Teslan ”gigakaivos”-suunnitelmilla on spekuloitu jo vuosia, mutta nyt on uusi autonvalmistaja yhdistetty kaivoksiin. Volkswagen aikoo investoida kaivoksiin saadakseen puristettua akkukennojen kustannuksia alaspäin, kattaakseen puolet omasta tarpeestaan omilla kaivoksilla ja myydäkseen kaivosten tuotteita myös muille asiakkaille, kertoi yhtiön teknologiasta vastaava hallituksen jäsen viime viikolla, uutisoi Reuters.

Yhtiön strategia on linjassa autonvalmistajien keskuudessa levinneen laajemman trendin kanssa, jossa autotehtaat hakevat vahvempaa otetta toimitusketjusta, joka perinteisesti on annettu kolmansien osapuolten hoidettavaksi energiantuotannosta raaka-aineiden hankintaan. Autotehtaat joutuvat nyt tappelemaan niukoista raaka-aineista päästäkseen sähköistymistavoitteisiinsa, kirjoittaa Reuters.

Puolet akuista omilta tehtailta

Euroopan suurin  autonvalmistaja haluaa, että sen PowerCo-akkuyhtiöstä tulee maailma johtava akkujen toimittaja. Volkswagen haluaa myös itse valmistaa puolet tarvitsemistaan akuista lähinnä Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, kertoo Thomas Schmall Reutersin haastattelussa.

PowerCo toimittaa ensimmäiseksi akkukennoja Fordille 1,2 miljoonaan sähköautoon, joita yhtiö valmistaa Euroopassa VW:n MEB-alustan pohjalta.

”The bottleneck for raw materials is mining capacity – that’s why we need to invest in mines directly”. Thomas Schmall, VW.

Volkswagen on tehnyt sopimuksia kaivosyhtiöiden kanssa Kanadassa, johon yhtiö rakentaa Pohjois-Amerikan ensimmäisen akkutehtaansa. Tällaiset off-take-sopimukset auttavat varmistamaan rahoituksen ja voivat nopeuttaa kaivoshankkeiden toteuttamista merkittävästi.

Schmall ei halunnut kommentoida Reutersille, mitä mahdollisia sijaintipaikkoja yhtiö harkitsee, tai milloin VW voisi investoida suoraan kaivosyhtiöihin, kunnes markkinat rauhoittuvat.

Yhtiö uskoo, että tulevaisuudessa markkinoilla tulee olemaan tietty määrä akkutyyppejä, joita käytetään. Suurten tuotantomääriensä ja kolmansille osapuolille myytävien akkujensa myötä Volkswagen haluaa olla yksi niistä akkutoimittajista, joiden akkutyyppejä käytetään, sanoo Schmall.

Puolet Volkswagenin PowerCo-akkuyhtiön työntekijöistä on aasialaisia akkualan veteraaneja, kertoo Reuters artikkelissaan.

***

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

(Julkaistu 20.3.2023)

Lähteet:

  • Volkswagen to invest in mines in bid to become global battery supplier. Reuters, 17 March 2023.

Lisää aiheesta: