Euroopan kuumimmat teolliset megahankkeet löytyvät The Guardian –lehden mukaan Pohjois-Ruotsista. Mutta ovatko curling, villit porot ja revontulet riittävä houkutin saada väki muuttamaan napapiirille, kysyy brittilehti. Ruotsin hallitus on nimittänyt vastuuhenkilön edistämään Pohjois-Ruotsin kokonaisvaltaista markkinointia maailmalla. Hänen mukaansa Ruotsin kaksi pohjoisinta maakuntaa voisi saada 100 000 uutta asukasta seuraavien 15 vuoden aikana, jos markkinoinnissa onnistutaan. Täytyy kyllä nostaa hattua ruotsalaisten kyvylle luoda isoja ja myyviä konsepteja, olipa kyseessä sitten ABBA, IKEA tai Pohjois-Ruotsi.

The Guardianin toimittaja on seurannut curlingin alkeiskurssia Skellefteåssa. Kurssilla on mukana Northvoltin uusia työntekijöitä, jotka ovat kotoisin eri puolilta maailmaa – Meksikosta, Yhdysvalloista, Saudi Arabiasta, Kiinasta, Saksasta ja Venäjältä.

Tiedoksi niille, joilta jäi maantiedon tunnilla Ruotsin asiat vähän vähemmälle huomiolle, Skellefteå on vanha kultakaivoskaupunki vain 200 km etelään pohjoiselta napapiiriltä.

Kuva 1. Skellefteå näyttää ihan samalta kuin mikä tahansa noin 40 000 asukkaan suomalainen teollisuuskaupunki. (kuva: visitskelleftea.se)

Brittilehden mukaan Northvolt, Skellefteån kaupunki ja Västerbottenin maakunta tekevät kaikkensa, jotta uudisasukkaat tuntisivat olonsa mukavaksi. Alkuasukkaita on ohjeistettu olemaan ystävällisiä tulokkaille.

Ruotsalaisten vieraanvaraisuudelle on yksinkertainen selitys: jotta Northvolt voisi onnistua tavoitteessaan rakentaa Euroopan suuri akkutehdas, yhtiön ja tehdaskaupungin on onnistuttava houkuttelemaan tuhansia ihmisiä muuttamaan napapiirin reunalle – pikkukaupunkiin, joka on lumen peitossa marraskuusta huhtikuulle, ja jossa aurinko ei paista talvella kuin neljä tuntia päivässä, kuvailee The Guardian pohjois-ruotsalaista elinympäristöä.

Pohjois-Ruotsi on uusi Dubai tai Klondyke

Northvoltin gigafactory on lehden mukaan vain yksi monista vihreän siirtymän teollisista hankkeista Pohjois-Ruotsissa, jonne hankkeita houkuttelee edullinen, uusiutuva energia, tonttimaan saatavuus – ja rahoitus EU:n Green Deal –ohjelmasta. Brittilehden mukaan Pohjois-Ruotsia verrataankin jo Dubaihin tai Klondykeen kultaryntäyksen aikaan. (toim.huom. hienosti on Ruotsi jälleen onnistunut markkinoinnissaan).

Esimerkkejä Pohjois-Ruotsin vihreän siirtymän hankkeista lehti mainitsee 160 km päässä Skellefteåsta sijaitsevan Bodenin kaupungin, jossa käynnistyy ensi vuonna H2 Green Steel –yhtiön maailman ensimmäinen, teollisen mittakaavan fossiilivapaa terästehdas. Ja naapuriin on suunnitteilla espanjalaisen  Fertiberian jättimäinen laitos, joka tuottaisi vihreää ammoniakkia lannoiteteollisuuden tarpeisiin.

Eikä tässä vielä kaikki: parinsataa kilometriä pohjoiseen Jällivaarassa kaivosyhtiö LKAB käynnistää ensi vuonna 35 miljardin punnan ja 20 vuoden projektin, jonka tavoitteena on aloittaa fossiilivapaa rautasienen tuotannon vetyteknologian avulla. SSAB, LKAB ja Vattenfall onnistuivat aiemmin tänä vuonna tuottamaan HYBRIT-pilottilaitoksella Luulajassa ensimmäisinä maailmassa vetykaasulla pelkistettyä rautasientä, kertoi Vattenfall tiedotteessaan kesäkuussa 2021.

Heikoin lenkki on työvoiman saanti

Mutta takaisin työvoimakysymyksiin. The Guardianin mukaan kriittisin menestystekijä Pohjois-Ruotsin teollisuushankkeille ei ole rahoitus, uusiutuva energia, tonttiasiat tai luvitus, vaan ihmiset.

”Ketjun heikoin lenkki on työvoima”, sanoo Norrbottenin maakuntajohtaja Lotta Finstorp brittilehden haastattelussa.

