Yleistä litiumista

Litium (Li) on kevein kaikista metalleista. Litium on kemiallisesti erittäin reaktiivinen metalli, eli se reagoi voimakkaasti muiden aineiden kanssa.

Käyttökohteet

Keveytensä vuoksi litiumia käytetään kovissa ja kevyissä metalliseoksissa. Suuren maailman tietoisuuteen litium on noussut sähköautoissa yleisesti käytettyjen litiumioniakkujen (li-ion) myötä. Li-ion-akun katodi valmistetaan litiumoksidista ja muista lisäaineista, joista tehdään ns. katoditahnaa. Litiumia käytetään myös emaleissa, lasikeramiikassa, lämmönkestävissä laseissa, alumiinin valmistuksessa, ilmastointikemikaaleissa ja voiteluaineissa.

 

Kuva 1. Litiumin kysynnän ennustetaan kasvavan rajusti akkuteollisuuden johdolla (lähde: UBS)

 

Esiintymät ja tuotanto

Akkuvalmistajat ovat huolissaan litiumin saatavuudesta pitkällä aikavälillä. Litiumin tuottaja SQM arvioi keväällä 2018, että litiumin tuotanto tulee vaatimaan seuraavan vuosikymmenen aikana 10 – 12 miljardin dollarin investoinnit. Litiumin hinta on noussut kasvavan sähköautotuotannon myötä historiallisen korkealle. Kysynnän on ennustettu kasvavan vuosittain noin 12 prosenttia.(Bloomberg, 26.4.2018)

Maailman litium-varannot ovat huomattavat. Pullonkaula on lähinnä litiumin tuotannon ja jalostuksen puolella. Yhdysvaltain geologisen tutkimuslaitoksen USGS:n arvion mukaan litiumin varannot riittävät vuoden 2017 kulutustasolla lähes 500 vuodeksi (ks. taulukko 1 alla).

Taulukko 1.  Globaalit metallivarat ja niiden riittävyys vuoden 2017 kulutustasolla (Lähde: USGS, TEM 2018)

 

Litiumia tuotetaan lähinnä Australiassa, Chilessä ja Argentiinassa. Myös Bolivialla on suuret litium-varannot – 9 miljoonaa tonnia, jota ei ole koskaan hyödynnetty kaupallisesti. Tuo määrä tarkoittaa, että Bolivialla on maailman toiseksi suurimmat litium-varannot, mutta tähän mennessä ei ole ollut minkäänlaista käytännön tapaa tuottaa ja myydä sitä. (Lähde: Bloomberg, 4.12.2018)

Kuva: Matjaz & Bostjan (2019)

 

Bolivian litiumin saaminen markkinoille helpottaisi suuren globaalin kysynnän kanssa kamppailevien litiumtuottajien tilannetta. Johtavat tuottajat, kuten FMC ja Albemarle Yhdysvalloissa, SQM Chilessä ja Tiangi Lithium Kiinassa, investoivat miljardeja dollareita nykyisten tuotantolaitostensa laajentamiseen. Jopa kokeneimmat niistä ovat kärsineet takaiskuja: SQM on raportoinut viivästyksistä ja yllättävistä haasteista Chilen tuotannon laajentamisessa. Albermarle on raportoinut vuoden kolmannella kvartaalilla eri syistä johtuneista seisokeista Chilen, Kiinan ja Australian laitoksillaan. (Lähde: Bloomberg, 4.12.2018)

Kuva: Matjaz & Bostjan (2019)

Suomalaisesta Keliberistä Euroopan ainoa litiumin jalostaja

Suomessa kaivosyhtiö Keliberillä on Keski-Pohjanmaalla Kaustisen alueella litiumprojekti, jonka esiintymien litiumspodumeenivarannot ovat Euroopan merkittävimpiä. Helmikuussa päättyneellä rahoituskierroksella Keliber sai 10 miljoonaa euroa uutta rahoitusta (HS 15.2.2019 , Keliber 15.2.2019).  Valtion omistama Suomen Malmijalostus sijoitti yhtiöön kuusi miljoonaa euroa ja nousee Keliberin suurimmaksi osakkeenomistajaksi 24 prosentin omistusosuudella. Ennen näitä kauppoja Suomen Malmijalostus omisti 18 prosenttia Keliberistä. Muut osakkaat sijoittavat yhtiöön neljä miljoonaa euroa.

Keliber edustaa harvinaista vertikaalisesti integroitua liiketoimintamallia litium-tuotannossa. Yhtiö jalostaa itse tuottamansa raaka-aineet litiumkemikaaleiksi. Keliberin Kokkolaan rakentamasta tuotantolaitoksesta tulee EU:n ainoa litiumjalostamo. Yhtiön tuottamat litiumkemikaalit ovat sähköautojen akkujen kriittisiä raaka-aineita. Keliberin tavoitteena on tuottaa vuosittain vähintään 11.000 tonnia litiumkemikaaleja.

Keliber sai vastikään kaivosluvan louhokselleen ­Syväjärvellä Kaustisilla. Kyseessä on ensimmäinen vuoden 2011 kaivoslain perusteella myönnetty toimilupa Suomessa. (Talouselämä, 25.1.2019)

Toukokuussa 2019 Kauppalehti uutisoi Keliberin akkuhanke viivästymisestä.

 

Kuva 2. Keliberin esitys Battery Supply Chain Europe -tapahtumassa Düsseldorfissa 13.3.2018

Keliber-uutisia:

 

Kysyntä

Valtaosa litium-akuista tuotetaan Aasiassa, joten litiumin kysyntä keskittyy sinne. Litium-kemikaalien tuonti Japaniin ja Koreaan, jotka vastaavat noin kolmanneksesta litium-kemikaalien markkinoista, on vahvassa kasvussa. Litiumin tuonti Japaniin ja Koreaan kasvoi vuonna 2018 jo yli 40%.

 

Kuva 3. Litium-kemikaalien tuonti Japaniin ja Koreaan kasvoi yli 40% vuonna 2018.

 

Litiumiin liittyviä uutisia

Lisätietoa litiumista

 

LATAA KRIITTISET METALLIT JA HUOLTOVARMUUS -RAPORTTI TÄÄLTÄ!