Vesi-, energia- ja jäteyhtiö Veolia aikoo rakentaa ensimmäisen sähköautojen akkujen kierrätyslaitoksensa Englanti, kertoi yhtiö tällä viikolla. Ranskalaisyhtiön tavoitteena on napata viidennes Ison-Britannian sähköautojen ajovoima-akkujen kierrätysmarkkinasta vuonna 2024. Laitos on tarkoitus saada käyntiin pienessä mittakaavassa jo tämän vuoden lopulla.

Yhtiön edustajan mukaan laitos pystyy valmistuttuaan vuonna 2024 käsittelemään 1 000 tonnia akkuja. Tämä määrä vastaisi on viidenneksen osuutta Iso-Britanniassa vuonna 2024 kierrätykseen päätyvistä sähköautojen ajovoima-akuista. Warwick University on arvioinut alueen kierrätysakkujen kokonaismääräksi 5 000 tonnia.

Veolia on arvioinut, että vuoteen 2040 mennessä Isossa-Britanniassa tiensä päähän tulee jo 350 000 tonnia ajovoima-akkuja.

Kierrätyslaitos käyntiin jo vuoden 2022 aikana

S&P Global Plattsin haastattelema Veolian edustaja kertoi, että West Midlandsin Minworthiin rakennettavan laitoksen on tarkoitus käynnistyä pienessä mittakaavassa jo tämän vuoden kolmannella neljänneksellä.

Laitoksella akut tehdään jännitteettömiksi ja ne puretaan, jonka jälkeen akut päätyvät mekaaniseen ja kemialliseen kierrätysprosessiin (tämä vaihe muistuttaa Fortumin Ikaalisten laitoksen toimintaa).

Laitosinvestoinnin tarkkaa määrää ei kerrottu, mutta Plattsin haastatteleman Veolian edustajan mukaan laitoksen käynnistyminen akkujen purkamisen osalta ei ole iso investointi. Kun parhaat vaihtoehdot jatkoprosessille on löydetty, Veolia investoi lisää. Veolia ja ranskalainen Solvey ovat kehittäneet yhdessä hydrometallurgista prosessia akkumateriaalien kierrätykseen (tämä ratkaisu muistuttaa Fortumin Harjavaltaan rakennettavaa laitosta).

Kierrätys säästää ympäristöä

Veolia haluaa akkumateriaaleja kierrättämällä säästää vettä, jota litiumin perinteisessä kaivostuotannossa kuluu paljon, sekä vähentää kasvihuonepäästöjä akkutuotantoon verrattuna 50 prosentilla.

Yhtiön mukaan monet akkujen valmistuksessa syntyvät perinteisissä prosesseissa, jotka käyttävät paljon vettä ja energiaa. On arvioitu, että yhden litiumtonnin tuottaminen kaivostoiminnan kautta kuluttaa 500 000 gallonaa (1 britti gallona = 4,5 litraa) vettä, kertoo Veolia S&P Global Plattsin artikkelissa (= noin 2 000 kuutiota vettä, jos Veolian tieto pitää paikkansa)

Askel kohti eettistä ja kestävää akkuarvoketjua

Veolian Pohjois-Euroopan toimintojen vetäjä Gavin Graveson kertoi yhtiön tiedotteessa, että kierrätys on tärkeä askel Ison-Britannian matkalla kohti eettistä ja kestävää akkujen arvoketjua.

”Emme saavuta hiilineutraalisuutta, jos emme lisää kasvata investointejamme ja kehitystyötämme uusiin teknologioihin ja kierrätysmahdollisuuksiin”, painottaa Graveson

”Kun sähköautojen kysyntä kasvaa, tarvitsemme tämän kierrätyslaitoksen – muita samanlaisia Isoon-Britanniaan – varmistaaksemme, että emme törmää raaka-ainekriisiin ensi vuosikymmenellä.”

Veolia aikoo käynnistää akkujen prekursorituotannon Euroopassa

Veolia aikoo hyödyntää globaalia verkostoaan rakentaakseen kokonaisvaltaisen kiertotalousratkaisun akkujen prekursorituotannolle Euroopassa seuraavan viiden vuoden aikana.

Veolia, ranskalainen autonvalmistaja Renault ja Solvey perustivat maaliskuussa 2021 yhteistyöhankkeen edistämään akkumateriaalien turvallista ja kestävää hankintaa.

Solvey ja Veolia kertoivat heinäkuussa 2021 aloittavansa pilottilaitoksen rakentamisen. Pilottilaitoksen tarkoituksena on demonstroida yhtiöiden kehittämää hydrometallurgista prosessia. Solveyn tiedotteen mukaan Solveyn, Veolian ja Renault’n yhteisessä tutkimushankkeessa on osoitettu, että Solvayn hydrometallurginen prosessi pystyy puhdistamaan koboltin, litiumin ja nikkelin Veolian tuottaman, murskatuista akkukennoista syntyvän mustan massan pohjalta. Seuraava vaihe on varmentaa ja optimoida prosessia esiteollisessa ympäristössä. (Lähde: kriittisetmateriaalit.fi 26.7.2021)

“Tutkimme parhaita tapoja tuottaa akkujen prekursorimateriaaleja (kierrätysakkujen materiaalien tuottaminen riittävän puhtaina käytettäväksi uusien akkujen valmistukseen) ja toivomme, että tämä on mahdollista ja toteutettavissa Euroopassa”, kertoi Veolian edustaja S&P Global Plattsille.

Kuva 1. Solvay ja Veolia julkistivat heinäkuussa 2021 yhteistyönsä akkumetallien kierrätyksen demolaitoksen rakentamiseksi. (Kuva: Solvay 2021)

Toim.huom. Veolian konsepti muistuttaa kovasti Fortumin, ja aika monen muunkin toimijan, lähestymistapaa sähköautojen akkujen kierrätykseen ja hyödyntämiseen uusien akkujen raaka-aineena. Ranskalaisyhtiön suuntautuminen Ison-Britannian markkinoille on mielenkiintoinen strateginen valinta.

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoja: jarkko.vesa(at)notinnovatedhere.fi

(Julkaistu 13.1.2022)

Lähteet:

  • Veolia to build EV battery recycling plant in UK’s West Midlands. S&P Global Platts, 10 Jan 2022. https://www.spglobal.com/platts/en/market-insights/latest-news/energy-transition/011022-veolia-to-build-ev-battery-recycling-plant-in-uks-west-midlands
  • Solvay and its partner Veolia set up demo plant for recycling battery metals. Solvay, 5 July 2021.
  • Solvay and Veolia to build demo scale lithium-ion battery recycling plant in France. Circular Energy Storage, 6 July 2021.

Lisää aiheesta:

Daimler rakentaa akkukierrätyslaitoksen Saksan Kuppenheimiin

 

Fortum, Northvolt/Revolt, Batteriretur/Hydrovolt & Stena: Kovat panostukset sähköautojen akkujen kierrätykseen Pohjoismaissa

 

Nyt ei napeilla pelata: amerikkalainen litiumakkujen kierrätystä kehittävä startup sai 700 miljoonan dollarin pääomasijoituksen

 

Norjan BatteriRetur mukana eurooppalaisessa akkukierrätysverkostossa – tähtäimessä sähköautojen ajovoima-akut

 

Primobius rakentaa sähköautojen akkujen kierrätyslaitosta Saksaan

 

LG Chem ja LG Energy Solution tekemässä 50 MUSD strategista investointia Li-Cycleen

 

Korealaisyhtiö myy akkukierrättäjille laitteet ja ostaa mustan massan