Akkumaailma ei nuku, vaikka Suomi lomailee: autojätti Volkswagen julkisti heinäkuun alussa uuden akkuyhtiönsä nimeltään ”PowerCo”. Yhtiö aloittaa ensimmäisen oman kennotehtaan rakentamisen Salzgitteriin.  Yksi uuden PowerCo-yhtiön tehtävistä on akkuarvoketjun vertikaalinen integraatio.

Volkswagenin tiedotteen mukaan Salzgitterin kennotehdas toimii pohjana yhtiön maailmanlaajuiselle akkuinvaasiolle, johon kuuluu kuusi kennotehdasta Eurooppaan sekä mahdollisesti tehtaita myös Pohjois-Amerikkaan.

Julkistustilaisuuteen osallistunut Saksan liittokansleri Olaf Scholz hehkutti, että kyseessä oli hieno päivä saksalaiselle ja eurooppalaiselle autoteollisuudelle.

20 miljardin euron panostus akkuihin

Nyt perustettu PowerCo-yhtiö vastaa Volkswagen-ryhmän akkutoiminnoista globaalisti. Kyseessä on yli 20 miljardin euron investointi, liikevaihtoa odotetaan syntyvän 20 miljardia euroa ja suunnitelmien mukaan Eurooppaan olisi tulossa 20 000 työpaikkaa, listaa autojätti tiedotteessaan.

Kuva 1. VW-konsernilla on kovat odotukset akkuliiketoiminnan osalta. (Kuva: Volkswagen)

Yhtiö korostaa myös vastuullisuutta: PowerCo on  sitoutunut kehittämään ”vihreän akkukennon”, jonka valmistuksessa käytetään vihreää energiaa, ja jonka raaka-aineista voidaan kierrättää yli 90 prosenttia.

Uuden strategian kulmakivi

VW-konsernin pääjohtaja Herbert Diess painotti Salzgitterin akkukennotehtaan strategista merkitystä.

”Akkukennoliiketoiminta on yksi NEW AUTO –strategiamme kulmakivistä, jonka tavoitteena on tehdä Volkswagenista huomispäivän vastuullisen, ohjelmistovetoisen liikkumisen johtava toimittaja”, kertoo Diess yhtiön tiedotteessa.

”Oman kennotehtaan rakentaminen on megaluokan hanke niin teknisesti kuin taloudellisestikin. Se osoittaa, että tuomme tulevaisuuden huipputeknologiaa Saksaan.”

PowerCo niputtaa globaalit akkutekemiset

Volkswagen-ryhmä kerää nyt maailmanlaajuisesti akkutoimintonsa eurooppalaisen PowerCo-yhtiön alle. Salzgitter ottaa välittömästi ohjakset konsernin kansainvälisistä akkutehdastoiminnoista, akkukennojen kehitystyöstä, arvoketjun vertikaalisesta integroinnista sekä koneiden ja laitteiden hankinnoista akkutehtaille.

Yhtiö suunnittelee myös uusia tuotteita, kuten suuria energiavarastoja sähköverkkoihin.

Salzgitterin jälkeen seuraava kennotehdas tullaan perustamaan Valenciaan.  Euroopassa etsitään parhaillaan mahdollisia sijoituspaikkoja kolmelle muulle akkukennotehtaalle. PowerCo tutkii myös mahdollisuuksia perustaa kenotehtaita Pohjois-Amerikkaan.

Kuva 2. Akkutehtaita pukkaa. (Kuva: Volkswagen)

(Julkaistu 12.7.2022)

Lähteet:

  • Ground breaking in Salzgitter: Volkswagen enters global battery business with ”PowerCo”. Volkswagen AG, 7 July 2022.
  • Umicore and Volkswagen AG to create European EV battery materials Joint Venture. Umicore, 8 Dec 2021.

Lisää aiheesta:

Umicore ja Volkswagen perustavat Eurooppaan yhteisyrityksen tuottamaan akkukemikaaleja

 

Volkswagen muuttuu autonvalmistajasta ”litiumioniakkutalouden yritykseksi”

 

Volkswagen käyttää jo enemmän kobolttia kuin Tesla