Useiden USA:n osavaltioiden virkamiehet ovat kiihdyttäneet toimiaan houkutellakseen eurooppalaisia puhtaan energian yrityksiä Yhdysvaltoihin. Osavaltiot mainostavat ulkomaisille yrityksille tarjolla olevia verohelpotuksia, vaikka EU:n johtajat ovat Bidenin ”ilmastopaketista” takajaloillaan, kirjoittaa Financial Times artikkelissaan.

Delegaatiot Michiganista, Georgiasta, Ohiosta ja muista osavaltioista ovat kiertäneet Eurooppaa mukanaan yksityiskohtia USA:n Inflation Reduction Act –”ilmastopaketista”.

Lehden haastattelema Ohion invest in –kaveri arvioi, että osavaltio ei ole koskaan houkutellut yrityksiä yhtä aktiivisesti kuin nyt. Ohion virkamiehet ovat tavanneet clean tech –firmoja Saksasta, Italiasta ja Belgiasta viime kuukausien aikana.

370 miljardin dollarin tukipaketti

USA:n Inflation Reduction Act (IRA) –paketti tarjoaa noin 370 miljardin dollarin tuet puhtaan energia teollisuudelle. Paketin pitäisi olla Yhdysvaltojen kaikkien aikojen ilmastopaketti, mutta se on saanut rajua kritiikkiä Euroopan unionilta, jonka mielestä Yhdysvallat sorsii eurooppalaisia yrityksiä.

EU:n kauppakomissaari Valdis Dombrovskis sanoi viime viikolla, että ilmaston muutosta vastaan pitäisi taistella rakentamalla transatlanttisia arvoketjuja, ei rikkomalla niitä, kertoo Financial Times.

Mutta USA:n osavaltioiden kampanjat ovat vain ottaneet lisää kierroksia. Viime viikolla Michiganin, Georgian ja Illinois’n kuvernöörit sekä Länsi-Virginian Joe Manchin – yksi IRA-paketin arkkitehdeistä – olivat Davosissa World Economic Forumissa kertomassa IRA:n ilosanomaa.

Sveitsiläisen aurinkokennovalmistajan edustaja kertoo hämmästyneensä nähneensä niin paljon aktiviteettia osavaltioilta ja valtion omistamilta kehitysyhtiöiltä, jotka ovat  yrittäneet houkutella yritystä jenkkeihin.

Hän varoittaa, että jos EU:lta ei tulee vastaavaa pakettia kuin IRA, monet yritykset jatkavat kasvuaan Yhdysvalloissa sen sijaan, että investoivat Eurooppaan.

Ranska ja Saksa huolissaan

Eurooppalaiset poliitikot ovat vähemmän innoissaan IRA-paketista. Saksa ja Ranska ovat ilmaisseet julkisesti huolensa. Belgian pääministeri on valitellut hyvin aggressiivista tapaa, jolla Yhdysvallat on esitellyt pakettiaan eurooppalaisille yrityksille.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi Davosissa, että EU:n oltava kilpailukykyinen kannusteissa, joita tarjotaan nyt EU:n ulkopuolella. Tämä voi johtaa siihen, että EU helpottaa valtiontukisäännöksiään, arvio Financial Times artikkelissaan.

Ainakin parikymmentä investointia

Sen jälkeen, kun IRA-paketti tuli voimaan, vähintään 20 uutta ja vanhan toiminnan laajennushanketta on julkistettu Yhdysvalloissa, kertoo American Clean Power Association. Yli puolet näistä on muiden kuin amerikkalaisten yritysten hankkeita.

Lokakuussa BWM kertoi investoivansa 1,7 miljardia dollaria sähköauto- ja akkuvalmistukseen Etelä-Carolinassa. Etelä-Korean Hanwha Q-Cells kertoi tammikuussa 2,5 miljardin dollarin laajennuksesta aurinkokennojen tuotantoonsa Georgiassa.

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

(Julkaistu 24.1.2023)

Lähteet:

  • US touts Biden green subsidies to lure clean tech from Europe. Financial Times, 24 Jan 2023.

Lisää aiheesta:

Euroopan vastaus USA:n ilmastopaketille – Net-Zero Industry Act

 

Made in Europe – Ranska piiskaa Eurooppaa uuteen vauhtiin

 

Komissaari Bretonin vastaus Yhdysvalloille: Clean Tech Act

 

European Battery Alliance iskee pöytään kovat vastalääkkeet IRA-paketille

 

Biden toivotti Macronin tervetulleeksi mutta seisoi amerikkalaista tuotantoa suosivan ”ilmastolain” takana

 

Miljardit vyöryvät USA:n akkuteollisuuteen Inflation Reduction Act –ilmastolain voimalla

 

Britit liittyvät EU:n rintamaan Inflation Reduction Actin kritiikissä

 

Jervois avasi Yhdysvaltoihin kobolttikaivoksen – Inflation Reduction Act nostaa USA:n kobolttituotannon arvoa autonvalmistajille