Moskova rakentaa uudelleen puolijohteiden ja mikropiirien toimitusketjuja Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten Ukrainan sodan takia asettamien sanktioiden keskellä, kertoo South China Morning Post. Kiina kasvatti viime vuonna huomattavasti puolijohteiden vientiä Venäjälle.

Venäjä lisäsi kaupankäyntiä Hong Kongin ja manner-Kiinan kanssa viime vuonna maan etsiessä uusia hankintakanavia Yhdysvaltojen liittolaisten tilalle.

Manner-Kiina, Hong Kong ja Turkki ovat korvanneet Euroopan unionin jäsenmaita Venäjän tärkeimpinä kauppakumppaneina, kertoo Institute of International Finance (IIF).

Globaalit toimitusketjut kääntyneet uuteen asentoon Ukrainan sodan myötä

Ukrainan sodan lähestyessä jo vuosipäiväänsä heiluttelevat sen aiheuttamat aallot edelleen hyödykkeiden, energian ja ruuan markkinoita. Samalla globaalit toimitusketjut ovat hakeutuneet olennaisesti uusiin asentoihin, kirjoittaa SCMP.

Yhdysvallat liittolaisineen ovat reagoineet Venäjän hyökkäykseen pyrkimällä estämään sen pääsyn käsiksi kehittyneisiin puolijohteisiin, avaruus- ja ilmailuteknologiaan ja luksustuotteisiin viime vuoden keväästä lähtien.

Venäjän hallinto vastasi sanktioihin lisäämällä julkista kulutusta. Venäjä keskittyi myös rakentamaan uudelleen toimitusketjuja, joita sanktiot vahingoittivat vakavasti.

Venäjä onnistui kasvattamaan puolijohdeostoksiaan

Vientirajoituksista huolimatta Venäjä kasvatti puolijohteiden ja elektroniikkapiirien tuontia. Maa osti näitä tuotteita 2,45 miljardilla dollarilla tammi-syyskuun 2022 aikana. Vastaavana aikana edellisvuonna ostot olivat 1,8 miljardia dollaria, kertovat IIF:n tilastot.

Manner-Kiina ja Hong Kong toimittivat yhteensä noin 40 prosenttia Venäjän hankkimista mikrosiruista.

SCMP:n haastatteleman asiantuntijan mukaan on vielä epäselvää, ovatko kaikki sirut Yhdysvaltojen 15. syyskuuta julkistamalla vientikieltolistalla, jonka tavoitteena on estää erityisesti sotilaskäyttöön soveltuvien kehittyneempien mikrosirujen päätyminen venäläisten käsiin.

Asiantuntijan mukaan näyttää siltä, että Kiina ja Hong Kong ovat onnistuneet korvaamaan Saksan, Hollannin ja Etelä-Korean, jotka ovat leikanneet toimituksiaan Venäjälle.

Kiina pitää Venäjää pystyssä

Kiinan osuus Venäjän koko tuonnista on yli 36 prosenttia ja 20 prosenttia maan viennistä.

Kiinan kokonaisvienti Venäjälle kasvoi reiluun 76 miljardiin dollariin vuonna 2022 vuoden 2021 reilusta 67 miljardista dollarista. Vastaavasti Kiinan tuonti Venäjältä kasvoi 114 miljardiin dollariin vuoden 2021 79 miljardista dollarista, kertovat Kiinan tullitilastot.

Tilastot kertovat myös Kiinan vieneen Venäjälle viime vuonna noin 313 miljoonan dollarin edestä puolijohteita ja mikropiirejä. Kasvua vuoteen 2021 on 34,9 prosenttia, uutisoi SCMP.

Hong Kongin tullitilastot eivät kerro edelleen vietyjen tuotteiden lopullista kohdetta. Tästä johtuen tilastoissa ei ole välttämättä mukana kaikkea tavaraa, joka on jatkanut matkaansa Hong Kongista manner-Kiinaan.

Kiina ei ole tuominnut Venäjän hyökkäystä

Kiina ei ole julkisesti tuominnut Venäjän hyökkäystä eikä maa ole noteerannut länsimaiden vaatimuksia asettaa sanktioita Venäjälle, jota Kiina pitää strategisena kumppanina.

Yhdysvallat on varoittanut Kiinan hallitusta seurauksista, jos maa antaa sotilaallista tukea Venäjälle Ukrainaa vastaan. Kiina on toistuvasti vakuuttanut, että se ei toimita sotilaallista apua Venäjälle.

Venäjän talous on pärjännyt sanktioista huolimatta paremmin kuin USA ja sen kumppanit olettivat. Viime vuonna sen talouden ylijäämä oli ennen näkemättömät 227 miljardia dollaria, kertoo IIF. Taustalla olivat lähinnä hurjasti nousseet öljyn, kaasun ja muiden raaka-aineiden hinnat.

Venäjän talouden ennustetaan kasvavan tänä vuonna vain 0,3 prosenttia. Viime vuonna talous kutistui 2,2 prosenttia.

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

(Julkaistu 6.2.2023)

Lähteet:

  • Tech war: China faces more US pressure on semiconductor front in 2023 amid tightened export controls backed by Japan, Netherlands. South China Morning Post, 5 Feb 2023.
  • Russia seeks chip supply from HK and mainland. South China Morning Post, 4 Feb 2023.
  • Stymied by the West, Russia is getting critical semiconductors from mainland China, Hong Kong. South China Morning Post, 3 Feb 2023.

Lisää aiheesta:

USA ja Alankomaat sopuun kehittyneen puolijohteiden valmistusteknologian vientirajoituksista Kiinaan

 

Kiinan teknologiaministeriö kutsui puolijohdeyritykset hätäkokoukseen USA:n vientirajoitusten takia

 

Kiina vei USA:n sirurajoitukset WTO-käsittelyyn

 

Nyt on varauduttava puolijohdesotaan

 

Yhdysvallat rajoittaa puolijohteiden ja kaasuturbiinien valmistusteknologioiden vientiä