Virossa toimiva yritys rakentaa uutta tuotantolaitosta, joka pyrkii haastamaan Kiinan ylivaltaa kestomagneeteissa, jotka ovat sähköautojen elintärkeä komponentti, kirjoittaa Bloomberg.

Vaatimaton 12 000 asukkaan Sillamäen kaupunki Koillis-Virossa sijaitsee ruohoisella mäellä, joka pitää sisällään salaisuuden.

Täällä, Itämeren rannalla lähellä Venäjän rajaa, on historiaa haudattuna. Ja täältä löytyy erään yrityksen mukaan myös ratkaisu siihen, miten Eurooppa pääsee eroon Kiinan otteesta koko mantereen kehityksen kannalta kriittisistä komponenteista.

Keinotekoinen kumpu peittää radioaktiivisen lammen ajalta, jolloin kaupungissa jalostettiin uraania Neuvostoliiton ydinvoimateollisuuden tarpeisiin aina vuoteen 1989 asti, kertoo Bloomberg. Tänä päivänä kiinteistöt ovat koti öljy- ja lannoitesäiliöille. Mutta sieltä löytyy myös ainoa harvinaisten maametallien jalostuslaitos Aasian ulkopuolelta.

Kanadalaiset asialla

Harvinaisten maametallien jalostuslaitoksen omistaa kanadalainen Neo Performance Materials. Viron valtion tuella yhtiö aikoo rakentaa Euroopan ensimmäisen harvinaisiin maametalleihin pohjautuvien kestomagneettien tuotantolaitoksen Sillamäen kupeeseen, joka toimittaa jalostettua raaka-ainetta magneettien valmistukseen.

Neo Performance Materialsin aiempi omistaja Molycorp Inc. oli yksi monista harvinaisten maametallien tuottajista, jotka lopettivat toimintansa.  Sen aiempi yritys rakentaa kaivoksesta-magneetteihin-tuotantoketju, kuten Neo nyt yrittää, epäonnistui. Syynä oli osittain harvinaisten maametallien hintojen rajut heilahtelut.

Bloombergin haastatteleman, belgialaisen Rare Earth Industry Associationin pääsihteerin Nablee Mancherin mukaan Euroopan ongelmana on kapasiteetti.

”Magneettien valmistus ei ole rakettitiedettä”, sanoo Mancheri. ”Ainoa ongelma on, että tarvitaan tiivistä yhteistyötä läpi koko arvoketjun.”

Asiakkaat haluavat kestomagneettinsa lähempää

Länsimaat ovat huolestuneet entistä enemmän Kiinan ylivallasta sen jälkeen, kun korona, Suezin kanava ja Ukrainan sota paljastivat toimitusketjujen haavoittuvuudet.

Yritykset  haluavat myös paikallisempia ja vastuullisempia toimitusketjuja magneeteille. Neo pyrkii rakentamaan tällaista kapasiteettia. Yhtiö neuvottelee kaikkien merkittävien sähköautojen voimansiirtojärjestelmien toimittajien, kuten Robert Boschin, Siemensin, Stellantiksen ja Teslan, kanssa. Nämä haluavat kuulemma “kiljuen” eurooppalaisen toimitusketjun, kertoo Neon toimitusjohtaja Constantine Karayannopoulos.

Neo tuottaa Sillameässä tantaalia, ceriumia, lantaania, neodyymiä ja praseodyymiä, jotka ovat tärkeitä materiaaleja autoteollisuudelle, ilmailuteollisuudelle ja mikroelektroniikalle.

Yhtiöllä on noin 70 prosentin markkinaosuus neodyymi-pohjaisissa magneeteissa Kiinan ulkopuolelle, kertoo Bloombergin haastattelema analyytikko. Yhtiö hankki hiljattain malminetsintäoikeuden Grönlannista. Neo omistaa magneettien tuotantolaitokset myös Kiinassa ja Thaimaassa.

Viron laitos lyhentää merkittävästi kuljetusmatkoja ja päästöjä

Tänä päivänä yhtiö joutuu laivaamaan Virossa jalostetut materiaalit Aasian laitoksille. Sieltä valmiit kestomagneetit rahdataan takaisin Eurooppaan.

Viroon rakennettavan 100 miljoonan euron tuotantolaitoksen pitäisi ratkaista tämä ongelma. Uusi laitos valmistaa magneettipulvereita, jotka ovat kriittinen ainesosa sähköautojen voimansiirtojärjestelmille. Tuotannon on tarkoitus käynnistyä vuonna 2025.  Suunnitelmissa on tuottaa 1 500 tonnia materiaalia vuodessa, arvoltaan 150 miljoonaa euroa.

Kun kapasiteetti saadaan kokonaan käyttöön, nousee tuotantomäärä 5 000 tonniin vuodessa. Määrän pitäisi riittää noin 1,7 miljoonan sähköauton valmistukseen.

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

(Julkaistu 20.2.2023)

Lähteet:

  • How a Soviet Nuclear Site Could Be key to Europe’s EV Market. Bloomberg, 1 Feb 2023.

Lisää aiheesta:

Soklin kaivoshanke tarjoaisi putkimiehille töitä

 

Neo Performance Materialsille EU-rahoitusta kestomagneettien tuotannon käynnistämiseen Virossa

 

Neo Performance Materials aikoo käynnistää harvinaisiin maametalleihin perustuvien kestomagneettien tuotannon Virossa

 

Kiinan tärkeimmät harvinaisten maametallien vientimaat

 

LKAB pääomistajaksi REEtec AS –yhtiöön – rakentaa vahvaa pohjoismaista harvinaisten maametallien tuotantoa