Vuoden 2019 alkupuoliskolla autojen katalysaattoreiden varkaudet ovat moninkertaistuneet Lontoossa. Katalysaattoreiden sisältämien platinaryhmän metallien (Platina Group Metals, PGM) hinnat ovat nousseet pilviin viimeisten 18 kuukauden aikana. Palladiumin hinta on nyt jo 1.300 puntaa unssilta, rhodiumin hintaa on jo 4.000 punnan tasolla, kertoo BBC. Hintatietojen lähde on metallikauppias FJ Church & Sons, joka on myös Ison-Britannian suurin autojen katalysaattorien kierrättäjä.  Poliisi kehottaa autonomistaja tarkkaavaisuuteen ja ryhtymään varotoimiin autojensa suojelemiseksi.

Kuva 1. Autojen katalysaattoreiden varkaudet ovat lisääntyneet Lontoossa räjähdysmäisesti, kertoo BBC (lähde: BBC, Metropolitan Police Service)

Katalysaattori irti leikkureilla

Katalysaattori on laatikossa, joka sijaitsee auton alla pakoputkessa. Jotta sen voi varastaa, varkaat liukuvat auton alle ja käyttävät tehokkaita leikkureita irrottaakseen laatikon putkesta.

Vaikka katalysaattoreita on yli 10.000 erilaista tyyppiä, varkauksien kohteeksi joutuvat tyypillisimmin hybriautot. Koska hybridiautoissa on kaksi voimanlähdettä – sähkö sekä bensa tai diesel, käytetään katalysaattoria harvemmin pakokaasujen puhdistamiseen. Tästä syystä katalysaattorin sisällä olevat arvokkaat metallit pysyvät puhtaampina, joten niiden arvokin on korkeampi.

Jalometalleja joudutaan käyttämään, jotta katalysaattorin toimivat riittävän tehokkaasti ja päästörajoissa pysytään.

Toyota kehitti katalukon

Lontoossa poliisi on neuvonut merkkaamaan katalysaattorin sarjanumerolla, suojaamaan katalysaattorin kuorella, asettamaan turvakameroita ja hälytyslaitteita sekä pysäköimään autot niin, että niiden alustaan ei pääse käsiksi. Ei kovinkaan vakuuttavia vinkkejä.

Autovalmistaja Toyota on BBC:n mukaan erittäin huolestunut varkauksista. Yhtiö on luvannut tehdä kaikkensa tukeakseen varkauksien kohteiksi joutuneita asiakkaitaan. Toyota on kehittänyt ”Katalukon” (”Catloc”) eli laitteen, joka hankaloittaa katalysaattorin varastamista. Vaikka katalysaattoreita on varastettu aiemminkin, raaka-aineiden viimeaikainen hinnannousu on lisännyt rajusti näiden rikosten määrää.

Romukauppiaat varpaillaan

Brittiläinen romukauppias kertoi BBC:lle, että heille tarjotaan jatkuvasti Toyota Priuksen, Honda According ja Honda Jazzin katalysaattoreita. Romukauppias vakuuttaa tekevänsä kaikkensa tällaisen epämääräisen kaupankäynnin estämiseksi. Romukauppias ostaa katalysaattoreita vain jos ne tulevat jonkin hyvämaineisen jälleenmyyjän kautta.

Romukauppiaan mukaan aina löytyy keinoja selvittää, tarjoaako joku varastettua tavaraa. Tyypillisesti toimituserässä on sekä huonompilaatuisia että korkealaatuisia katalysaattoreita. Romufirma kertoo kieltäytyneensä yhteistyöstä eräiden romun toimittajien kanssa, joiden kuormassa oli suhteettoman paljon korkealaatuisia katalysaattoriromuja.

Kuva 2. Suomesta löytyy katalysaattoreiden kierrätykseen erikoistuneita yrityksiä (lähde: Suomen katalysaattorikierrätys Oy)

Romun käteiskauppa kielletty – vain valvonta puuttuu

Vaikka romun käteiskauppa on ollut Isossa-Britanniassa kielletty jo vuodesta 2013, maksaa osa romukauppiaista edelleen käteisellä autojen katalysaattoreista. Tämä houkuttelee kriminaaleja rosvoamaan katalysaattoreista.

Lain mukaan toimivat romukauppiaat vaativat poliisilta toimia lainkiertäjiä vastaan. Samoilla linjoilla on brittien romunkerääjien liitto (British Metals Recycling Association, BMRA).

Ison-Britannian tilanne on tyypillinen esimerkki siitä, että sinänsä tiukkaa lakia ei pystytä valvomaan, mikä vesittää koko lakipykälän.

 

Lähteet:

Lisää aiheesta:

  • Kriittiset materiaalit ja huoltovarmuus –selvitys.

PLATINARYHMÄN METALLIT

Raaka-aineiden 10 vuoden tuottovertailu – palladium kärjessä