Presidentti Bidenin hallinto julkisti lokakuussa 2022 maan uuden kansallisen turvallisuuden strategian. Yhdysvaltojen tavoitteena on pysyä Kiinan edellä kilpailussa ja pitää edelleen vaarallinen Venäjä kurissa. Strategiassa korostetaan myös kriittisten mineraalien toimitusketjujen turvaamista ja ilmastonvastaisen taistelun merkitystä kansallisen turvallisuuden näkökulmasta.

Strategian johdannossa mainitaan Suomen ja Ruotsin tuleva NATO-jäsenyys , samoin kuin Australian, Iso-Britannian ja Yhdysvaltojen (AUKUS) strateginen kumppanuus. Strategian pääosassa on kuitenkin Yhdysvaltojen ja Kiinan kilpailu maailman johtajuudesta, mutta myös kriittisten mineraalien saatavuuden varmistaminen ja energiakysymykset ovat mukana strategiassa.

Kiina haluaa nousta johtavaksi vallaksi maailmassa

Yhdysvallat näkee Kiinan ainoana kilpailijanaan, jolla on sekä halu muuttaa kasainvälistä järjestystä että kasvavassa määrin myös taloudellista, diplomaattista, sotilaallista ja teknologista voimaa toteuttaa pyrkimystään.  Pekingillä on halu laajentaa vaikutusvaltaansa Indo-Pacific-alueella ja nousta maailman johtavaksi voimaksi.

Kiina täyttää teknologian kapasiteettiaan ja kasvavaa vaikutusvaltaansa kansainvälisissä järjestöissä luodakseen suotuisammat olosuhteen autoritääriselle mallilleen ja muokatakseen globaaleja teknologioita ja normeja ajamaan omia etujaan ja arvoja.

Beijing frequently uses its economic power to coerce countries. It benefits from the openness of the international economy while limiting access to its domestic market, and it seeks to make the world more dependent on the PRC while reducing its own dependence on the world. (The White House, October 2022)

Taiwanin osalta halutaan säilyttää nykyinen tilanne

Yhdysvaltain tuoreessa kansallisen turvallisuuden strategiassa korostetaan Taiwanin osalta tavoitetta säilyttää rauha ja vakaus Taiwaninsalmessa:

We oppose any unilateral changes to the status quo from either side, and do not support Taiwan independence. We remain committed to our one China policy, which is guided by the Taiwan Relations Act, the Three Joint Communiques, and the Six Assurances. And we will uphold our commitments under the Taiwan Relations Act to support Taiwan’s self-defense and to maintain our capacity to resist any resort to force or coercion against Taiwan.  (The White House, October 2022)

Venäjän hyökkäys Ukrainaan ei tullut yllätyksenä

Jo yli vuosikymmenen ajan on Venäjän johto ajanut imperialistista ulkopolitiikkaansa, joten hyökkäys Ukrainaan ei tullut yllätyksenä. Venäjä on myös sotkeutunut Yhdysvaltojen sisäpolitiikkaan, muistutetaan strategiassa.

Russia now poses an immediate and persistent threat to international peace and stability.(The White House, October 2022)

Strategiassa listataan Venäjää koskevia linjauksia, joista vallitsee vahva yhteisymmärrys:

  • Yhdysvallat jatkaa Ukrainan taistelua vapautensa puolesta
  • Yhdysvallat puolustaa jokaista tuumaa NATO-maiden maaperästä
  • Yhdysvallat vastaa Venäjän toimiin, jotka kohdistuvat maansa infrastruktuuriin tai demokratiaan
  • Yhdysvallat ei taivu ydinaseilla uhkailun edessä
  • Yhdysvallat ylläpitää ja kehittää tapoja olla vuorovaikutuksessa Venäjän kanssa asioissa, jotka ovat molemmille hyödyllisiä.

Ilmasto ja energia

Yhdysvaltojen kansallisessa turvallisuusstrategiassa nostetaan esille myös taistelu ilmastonmuutosta vastaan. Ilmastokriisi on eksistentiaalinen uhka, joka vaarantaa ruuan ja veden saatavuuden, ihmisten terveyden, infrastruktuurin ja kansallisen turvallisuuden.

Strategiassa mainitaan myös syksyllä voimaan tullut Inflation Reduction Act (IRA), joka ilmastotavoitteiden edistämisen ohella luo samalla miljoonia hyväpalkkaisia työpaikkoja Yhdysvaltoihin ja vahvistaa maan teollisuutta.

Ukrainan sodan kaltaiset tapahtumat ovat tehneet selväksi, että irtautumista fossiilisesta energiasta on vauhditettava.

We know that long-term energy security depends on clean energy. Recognizing this transition will not happen overnight, we will work with partners and allies to ensure energy security and affordability, secure access to critical mineral supply chains, and create a just transition for impacted workers.(The White House, October 2022)

Kuten Yhdysvaltojen uusi kansallisen turvallisuuden strategia osoittaa, geopolitiikan ja kriittisten materiaalien saatavuuden kytkös on vahvempi kuin ehkä koskaan aiemmin.

 

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

(Julkaistu 22.10.2022)

Lähteet:

Lisää aiheesta:

Yhdysvallat rajoittaa puolijohteiden ja kaasuturbiinien valmistusteknologioiden vientiä

 

Inflation Reduction Act suosii Yhdysvaltain ja sen vapaakauppakumppaneiden akku- ja akkumineraaliteollisuutta

 

Kiina rankaisee Taiwania kauppapakotteilla Pelosin vierailun johdosta

 

Yhdysvaltain ulkoministeri Blinken haluaa vähentää maansa riippuvuutta Kiinan kriittisistä mineraaleista

 

Kiinan akkuteollisuuden toimijat investoivat isosti ulkomaille varmistaakseen raaka-aineiden saatavuuden