Raaka-aineisiin sijoittaminen on kuin vuoristoradalla ajelua, kiteyttää Visual Capitalist artikkelissaan viime vuosien markkinakehityksen. Seuraavassa mielenkiintoinen analyysi raaka-aineiden hintojen kehityksestä vuonna 2020 sekä viimeisten 10 vuoden aikana. Vuoden 2020 kovin nousija ei ollutkaan kulta, vaan yllättäen hopea. Kärkisijoilta löytyvät myös tällä sivustolla usein esillä olevat kupari ja palladium.
Esimerkkinä raaka-ainemarkkinoiden yllättävistä käänteistä Visual Capitalist nostaa esiin hopean, jolle on tyypillistä voimakkaat ja eriskummalliset hinnan heilahtelut. Viimeisten kymmenen vuoden aikana hopean hinta laskin ensin usean vuonna kaksinumeroisin luvuin. Pelkästään vuonna 2013 hopean hinta putosi yli 35 prosenttia. Kontrastina vuodelle 2013 on viime vuosi, jolloin hopean hinta nousi yli 47 prosenttia.
Kuvassa 1 esitetty visualisointi kuvaa 14 eri hyödykkeen hintakehitystä viimeisten kymmenen vuoden aikana sekä vaihtelut niiden vuosittaisessa sijoituksessa vuosien varrella.
Kuva 1. Raaka-aineiden tuottojen ”jaksollinen järjestelmä” (Lähde: Visual Capitalist 8.1.2021, Bloombergin ja U.S. Global Researchin data pohjalta)
Luonnonvarat eivät sovi harrastajasijoittajalle
Luonnonvarat ovat maailman rakennusaineita, jotka ovat välttämättömiä kehityksen ja hyvinvoinnin kannalta. Näiden hyödykkeiden hinnat voivat heilahdella rajustikin ajan myötä, muistuttaa Visual Capitalist artikkelissaan.
Taulukko kuvassa 1 havainnollistaa raaka-aineiden hintojen kehitystä viimeisen vuosikymmenen aikana. Raaka-aineiden hintakehityksessa on historiallisesti ollut nähtävissä sekä kausivaihtelua että syklisyyttä. Tästä johtuen Visual Capitalistin analyytikko suosittelee, että sijoitettaessa luonnonvaroihin, salkku kannattaa hajauttaa ja antaa kokeneiden sijoitusalan ammattilaisten hoitoon, jotka ymmärtävät näitä poikkeuksellisia sijoituskohteita ja niihin vaikuttavia globaaleja trendejä.
Raaka-aineiden hintakehitys vuonna 2020
Kuten edellä jo kerrottiin, vuoden 2020 vertailussa kultaa vei hopea, joka kolminkertaisti edellisen vuoden tuottoprosenttinsa huimalla 47,9% lukemallaan.
Hopean ohella seitsemän muun raaka-aineen tuotto ylitti S&P 500 –indeksin vuonna 2020, joka päätyi 16,3% tuottoon. Listalla ovat mukana muun muassa kupari (26,0%), palladium (25,9%) ja kulta (25,1%). Nikkelille ja platinalle vuosi 2020 oli hieman vaisumpi. Kuvassa 2 on listattuna kaikkien neljäntoista raaka-aineen tuotot.
Kuva 2. Kuvassa neljäntoista eri raaka-aineen tuottoprosentit vuonna 2020 – kärjessä hopea, kupari, palladium ja kulta. (Lähde: Visual Capitalist 8.1.2021, Bloombergin ja U.S. Global Researchin data pohjalta)
Kupari yllättää
Visual Capitalist hämmästelee artikkelissaan kuparin käyttäytymistä suhteessa kultaan koronavuonna 2020. Yleensä sijoittajat ryntäävät kullan perään, kun talous on epävarmaa ja paljon kuparia käyttävät toimialat, kuten rakennustuotanto ja valmistava teollisuus, kääntyvät usein laskuun. Viime nähtiin poikkeuksellisesti sekä kullan että kuparin vahvistuvan.
Artikkeli muistuttaa, että kupari on nykyisin elintärkeä sähköautojen raaka-aine, joten sähköautojen kaupan vilkastuminen viime aikoina on nostanut myös kuparin hintaa.
Kuva 3. Sähköautojen yleistyminen kasvattaa kuparin kysyntää. (Lähde: Visual Capitalist, 22 Oct 2020)
Kulta porskuttaa vahvasti
Markkinoiden epävarmuus on perinteisesti nostanut kullan hintaa. Näin myös koronavuonna 2020, kun kullan hinta ylitti maagisen rajan 2 000 USD hinnan unssilta.
Kullan vahvistumisen taustalla on muitakin syitä, muistuttaa Visual Capitalis artikkelissaan. Kullan hintaa nostaa myös Yhdysvaltojen valtionvelan kasvu, joka nakertaa luottamusta dollariin. Kun dollari heikkenee, muiden maiden on edullisempaa ostaa dollareissa noteerattua kultaa. Matalien korkojen takia muiden turvasatamien tuotto on jäänyt pieneksi, mikä on tehnyt kullasta houkuttelevamman sijoituskohteen.
Kuvassa 4 yhteenveto kullan hintakehityksestä viimeisten 10 vuoden aikana.
Kuva 4. Kulta on viime vuosien kestomenestyjä. (Lähde: Visual Capitalist 8.1.2021, Bloombergin ja U.S. Global Researchin data pohjalta)
(Julkaistu 10.1.2021, päivitetty 11.1.2021)
Lähteet:
- The Periodic Table of Commodity Returns (2021 Edition). Visual Capitalist, 8 Jan 2021.
- Copper: Critical Tody, Tomorrow, and Forever. Visual Capitalist, 22 Oct 2020.
Lisää aiheesta:
Vähäpäästöinen yhteiskunta rohmuaa kuparia – Kriittisetmateriaalit.fi
Kulta rikkoi maagisen 2 000 dollarin rajan – Kriittisetmateriaalit.fi
Raaka-aineiden 10 vuoden tuottovertailu – palladium kärjessä – Kriittisetmateriaalit.fi