Yhdysvallat ottaa käyttöön vientirajoituksia, jotka koskevat  edistyksellisten puolijohteiden ja turbiinien valmistuksessa käytettäviä teknologioita. Tavoitteena on estää näiden teknologioiden käyttö puolustusteollisuuden ratkaisuissa, kertoo Taipei Times Bloombergin uutiseen viitaten.

Nämä teknologiat on luokiteltu kriittisiksi USA:n kansallisen turvallisen turvallisuuden kannalta ja ne täyttävät Yhdysvaltain kauppaministeriön alaisen Bureau of Industry and Security –yksikön määrittelemät kriteerit. Yksikkö asettaa ja valvoo Yhdysvaltojen vientirajoituksia.

Valmistusteknologiat, jotka mahdollistavat puolijohteiden toiminnan tehokkaammin, pidempään ja vaativammissa olosuhteissa voivat olla ratkaisevassa roolissa sekä kaupallisessa että sotilaskäytössä, painottaa Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Alan Estevez lausunnossaan.

Suitsia Kiinalle

Vientirajoituksen julkistettiin nyt kun Yhdysvallat pyrkii suitsimaan Kiinan mahdollisuuksia kehittää edistyksellisiä teknologioita puolijohteiden valmistukseen. USA pitää Kiinaa strategisena kilpailijanaan, todetaan artikkelissa.

Yhdysvallat julkistivat hiljattain myös lakipaketin, johon sisältyy noin 52 miljardin dollarin tuki puolijohteiden tutkimukselle ja kehitykselle. Tavoitteena on palauttaa puolijohteiden valmistusta takaisin Yhdysvaltoihin.

Kuva 1. Yhdysvallat vastaa noin puolesta maailman puolijohteiden myynnistä, mutta valmistaa niistä itse vain noin 13 prosenttia.  (Lähde: IC Insights / The Washington Post 2021)

Tähtäimessä neljä teknologiaa

Yhdysvaltain vientihallinnon mukaan tähtäimessä on neljä teknologiaa, joiden käyttöön liittyy riskejä päätymisestä vihamieliseen käyttöön.

Viraston tiedotteessa korostettiin kolmea teknologiaa, joihin valvonnalla erityisesti tähdätään. Mukana on puolijohteissa käytettävät gallium oksidi (Ga2O3) – ja timanttisubstraatit.

Näistä materiaaleista valmistettavat mikrosirut pystyvät toimimaan erittäin vaativissa olosuhteissa, kuten korkeammat lämpötilat ja jännitteet. Sotilasteknologiassa käytettäessä ne tarjoavat huomattavasti parempaa suorituskykyä, todetaan tiedotteessa.

Listalla myös ohjelmistotuotteita ja kaasuturbiinimoottoreiden teknologiaa

Nyt julkistetulla listalla on mukana myös edistyksellisiä puolijohteiden suunnitteluun tarkoitettuja ohjelmistotuotteista.

Näillä ohjelmistoilla suunnitellaan ns. gate-all-around field-effect transistor (GAAFET) –transistorirakenteita sotilas- ja avaruusteknologian käyttöön. GAAFET-transistorit ovat avain suunniteltaessa nopeampia, energiatehokkaampia ja säteilyä kestäviä mikropiirejä, joita käytetään sotilasteknologiassa, kuten puolustussatelliiteissa, kerrotaan viraston tiedotteessa.

Kolmas listalla oleva teknologia on painetta nostava poltto (pressure gain combustion, PGC), jota voidaan käyttää raketeissa ja hypersonisissa järjestelmissä.

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

(Julkaistu 15.8.2022)

Lähteet:

 

Lisää aiheesta:

Yhdysvallat kampittaa Kiinan unelmia mikrosirujen omavaraisuudesta

 

Kiina rankaisee Taiwania kauppapakotteilla Pelosin vierailun johdosta

 

Euroopan omavaraisuus puolijohteissa ei ole mahdollista, sanoo komissaari Vestager

 

Puolijohdevalmistajat tappelevat käytetyistä tuotantolaitteista – Kiina rohmuaa käytettyjä laitteistoja

 

Kiinan ja Yhdysvaltojen taistelu teknologian herruudesta