Zimbabwen hallitus on säätänyt lain, joka kieltää litiumin viennin maasta ”raakana” eli ilman jalostusta. Maa haluaa isomman siivun litiumin arvosta eikä olla pelkkä raaka-aineen tuottaja.

Zimbabwen presidenttiä Emmerson Mnangagwaa harmittaa: maa on menettänyt miljoonia dollareita myytyään maassa tuotettua litiumia raakana, jalostamatta sitä itse pidemmälle. Mutta nyt tilanteeseen on tulossa muutos, kun litiumin vienti kielletään Base Minerals Export Control Act –lakipaketissa, kertoo Mining Zimbabwe.

Base Minerals Export Control Act

Uudessa laissa määritellään, että käsittelemätön litium tarkoittaa missä tahansa muodossa olevaa litiumia, jota ei ole prosessoitu tavalla, joka oikeuttaisi sille vapautusta käsittelemättömälle litiumille määrätystä vientiverosta.

Käsittelemättömän litiumin vienti Zimbabwesta toiseen maahan vaatii ministerin allekirjoittaman vientiluvan. Jos jokin taho haluaa viedä käsittelemätöntä litiumia tutkittavaksi Zimbabwen ulkopuolelle, tarvitaan kirjallinen hakemus, kerrotaan artikkelissa.

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

(Julkaistu 21.12.2022)

Lähteet:

Lisää aiheesta:

Kiinalaiset sijoittajat suunnittelevat lähes kolmen miljardin dollarin metallipuistohanketta Zimbabween

 

Africa First: Afrikka haluaa osansa akkubuumista

 

Afrikan grafiitti houkuttelee kiinalaisia

 

Pitäisikö olla huolissaan: näin Kiina rahoittaa jättihankkeita eri puolilla maailmaa