Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten pitäisi kaivaa ja jalostaa enemmän harvinaisia maametalleja, jotta näiden puolustusteollisuudelle ja kaupallisille teknologioille strategisten mineraalien globaali saatavuus varmistetaan, painotti Yhdysvaltojen puolustusministeriön edustaja tällä viikolla.

Tämä kommentti kertoo Pentagonin kasvavasta kiinnostuksesta julkisen sektorin ja kaivosyritysten yhteistyöhön, jotta Kiinan dominoinnille harvinaisten maametallien johtavana tuottajana saadaan vastavoimia.

”Emme pysty ratkaisemaan toimitusketjuihin liittyviä uhkiamme ilman tiivistä yhteistyötä teollisuuden kanssa”, totesi Pentagonin teollisuuspolitiikan asiantuntija Adamas Intellingencen North American Critical Minerals Days –seminaarissa, kertoo Reuters artikkelissaan.

“Strategisten ja kriittisten mineraalien primäärituotantoa – eli kaivostuotanto – on välttämättömyys, jotta globaalien toimitusketjujen resilienssiä voidaan parantaa”, totesi Miller.

Pentagonin edustaja viittasi hiljattain Yhdysvaltojen harvinaisten maametallien hankkeisiin tehtyihin investointeihin. Sellaisen yritykset, kuten MP Materials Corp, Urban Mining Co sekä australialaisen Lynas Rare Earths Ltd –yhtiön ja Blue Line Corp –yhtiön yhteisyritys, ovat osoitus siitä, että Pentagon haluaa olla kärsivällinen ja strateginen sijoittaja yksityisen teollisuuden puolella, kertoo Reuters artikkelissaan.

Kotimainen tuotanto paras suoja markkinahäiriöitä vastaan

Millerin mukaan strategisten ja kriittisten materiaalien kotimainen tuotanto on paras keino suojautua tarkoituksellisilta, ei markkinalähtöisiltä häiriöiltä globaaleissa toimitusketjuissa. Rivien välistä voi lukea suoraan, että tämän kommentin taustalla on Kiinan silloin tällöin väläyttämät uhkaukset leikata harvinaisten maametallien vientiä Yhdysvaltoihin.

”Meillä ei ole minkäänlaisia harhakuvia siitä, millaisia kilpailullisia paineita Yhdysvaltojen kaivosteollisuus kohtaa, painotti Miller.

Hän sanoi myös, että Pentagon haluaa auttaa kaivosyhtiöitä myös liittolaismaissa luomaan yhteisen näkemyksen vastuullisesta tuotannosta. Yhdysvaltojen ympäristömääräykset ovat tiukimpien joukossa maailmassa.

”Haluamme yhdessä kaivosyhtiöiden kanssa edistää siirtymää kustannustehokkaaseen ja teknisesti hyväksyttävään tuotantoon – sellaiseen, joka heijastaa meidän arvojamme, kiteytti Miller viestinsä Reutersille uutisessa.

Euroopalla hyvin samankaltaiset näkemykset

Euroopan unionin viime vuonna perustama European Raw Materials Alliance (ERMA) julkisti syyskuun lopussa raportin nimeltään ”Rare Earth Magnets and Motors: A European Call for Action”. Raportissa esitellään toimenpiteitä, miten Eurooppa voisi turvata harvinaisiin maametalleihin pohjautuvien magneettien ja moottoreiden saatavuuden eurooppalaisen teollisuuden tarpeisiin.

Harvinaiset maametallit ovat välttämättömiä raaka-aineita Euroopan talouden ja ilmastopolitiikan kannalta. Niitä käytetään useissa korkean teknologian sovellutuksissa. Erityisen isossa roolissa harvinaiset maametallit ovat uusiutuvan energian, robotiikan , sähköautojen  sekä ilmailun ja puolustusteollisuuden applikaatioissa. Esimerkiksi sähköautojen 95 % sähköautojen moottoreista käyttää harvinaisiin maametalleihin pohjautuvia kestomagneettimoottoreita, koska ne tarjoavat parhaan energiatehokkuuden ja sen myötä pisimmän ajomatkan yhdellä latauksella, kertoo ERMA raportissaan.

(Julkaistu 22.10.2021)

Lähteet:

  • U.S. needs more mines to boost rare earths supply chain, Pentagon says. Reuters, 19 Oct 2021. https://mobile-reuters-com.cdn.ampproject.org/c/s/mobile.reuters.com/article/amp/idUKKBN2H92CT
  • Adamas Intelligence, North American Minerals Days, 19-20.10.2021.

 

Lisää aiheesta:

 

Eurooppa aktivoituu harvinaisten maametallien kansainvälisessä standardisointityössä

 

Raportti ehdottaa toimenpiteitä harvinaisiin maametalleihin pohjautuvien magneettien ja moottoreiden saatavuuden varmistamiseksi Euroopassa

 

Hieno mahdollisuus osallistua litiumin ja harvinaisten maametallien standardisointityöhön

 

Kiinan sanktiot Lockheed Martinille: päätyvätkö harvinaiset maametallit mukaan listalle?

 

Yhdysvaltain puolustusministeriö jäädytti sopimukset kotimaisten harvinaisten maametallien tuottajien kanssa

 

Pentagon alkaa varastoimaan ohjuksiin ja hävittäjiin tarvittavia kestomagneetteja