Ulkoministeri Antony Blinken on korostanut USA:n tarvetta vähentää riippuvuuttaan kriittisten mineraalien tuonnista. Blinken nosti asian esille puheessaan, joka käsitteli Bidenin hallinnon Kiina-politiikkaa, uutisoi Mining Journal.

Blinkenin puhe toukokuun lopussa George Washington Universityn tilaisuudessa käsitteli Yhdysvaltojen linjauksia suhteessa poliittiseen, taloudelliseen ja sotilaalliseen kilpailuun.

Yksi osa puheesta keskittyi siihen, miten Yhdysvallat voisi vähentää taloudellista riippuvuuttaan Kiinasta.

”Nostamme toimitusketjujen turvallisuutta ja resilienssiä palauttamalla tuotantoa kotimaahan tai hankkimalla materiaaleja muista maista herkille sektoreille, kuten lääketeollisuuden tuotteet ja kriittiset mineraalit”, linjasi Blinken puheessaan.

USA pahasti Kiinan varassa

Yhdysvallat on hyvin riippuvainen Kiinan kaivoksista ja metallinjalostuksesta useiden kriittisten mineraalien osalta, esimerkkeinä akkumetallit litium, koboltti ja nikkeli.

Yhdysvaltojen geologinen tutkimuslaitos USGS on jo aiemmin muistuttanut Kiinan kasvavasta vismutin, kobolttijalosteen, galliumin, magnesiitin, metallisen magnesiumin, elohopean, harvinaisten maametallien, piin, teräksen, titaanin, vanadiumin ja sinkin tuotannosta.

Defense Production Act käyttöön

Yhdysvallat laajensi tämän vuoden maaliskuussa Defense Production Act (DPA) –asetuksen kattamaan myös kriittiset mineraalit. Asetus mahdollistaa liittovaltiotason taloudellisen ja poliittisen tuen Yhdysvaltojen oman kriittisten mineraalien tuotannon kasvattamiselle ja maan riippuvuuden pienentämiselle kolmansista maista.

Yhdysvaltain puolustusministeriö pyysi toukokuussa 2022 kongressia laajentamaan DPA:n kattamaan myös USA:n kriittisten materiaalien toimitusketjujen ja tuotannon kehittämisen yhdessä kumppaneiden Ison-Britannian ja Australian kanssa, kertoo Mining Journal artikkelissaan.

Yhdysvallat ei estä Kiinaa kasvattamasta talouttaan

Ulkoministeri Blinken sanoi, että Yhdysvallat ei estä Kiinaan kasvattamasta talouttaan, mutta maa haluaa, että Peking noudattaa kansainvälisiä sääntöjä ja sopimuksia, jotka ovat antaneet mahdollisuuden Kiinalle uudistaa talouttaan.

Blinken on myös todennut, että Yhdysvallat aikoo puolustaa ja vahvistaa kansainvälistä oikeutta, sopimuksia, periaatteita ja instituutioita säilyttääkseen rauhan ja turvallisuuden, uutisoi Suomenmaa.

Yhdysvallat haluaa puolustaa kaikkien suvereenien valtioiden turvallisuutta. Presidentti Biden hermostutti Kiinan kommentillaan, että Yhdysvallat on valmista auttamaan Taiwania aseellisesti, jos maahan hyökätään.

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

(Julkaistu 28.5.2022, päivitetty 29.5.2022)

Lähteet:

  • Blinken cites critical minerals in China speech. Mining Journal, 27 May 2022.
  • Yhdysvaltain Blinken: Kiina on ”kaikkein vakavin haaste” maailmanjärjestykselle. Suomenmaa 27.5.2022.
  • Biden says he would use force to defend Taiwan. Nikkei Asia, 23 May 2022.

Lisää aiheesta: 

Presidentti Bidenin hallinto ottaa käyttöön Defense Production Act –asetuksen edistääkseen akkumetallien kotimaista tuotantoa

 

Kuinka Yhdysvallat luovutti Kiinalle harvinaisten maametallien monopolinsa. Ja miten Washington voisi saada sen takaisin.

 

Kiina dominoi vähähiilisten teknologioiden käyttämien metallien jalostusta

 

Valkoinen talo : Amerikan kriittisten toimitusketjujen turvaaminen

 

Yhdysvaltojen riippuvuus Kiinasta johtaa väistämättä katastrofiin, varoittaa talousprofessori