Kiinalaiset sotilaskoneet lensivät maaliskuun lopussa läpi Taiwanin ilmapuolustusalueen. Kyseessä oli Pekingin viimeisin voimannäyte Taiwanille. Yhdysvallat on viime kuukaudet seurannut huolestuneena Kiinan toimia Taiwanin suhteen. Kiina näyttää muuttaneen suhtautumistaan Taiwaniin ja leikittelevän ajatuksella saarivaltion liittämisestä Kiinaan. Presidentti Xi Jinping on valmiimpi ottamaan isompia riskejä kasvattaakseen valtakautensa perintöä, kirjoittaa The Financial Times artikkelissaan. Sotilaallista konfliktia välittömämpi uhka Taiwanille on Kiinan pyrkimys nousta maailman johtavaksi puolijohdevalmistajaksi. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi Kiina pyrkii saamaan teknologiaa ja houkuttelemaan huippuosaajia enemmän tai vähemmän rehellisin keinoin, kertoo Reuters uutisessaan.

The Financial Timesin haastatteleman amerikkalaisviranomaisen mukaan Kiina näyttää siirtyvän vaiheesta, jossa se hyväksyi vallitsevan tilanteen Taiwanin kanssa, vaiheeseen, jossa Kiina on kärsimättömämpi ja valmiimpi testaamaan rajoja ja leikittelemään ajatuksella Taiwanin liittämisestä Kiinaan.

Lehden haastattelema Yhdysvaltojen hallituksen edustaja kertoo, että Bidenin hallinto on arvioinut Kiinan käyttäytymistä viimeisten kahden kuukauden aikana. Huolena on, että presidentti Xi Jinpingin tullessa todennäköisesti valituksi kolmannelle kaudelle, hän näkee merkittävän edistymisen Taiwanin kysymyksessä tärkeänä oman valtakautensa merkkipaaluna. Yhdysvaltain hallinnon edustaja uskoo presidentti Xin olevan valmis ottamaan isompia riskejä asian edistämiseksi.

Kiinalaiset sotilaskoneet Taiwanin ilmatilassa

Maaliskuun  lopulla kaksikymmentä kiinalaista sotilaslentokonetta lensi Taiwanin ilmatilassa. Kyseessä oli suurin ilmatilanloukkaus Kiinan toimesta, kertoo The Financial Times artikkelissaan. Ilmatilanloukkaus tapahtui päivä sen jälkeen, kun Yhdysvallat ja Kiina sopivat tiiviimmästä yhteistyöstä rannikkoalueiden vartioinnissa.

Bidenin hallinnon kasvava huoli on linjassa Yhdysvaltojen Indo-Pacific-alueen komentajan, amiraali Philip Davidsonin arvion kanssa, jonka mukaan Kiinan sotilaalliset toimenpiteet ovat mahdollisia seuraavien kuuden vuoden aikana. Myös amiraali Davidsonin seuraaja, amiraali John Aquilino on samoilla linjoilla. Hän pitää konfliktia mahdollisena jo nopeammallakin aikataululla.

Aquilino sanoo Kiinan toimineen aggressiivisesti myös muilla alueilla, esimerkkinä Kiinan ja Intian raja-alueiden selkkaukset. ”Olemme nähneet asioita, joita emme osanneet odottaa”, lausui amiraali Aquilino Yhdysvaltojen senaatin komitealle, kertoo The Financial Times artikkelissaan. Amiraali patistaakin Yhdysvaltoja olemaan valppaana ja valmiina toimimaan.

Kiina toiminut määrätietoisimmin Taiwan suuntaan

Lehden haastattelema Valkoisen taloon Aasia-virkamies totesi, että vaikka Kiina on toiminut entistä aggressiivisemmin useilla alueilla, ovat sen toimet olleet määrätietoisimmat nimenomaan Taiwanin kohdalla.

Kiinan uhma on kasvanut Etelä-Kiinan merellä, Australian kanssa maalla on ollut tiukkaa vääntöä talouskysymyksistä, välit ovat kiristyneet Euroopan unionin kanssa ja lisäksi Intian kanssa Kiinalla on ollut rajakiistoja, listaa Valkoisen talon edustaja. Mutta missään muualla ei ole nähty yhtä määrätietoista ja jatkuvaa toimintaa, kuin Kiinan Taiwania kohtaan suuntaamat sotilaalliset, diplomaattiset ja muut toimet, korostaa haastateltu virkamies.

 

Kuva 1. Etelä-Kiinan meri on yksi Kiinan strategisista kohteista. (Kuva: Google Maps)

Simuloituja ohjushyökkäyksiä

The Financial Times uutisoi tammikuussa, että kiinalaiset hävittäjät ja pommikoneet simuloivat ohjushyökkäyksiä amerikkalaista USS Theodore Roosevelt –lentotukialusta vastaan – vain kolme päivää sen jälkeen, kun presidentti Biden oli lausunut virkavalansa.

Simulaatiot tapahtuivat silloin, kun kiinalaiset sotilaskoneet lentelivät pari päivää läpi Taiwanin ilmapuolustusalueen. Tämä pari päivää Bidenkin virkavalan vannomisen jälkeen tapahtunut välikohtaus oli siihen mennessä mittavin, kunnes vieläkin suurempi aggressio tapahtui maaliskuun lopussa.

Amerikkalaisen sotilasviranomaisen mukaan kyseessä ei ole ensimmäinen kerta kun Kiina harjoittelee simuloituja hyökkäyksiä amerikkalaisia sota-aluksia vastaan.

Vuodet 2022 ja 2027 huolestuttavat taiwanilaisia

Taiwanin turvallisuusviranomaiset ovat huolissaan vuonna 2022 järjestettävästä Kiinan kommunistisen puolueen kokouksesta, jossa presidentti Xin kolmas toimikausi todennäköisesti vahvistetaan. Myös Kiinan kansallisarmeijan perustamisen satavuotisjuhlavuosi 2027 voisi lisätä Xin houkutusta tehdä siirto Taiwanin suhteen, kertoo The Financial Times artikkelissaan.

Yleisesti ottaen Yhdysvaltojen kasvava huoli ei saa kovinkaan suurta vastakaikua Taiwanin pääkaupungissa Taipeissa. The Financial Timesin haastatteleman Taiwanin hallituksen edustajan mukaan Kiina on lisännyt sotilaallista painetta Taiwanin suuntaan, mutta välittömästä hyökkäyksestä ei ole minkäänlaisia merkkejä.

Taustalla USA:n ja Kiinan huonot välit

Yhdysvaltojen kasvavan Taiwan-huolen taustalla ovat amerikkalais-kiinalaiset suhteet, joissa ei ole näköpiirissä lämpenemistä. Hiljattain Alaskassa järjestetty korkean tason kokous alkoi hyvin poikkeuksellisella julkisella nokittelulla.

Alaskan kokouksessa Yhdysvaltojen edustaja nosti esille myös Kiinan toimenpiteet Taiwania kohtaan. Kiinan edustaja ampui täysilaidallisen takaisin ja vakuutti, että Kiina ”ryhtyy tiukkoihin vastatoimiin”, jos Taiwanin tilanteeseen puututaan. The Financial Timesin mukaan suljettujen ovien takana puheet olivat kuitenkin maltillisempia. Kiina kutsui Yhdysvaltojen edustajat jatkokeskusteluihin Pekingiin.

Kauppasota saa Kiinan ryöväämään teknologiaa ja talentteja

Uutistoimisto Reuters nostaa esille Kiinan sotilaallisen uhan rinnalle myös toisenlaisen haasteen Taiwanille. Kiinan ja USA:n kauppasota on saanut Kiinan kiihdyttämään teknologiavarkauksia Taiwanista sekä lisäämään puolijohdeteollisuuden osaajien palkkaamista Kiinan teollisuuden palvelukseen. Kiina haluaa nostaa oman puolijohdeteollisuutensa maailman huipulle.

Yhdysvallat on määrännyt Kiinan teknologiateollisuudelle sanktioita ja vedonnut kiinalaiseen teknologiaan, etunenässä Huawein 5G-teknologia, liittyviin turvallisuusriskeihin.

 

Kuva 1. Oman puolijohdeteollisuuden nostaminen maailman huipulle on yksi Kiinan kansallisista tavoitteista.

Taiwan johtava puolijohteiden tuottaja

Kiinan itselleen kuuluvana pitämä Taiwan on maailman puolijohdeteollisuuden mekka. Taiwanin valtio on ollut jo pitkään huolissaan, että Kiina yrittää kopioida maan menestyksen – joko rehellisellä tai epärehellisellä pelillä, kertoo Reuters artikkelissaan.

Taiwanin kauppaministerin mukaan USA:n ja Kiinan kauppasota on haitannut Kiinan oman puolijohdeteollisuuden kehittymistä, mutta Kiina on silti vahvasti sitoutunut kehittämään omaa teollisuuttaan.

Ministerin mukaan nopein tapa Kiinalle omavaraisen toimitusketjun rakentamiseksi on houkutella osaajia Kiinaan ja soluttautua Taiwanin teollisuuteen. Taiwanilaisilla puolijohdeteollisuuden työntekijöillä on vankkaa osaamista ja he puhuvat samaa kieltä, joten he ovat houkutteleva kohde Kiinan rekrytointikampanjoille.

Osaajien ja teknologian suojaaminen Taiwanille elintärkeää

Reutersin haastattelema Taiwanin National Security Bureaun edustaja korostaa, että Kiinan toimenpiteet eivät kohdistu pelkästään Taiwaniin, vaan myös muihin maihin, kuten Japaniin ja Etelä-Koreaan. Hänen mukaan Kiina varastaa muiden maiden teknologiaa vahvistaakseen omaa valtaansa.

Taiwanilla on tiukka lainsäädäntö, joka suojelee tekijän- ja teollisoikeuksia, mutta viranomaisten mukaan Kiina pyrkii kiertämään lainsäädäntöä perustamalla Taiwanille peiteyhtiötä, käyttämällä taiwanilaisia headhuntereita ja muita keinoja, listaa Reuters artikkelissaan.

Taiwanin valtion edustajan mukaan maan keskeisen teknologian ja hitech-alan osaajien suojaaminen Kiinan ”punaiselta toimitusketjulta” on noussut keskeiseksi tehtäväksi suojeltaessa maan teollisuuden kilpailukykyä ja Taiwanin taloudellista turvallisuutta.

 

Toim.huom. Riskimatriiseja laadittaessa pitää aina arvioida tarkkaan kunkin riskin vaikuttavuutta ja todennäköisyyttä. The Financial Timesin esille nostama Kiinan sotilaallisen intervention riski on toivottavasti pieni. Toisaalta kukapa olisi uskonut, että Venäjä miehittää Krimin. Tai kenen riskianalyysissa osattiin varautua koronaan, vaikka pandemioita oli nähty ennenkin. Reutersin kuvaama tilanne, jossa Kiina pyrkii hankkimaan puolijohdeteollisuuden kehittämisen kannalta kriittistä teknologiaa ja osaamista, on arkipäivää jo tänä päivänä. Eräs turvallisuusasiantuntija sanoi aikanaan, että kansallismielinen ja omanarvontuntoinen Venäjä voi olla Suomelle joissain tilanteissa haastava naapuri. Voi vaan kuvitella, miten uhkaava naapuri Kiina on Taiwanille, varsinkin kun Kiinan mielestä saarivaltio on jo osa Kiinaa. Taiwan on niin keskeinen toimija globaalissa puolijohdeteollisuudesssa, että jo maanjäristys, kuivuus tai tulvat Taiwanisssa vaikutta merkittävästi elektroniikkakomponenttien saatavuuteen. Voi vain kuvitella, millaisia häiriöitä globaaleihin tuotantoketjuihin autoteollisuudesta elektroniikkateollisuuteen tulisi, jos Taiwanin tilanne kiristyisi ja eskaloituisi jonkinlaiseksi sotilaalliseksi konfliktiksi. Toivottavasti EU:n IPCEI on Microelectronics on hyvässä vauhdissa, vaikka Suomessa se on aika kevyesti ohitettu verrattuna akku- tai vety-IPCEI-ohjelmiin.

 

(Julkaistu 5.4.2021, päivitetty 8.4.2021)

Lähteet:

  • Lentotukialus Taiwanin lähelle, kymmeneniä aluksia Filippiinien vesille – Kiina harjoittelee sotimista naapuriensa tuntumassa. YLE 6.4.2021.
  • US fears China is flirting with seizing control of Taiwan. The Financial Times, 27 March 2021. (tilaajille)
  • U.S. trade war pushing China to steal tech, talent, Taiwan says. Reuters, 31 March 2021.
  • Taiwan reports largest incursion yet by Chinese military aircraft. The Guardian, 26 March 2021.
  • Kiina haluaa nousta maailman johtavaksi puolijohdevalmistajaksi. Kriittisetmateriaalit.fi, toukokuu 2019.

Lisää aiheesta: