Ukrainan kaksi johtavaa neon-kaasun tuottajaa ovat keskeyttäneet tuotantonsa Venäjän hyökkäyksen takia, uutisoi Reuters. Nämä kaksi neonin tuottajaa vastaavat noin puolesta tämän puolijohteiden valmistuksessa tarvittavan kaasun valmistuksesta globaalisti. Uhkana on hintojen nousu ja puolijohdepulan pahentuminen, varoittaa Reuters. Kiinalaismedia puolestaan näkee tilanteessa mahdollisuuden kiinalaisille neonin tuottajille nostaa  markkinaosuutensa jopa 50 prosenttiin.

Noin 45 – 50 prosenttia maailman puolijohdelaatuisesta neonista, joka on kriittinen aine puolijohteiden valmistuksessa käytettäville laserlaitteille, tulee kahdelta ukrainalaiselta yritykseltä Ingasilta ja Cryoinilta. Reuters on arvioinut markkinaosuudet yhtiöiden ilmoittamien lukujen ja markkinatutkimusfirma Techcetin tietojen pohjalta.

Neonin globaali kulutus puolijohteiden tuotannossa oli noin 540 tonnia vuonna 2021. Molemmat yritykset ovat joutuneet Venäjän hyökkäyksen laajentuessa sulkemaan laitoksensa, kertoivat yhtiöiden edustajat Reutersille. Tuotannon keskeytys heittää uuden varjon maailman sirutuotannolle, joka kärvistelee jo valmiiksi koronan ja sen jälkeen tulleen voimakkaan kysyntäpiikin aiheuttamien toimitusvaikeuksien kanssa.

Arviot varastotasoista vaihtelevat

Arviot puolijohdevalmistajien neon-varastojen suuruudesta vaihtelevat suuresti. Vaikka varmuusvarastoja tuottajilta löytyisikin, voi siruvalmistajille tulla tuotantohäiriöitä, jos Ukrainan kriisi jatkuu pidempään, arvioi Reutersin haastattelema analyytikko. Jos varmuusvarastot kuluvat loppuun huhtikuun aikana, eikä siruvalmistajilla ole tehtynä neon-tilauksia muilla alueilla toimiville kaasuntuottajille, on todennäköistä, että puolijohteiden toimitusketjut saavat uusia iskuja eivätkä asiakkaat saa tuotteitaan, ennustaa CFRA:n analyytikko.

Ingas on kotoisin Mariupolista, Cryoin Odessasta

Ennen Venäjän hyökkäystä Ingas tuotti 15 000 – 20 000 kuutiometriä neonia kuukaudessa. Asiakkaat sijaitsevat Taiwanissa, Etelä-Koreassa, Kiinassa, Yhdysvalloissa ja Saksassa. Noin 75 prosenttia tuotannosta menee puolijohdeteollisuudelle, arvioi yhtiön kaupallinen johtaja Reutersille. Yrityksen kotipaikka on Mariupol, joka on ollut viime aikoina Venäjän rajun hyökkäyksen kohteena. Cryoin, jonka kuukausituotanto oli 10 000 – 15 000 kuutiometrin luokkaa, toimii Odessassa. Yhtiö pysäytti tuotantonsa 24. helmikuuta, jolloin hyökkäys alkoi. Yhtiö halusi varmistaa työntekijöidensä turvallisuuden.

Kuva 1. Ingas toimii Mariupolissa, Cryoinin kotipaikka on Odessa. (Kuva: YLE 26.4.2022 pohjalta)

Cryoinin liiketoiminnan kehitysjohtaja Larissa Bondarenko kertoi Reutersille, että yhtiö ei pysty toimittamaan tilattua 13 000 kuutiometriä neon-kaasua maaliskuussa, jos sotatoimet eivät lopu. Yhtiö pärjäisi muutaman kuukauden, vaikka tuotanto olisi pysähdyksissä. Mutta jos tuotantolaitteistot vaurioituisivat, joutuisi yhtiön talous koville ja tuotannon nopea käynnistäminen vaikeutuisi. Myös neonin puhdistamiseen tarvittavien raaka-aineiden saatavuuteen liittyy epävarmuutta, varoittaa Cryoin.

Taiwanilaiset puolijohdevalmistajat varautuneet

Maailman suurimman puolijohdevalmistajan Taiwanin talousministeriö kertoo, että taiwanilaiset valmistajat ovat varautuneet tilanteeseen etukäteen ja kasvattaneet neonin varmuusvarastoja. Ministeriö ei usko saatavuusongelmiin lyhyellä aikavälillä. Samoilla linjoilla on ollut aiemmin myös Taiwanin keskuspankki, kertoo Reuters.

Pienemmillä siruvalmistajilla tilanne on haastavampi, arvioi markkinatutkimuslaitos Techcet. Suurimmat puolijohdevalmistajat, kuten Intel, Samsung ja TSMC, voivat käyttää neuvotteluvoimaansa ja pitää suurempia varastoja, joiden avulla ne voivat varmistaa toiminnan jatkuvuuden parin-kolmen kuukauden ajan, arvioi Techcetin toimitusjohtaja Lita Shon-Roy Reutersin haastattelussa.

Monilla puolijohdetehtailla ei kuitenkaan ole tällaisia puskurivarastoja, muistuttaa Shon-Roy. Yritysten pyrkimys hamstrata neon-kaasua lisäsi painetta neonin saatavuudelle, kuten niin monen muunkin kriittisen raaka-aineen kohdalla.

