Yleistä kullasta 

Kulta on alkuaine, jonka kemiallinen merkki on Au. Tämä tulee sen latinankielisestä nimestä Aurum ja tarkoittaa ‘hohtava sarastus’. Kulta on jalometalli, joka on yksi vähiten kemiallisesti reagoivia alkuaineita ja yksi arvokkaimpia luonnossa esiintyviä metalleja. Kullalla on monia erityisiä ominaisuuksia; pehmeytensä takia sitä on helppo muotoilla ja sulattaa. Gramma kultaa voidaan vetää satoja metriä pitkäksi langaksi. Kulta johtaa sähköä ja lämpöä hyvin. Kulta ei syövytä, värjäydy tai ruostu joutuessaan kosketuksiin ilman tai veden kanssa. Väkevät hapot ja emäkset eivät myöskään vaikuta kultaan. Siksi kultaiset esineet säilyttävät kiiltonsa hyvin pitkän aikaa, kun taas muut metallit, esimerkiksi rauta, kupari ja hopea saavat ajan kuluessa pinnalleen tumman oksidi- ja sulfidikerroksen. Kulta on raskas metalli, sen tiheys on 19,32 kg/dm3. Kulta sulaa lämpötilassa 1 064 ° C, ja sen kiehumispiste on 2 856 ° C. (lähde: Sotkamo Silver AB)

Käyttökohteet

Suurin kultateollisuuden haara on korunvalmistus. Viime vuosina tämän toimialan kulutus on ylittänyt kaivostuotannon. Puhdas kulta määritellään olevan 24 karaattia. Kulta on pehmeä metalli, jota kovetetaan yleensä seostamalla sitä muiden metallien, kuten hopean ja kuparin, kanssa. Tyypillinen kultapitoisuus koruissa on 18 karaattia silloin kun seos sisältää 75% kultaa ja 25% muita metalleja, kuten hopeaa ja kuparia. (lähde: Sotkamo Silver AB)

Kullan monien erityisominaisuuksien takia sitä käytetään myös teollisuudessa. Hyvän sähkönjohtavuuden ja korroosiokestävyyden kultaa käytetään kontaktipintojen päällystämiseen elektroniikassa ja telealan korkean teknologian tuotteissa kuten puolijohteissa, piirilevyissä ja mikrosiruissa. Sitä käytetään myös ikkunalaseissa ja optiikassa säätelemään lämmön ja valon läpäisyä. Hammaslääketiede on myös huomattava kullan käyttäjä. Myös muun lääketieteen alalla käytetään kasvavia määriä kultaa. (lähde: Sotkamo Silver AB)

Esiintymät ja tuotanto

Kultaa esiintyy maapallolla niin ytimessä kuin vaipassa ja kuoressakin.  Hyödynnettävissä oleva kulta esiintyy maankuoressa, irrallisina kultahippuina maaperässä, sekä meressä. Kulta esiintyy luonnossa yleensä metallisena, sekä lähes puhtaana kultana että metalliseoksina. Yleisimmin kulta esiintyy seoksena hopean kanssa, mutta vähäisissä määrin myös kuparin, raudan ja palladiumin kanssa. Maanpinnan kulta on muodostunut syvällä maankuoressa, josta se on noussut veden mukana ylös ja kiteytynyt, yleensä kvartsin sisään. Kun eroosio ja kemiallinen rapautuminen kuluttavat kalliota, kultasuonet paljastuvat ja kulta irtoaa ajan myötä. Näin syntyneet kultahiput asettuvat maaperään ja joenuomiin. (Wikipedia).

Alle kaksi prosenttia kullasta esiintyy kultahippuina. Kultahiput ovat 20–23 karaatin kultaa. Suurin koskaan löydetty kultahippu oli Australian Victoriasta vuonna 1869 löydetty ”Welcome Stranger”, jonka nettopaino oli 72,02 kilogrammaa. Suurin yhä olemassa oleva kultahippu on 27,21 kilogramman painoinen ”Hand of Faith”, joka löydettiin Victoriasta vuonna 1980. Suurin Suomesta löytynyt hippu on vuonna 1935 löytynyt 393-grammainen ”Evert”.  Maailman valtamerissä on yli kymmenen miljoonaa tonnia kultaa, mutta sen pitoisuus on hyvin alhainen, eikä sen erottelu ole ollut kannattavaa. (Wikipedia)

Kullan talteenotto kierrätysmateriaaleista

Kultaa päätyy runsaasti kierrätykseen erityisesti elektroniikkaromun mukana. Tonnissa matkapuhelimia on sata kertaa enemmän kultaa kuin tonnissa kultamalmia.

E-scrap also represents 70% of the world’s hazardous waste that ends up in landfill. The value of these materials is US$ 62.5 billion (EUR 55 billion), more than three times the annual output of the world’s silver mines and more than the GDP of most countries. ‘There is 100 times more gold in a tonne of mobile phones than in a tonne of gold ore,’ delegates were told. https://recyclinginternational.com/e-scrap/davos-forum-told-its-now-or-never-for-e-scrap/

 

Kuva 1. Malminetsintäyhtiö Mawson etsii kultaa Rajapalot – Rompas alueella.

Kullan maailmanmarkkinat

Kullan hinta on noussut vahvasti vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä sijoittajien seuratessa huolestuneena talouden ahdinkoa. Pidemmät sijoitukset kultaan näyttivät pitkään jatkuneen nousun ansiosta kunnon tuottoja, joten kun sijoittajille tuli paineita osakekurssien pudotusta, alkoivat sijoittajat kotiuttamaan maaliskuun lopulla voittojaan jalometalleista, analysoi MetalMiner artikkelissaan. Kullan hinta putosi maaliskuun kolmannella viikolla 9 prosenttia, mikä tarkoittaa huonointa viikkoa kullalle sitten vuoden 1983, kertoo Financial Times.

Kesällä 2020 kullan hinta on jatkanut nousuaan jo viidettä viikkoa peräkkäin. Sijoittajien turvasatamana toimivan kullan hinta ylitti jo 1.800 dollarin rajan samalla kuin koronatartuntojen määrä jatkoi kasvun, kertoi Reuters uutisessaan heinäkuussa. Kullan spottihinnat nousivat viikon aikana noin 1,5 prosenttia. Hinta heinäkuussa (tilanne 10.7.2020) korkeimmillaan sitten syyskuun 2011, jolloin hinta oli jo 1.817,71 dollaria. Reutersin haastatteleman analyytikon mukaan kullan hinnanousun taustalla on koronatartuntojen määrän kasvu Yhdyssvalloissa ja Keski-Amerikassa.

Sijoittajien turvasatamana toimivan kullan hinta on noussut vuoden 2020 alusta jo noin 19 prosenttia. Myös muut jalometallit, kuten hopea sekä platinaryhmän metallit palladium ja platina, ovat olleet nousussa kesällä 2020.

Kuva 2. Visual Capitalistin hieno visualisointi kullan hintakehityksestä vuosina 2015 – 2020. (lähde. Visual Capitalist, 27.5.2020)

 

(Päivitetty 12.7.2020)

Kultaan liittyviä uutisia 2020

  • Gold poised for fifth weekly gain as virus cases surge. Reuters, 10 July 2020.
  • Golden Bulls: Visualizing the Price of Gold from 1915 – 2020. Visual Capitalist, 27 May 2020.
  • Precious metal prices, including gold, in free fall. MetalMiner, 17 March 2020.
  • Gold and platinum dive as investors dump liquid assets. Financial Times, 16 March 2020.
  • All Roads Lead to Gold in 2020. Palisades Goldcorp, 7 Jan 2020.
  • Gold Nears Six-Year High as Mideast Tensions Spur Haven Demand. Bloomberg, Jan 2, 2020.

Kultaan liittyviä uutisia 2019

Kultaan liittyviä uutisia 2018

Lisätietoa kullasta

 

LATAA KRIITTISET METALLIT JA HUOLTOVARMUUS -RAPORTTI TÄÄLTÄ!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kullalla jo viides nousuviikko koronatapausten lisääntyessä Yhdysvalloissa

 

Golden Bulls: Visualizing the Price of Gold from 1915-2020