Raaka-aineiden menestyksen ennustaminen markkinoilla on haastavaa erityisesti silloin, kun markkinat heilahtelevat rajusti. Aikaisempien vuosien hintakehitystä seuraamalla voi saada näkemystä siitä, miten raaka-aineiden hinnat tulevat käyttäytymään. U.S. Global Investors julkaisee vuosittain visualisoinnin nimeltään Periodic Table of Commodity Returns.
Tämän vuoden versiossa tarkastellaan vuosien 2013 – 2022 tuottoja. Ukrainan sodan takia hiilen ja maakaasun hinnat heiluivat normaalia enemmän, joten amerikkalaisyhtiö on ottanut hiilen ja maakaasun hinnat Yhdysvaltojen markkinoilta.
Kuva 1. Litiumin vahva meno jatkui vuonna 2022. (Kuva: Visual Capitalist, Jan 2023)
Ylämäki, alamäki
Vuonna 2022 raaka-aineiden hinnat nousivat jo toisena vuonna peräkkäin, kun maailma avautui koronan jälkeiseen aikaan. S&P Goldman Sachs Commodity Index (GSCI) nousi 52 prosenttia vuoden 2022 viiden ensimmäisen kuukauden aikana, kun Venäjän hyökkäys Ukrainaan aiheutti häiriöitä viljan, metallien ja polttoaineiden toimituksiin.
Vuoden jälkimmäisellä puoliskolla hinnat rauhoittuivat, kun Yhdysvallat vapautti raakaöljyä myyntiin strategisista varastoistaan. Venäjän ja Ukrainan sopimus viljatoimitusten jatkamisesta rauhoitti osaltaan markkinoita.
Lopputuloksena oli, että hinnat palasivat normaalimmalle tasolle ja lopulta S&P GSCI –indeksi jäi 8,7 prosenttia plussalle koko vuoden 2022 osalta.
Raaka-aineiden hinnannousua rauhoitti myös Kiinassa jatkuneet koronasulut, jotka leikkasivat maan teollisuustuotantoa. Tämä vähensi polttoaineiden ja teollisuusmetallien, kun kuparin, alumiinin ja sinkin, kysyntää vuoden 2022 aikana.
Kuva 2. Raaka-aineiden hinnat nousivat keskimäärin 8,7 prosenttia vuonna 2022. (Kuva: Visual Capitalist, Jan 2023)
Akkumetallit kärjessä
Tuottolistan kärjessä komeili jälleen akkumetalli litium, joka on vasta hiljattain lisätty seurantalistalle, kertoo Visual Capitalist artikkelissaan.
Vuoden 2021 hurjan 442,8 prosentin nousun jälkeen litiumin hinnannousu vuonna 2022 oli vain ”vaatimattomat” 72,5 prosenttia.
Litiumin vahvan menon taustalla on sähköautojen kysynnän voimakas kasvu, joka nostaa litiumin ja nikkelin kysyntää. Nikkeli oli toiseksi tuottoisin raaka-aine listalla 43,1 prosentin kasvullaan. Kun entistä useampi maa asettaa tavoitteita kieltää bensa- ja dieselautojen myynnin, jatkaa akkumineraalien kysyntä kasvua.
Yhdysvallat pyrkii vauhdittamaan akkumetallien kotimaista tuotantoaan 2,8 miljardin dollarin tukien avulla litium, grafiitti ja nikkeliteollisuudelle. Vie kuitenkin vuosia ennen kuin näiden akkumetallien tuotanto kasvaa hankkeiden ansiosta, arvioi Visual Capitalist.
Samaan aikaan Kiinassa vahvana jatkuva sähköautojen kauppa on pitänyt yllä tasaista kysyntää akkumetalleille, joiden tarjonta ei tällä hetkellä kata kysyntää.
Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi
(Julkaistu 21.1.2023)
Lähteet:
- The Periodic Table of Commodity Returns (2013 – 2022). Visual Capitalist, 17 Jan 2023.
Lisää aiheesta:
Hyödykkeiden markkinat vuosina 2012 – 2021: parhaan tuoton vuonna 2021 tarjosi kivihiili
Raaka-aineiden 10 vuoden tuottovertailu – palladium kärjessä
About the author