Venäläisen terästeollisuuden sivutuote

Ukrainassa valmistettava neon on venäläisen terästuotannon sivutuote. Neonia tuotetaan myös Kiinassa, mutta sielläkin neonin hinta on noussut tasaiseen tahtiin. Cryoinin Bondarenkon mukaan hinnat, joihin kohdistui painetta koronan jälkeen, ovat nousseet joulukuusta jopa 500 prosenttia. Kiinalaisen raportin mukaan neon-kaasun (99,9% laatu) on nelinkertaistunut 400 yuanista per kuutiometri lokakuussa 2021 yli 1 600 yuaniin kuutiometriltä helmikuun lopussa. Vastaavaa on koettu Reutersin mukaan aiemminkin: neonin hinta nousi 600 prosenttia vuonna 2014 Venäjän vallattua Krimin niemimaan, kertoo Yhdysvaltain kansainvälisen kauppakomission data.

Tuotantoa pyritään käynnistämään muualla

Neonin tuotantoa voitaisiin käynnistää muuallakin, mutta tuotannon saaminen vauhtiin veisi yhdeksästä kuukaudesta pariin vuoteen, arvioi markkinatutkimuslaitos Supplyframe Reutersille. CFRA:n analyytikko huomauttaa kuitenkin, että yritykset ovat ehkä haluttomia investoimaan neonin tuotantoon, jos neonin saatavuusongelmat näyttävät jäävän väliaikaisiksi. (Toim.huom. Venäjän tuhottua Mariupolin ainakin Ingasin tuotanto taitaa olla poissa pelistä pitkään).

Neonin hinta noussut rajusti Kiinassa

Myös kiinalainen South China Morning Post on kiinnittänyt huomiota neonin hinnannousuun. Lehden mukaan teollisuuslaatuisen neonin keskihinta Kiinassa nousi lähes yhdeksänkertaiseksi kolmessa viikossa. Ennen Venäjän hyökkäystä Ukraina tuotti noin 40 prosenttia maailman neonista, Kiinan osuus on noin 30 prosenttia, arvioi SCMP artikkelissaan.

Neonin hinta on noussut pilviin Kiinassa Ukrainan sodan takia, mikä on aiheuttanut huolta globaalien toimitusketjujen häiriöistä. Teollisuuslaatuisen neonin keskimääräinen tukkuhinta nousi 17. maaliskuuta Kiinassa 16 000 yuaniin (2 500 USD) kuutiometriltä. Tämä on lähes yhdeksänkertainen hinta verrattuna 24. helmikuuta noteerattuun 1 850 yuanin hintaan – päivänä, jolloin Venäjän hyökkäys alkoi, kertoo raaka-aineiden hintoja seuraava sivusto SCI99.com.

SCMP:n haastatteleman kaasuntoimittajan mukaan Ukrainan sota sotki nopeasti kysynnän ja tarjonnan tasapainon, mikä johti hintojen voimakkaaseen nousuun. Hän arvioi myös, että neonin hinta voi kallistua edelleen, koska Ukrainan tuotanto tuskin palaan entiselle tasolleen vielä pitkään aikaan.

Ukrainan ongelmat hyvä uutinen Kiinan neon-tuottajille

Ukrainan neon-viennin loppuminen voi olla Kiinalle hyväkin uutinen, koska maa on neonin toinen merkittävä tuottaja. Kiinan osuus neonin maailmanmarkkinoista voi nousta jopa puoleen nykyisestä kolmanneksesta, koska osa ulkomaisista ostajista vaihtaa kiinalaiseen neoniin varmistaakseen kaasun saannin, kertoi SCMP:n haastattelema kiinalaisen neon-kaasua valmistavan yhtiön toimitusjohtaja. Kiinalaisen Securities Times –sanomalehden Shanghain pörssissä listatulla, erikoiskaasuja valmistavalla Huate Gas –yhtiöllä on puolen vuoden varastot neon-kaasua. Yhtiö arvioi, että Kiina voi siirtyä ostamaan neonia kotimaisilta tuottajilta, jos Ukrainan toimitukset loppuvat kokonaan, uutisoi South China Morning Post artikkelissaan.

Välittömät vaikutukset Ukrainan tilanteesta kiinalaisille puolijohdevalmistajille tai kaasuntuojille jäävät pieniksi, sillä maassa toimivat sopimusvalmistajat ovat etsineet vaihtoehtoisia lähteitä neon-kaasulle sen jälkeen, kun Venäjä valtasi Krimin, kertoo SCMP:n haastattelema kaasuanalyytikko.   Analyytikon mukaan Kiinalla on runsaat erikoiskaasujen varannut, koska maan vahva terästeollisuus on tarjonnut mahdollisuuden kehittää neonin ja muiden erikoiskaasujen tuotantoa. Suuret tehtaat käyttävät usein happea teräksen tuotannossa, prosessissa saadaan talteen myös neonia, kertoo SCMP.

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

(Julkaistu 27.3.2022)

Lähteet:

  • Exclusive: Russia’s attack on Ukraine halts half of world’s neon output for chips. Reuters, 11 March 2022.
  • War in Ukraine inflates price of neon for chip-making, but it might be good for China. South China Morning Post, 17 March 2022.

Lisää aiheesta:

Puolijohdeteollisuuden arvioita Venäjän ja Ukrainan konfliktin vaikutuksista

 

Pula Ukrainassa valmistettavista komponenteista pysäyttää Euroopan autotehtaita

 

Globaali sirupula pahenee

 

Pula puolijohteista jatkuu ainakin pari vuotta, arvioi Okmeticin toimitusjohtaja Kai Seikku: “Omavaraisuus EU-alueella täydellistä fantasiaa”