”Jos emme saa ihmisiä muuttamaan tänne pohjoiseen, emme voi onnistua näiden koko maailman kannalta erittäin tärkeiden investointien kanssa.”

Ruotsin valtio on arvioinut, että uudet teollisuuslaitokset alihankkijoineen luovat ainakin 20 000 uutta työpaikkaa. Lisäksi tarvitaan 20 000 uutta työntekijää julkiselle sektorille sekä 10 000 työpaikkaa kauppoihin, kahviloihin ja muihin vastaaviin palveluihin.

Jopa 100 000 uutta asukasta Pohjois-Ruotsin maakuntiin

Ruotsin hallitus on nimittänyt Peter Larssonin koordinoimaan käynnissä olevaa siirtymää. Larssonin mukaan Ruotsin kaksi pohjoisinta kuntaa voisivat saada 100 000 uutta asukasta seuraavien 15 vuoden aikana. Aika riemastuttava visio väestökadosta kärsiville köyhille kunnille.

Larssonin mukaan muuttoliikkeen suunnan kääntämisessä takaisin pohjoiseen suuntaan tärkeitä on vakuuttaa ihmiset, että ”Pohjois-Ruotsi on maailman paras paikka elää”, hehkuttaa Larsson The Guardian –lehden haastattelussa.

Northvolt etsii osaajia maailmalta

Northvolt etsii Ruotsiin töihin kansainvälisiä osaajia, joilla on vahva englanninkielen taito ja tekninen koulutus, kertoo Northvoltin Katarina Borstedt brittilehden haastattelussa. Hänen tehtävänään on löytää akkutehtaalle yli 3 000 ihmistä töihin.

Valtava akkutehtaan työmaa kuhisee jo rakennustyöväkeä yhtiön pyrkiessä saamaan ensimmäiset akkukennot ulos tuotantolinjalta vielä tämän vuoden aikana. Kun tehdas on täydessä vauhdissa, pitäisi sen tuottaa vuosittain akkuja miljoonaan sähköautoon.

”Väkeä on tullut eri puolelta maailmaa”, kertoo The Guardian –lehden haastattelema Fredrik Hedlung. ”He ovat ihmisiä, joita tällaiset mega- ja gigahankkeet kiehtovat.” Northvoltin gigatehdasta onkin rakentamassa todella kansainvälinen ryhmä.

Ihmiset haluavat olla eturintamassa rakentamassa kestävää tulevaisuutta

Monille The Guardian –lehden haastattelemille Northvoltin työntekijöille  on tärkeää olla mukana aivan eturintamassa rakentamassa kestävämpää tulevaisuutta. Yhtiön visio vakuuttaa myös työntekijät: tuotannossa käytetään täysin vihreää, vesivoimalla tuotettua energiaa. Northvolt rakentaa myös oman akkukierrätyslaitoksen.

Eräs haastateltu korosti, että Northvoltille ei tulla töihin rahan perässä, vaan koska halutaan olla mukana tekemässä jotain, jolla on oikeasti merkitystä. Purpose, you know.

Toim.huom. The Guardian -lehden artikkelissa on paljon sellaisia asioita ja teemoja, joita työstettiin myös Suomen kansallisen akkustrategian valmistelussa. Osaamisen varmistaminen ja työvoiman saatavuus tunnistettiin yhdeksi “Must-Win Battle” -tavoitteeksi mm. sujuvan luvituksen ja vastuullisuuden rinnalla. Maakuntajohtajan kommentti, jonka mukaan työvoiman saatavuus on Pohjois-Ruotsin vihreän siirtymän investointihankkeiden heikoin lenkki, herättää keskustelua varmasti myös Suomessa. Täytyy nostaa myös hattua ruotsalaisille, miten laajalla rintamalla maa onnistunut masinoimaan joukkoja ei vain Northvoltin gigatehdashankkeen, mutta myös muiden napapiirin isojen ja vihreiden investointihankkeiden taakse.

(Julkaistu 22.11.2021)

Lähteet:

  • Wanted: 100,000 pioneers pioneers for a green jobs Klondike in the Arctic. The Guardian, 19 Nov 2021.
  • HYBRIT: SSAB, LKAB ja Vattenfall tuottivat ensimmäisinä maailmassa vetykaasulla pelkistettyä rautasientä. Vattenfall 21.6.2021.

Lisää aiheesta:

Fortum, Northvolt/Revolt, Batteriretur/Hydrovolt & Stena: Kovat panostukset sähköautojen akkujen kierrätykseen Pohjoismaissa

 

Kova kilpailija Fortumille – Northvolt rakentaa suuren akkukierrätyslaitoksen Ruotsiin

 

Ruotsin akkustrategia korostaa akkujen roolia ilmastotavoitteiden saavuttamisessa