Presidentti Biden antoi 24.2.2021 päiväkäskyn, jonka tavoitteena on parantaa Yhdysvalloille kriittisten ja välttämättömien tuotteiden ja materiaalien toimitusketjujen resilienssiä ja luotettavuutta.

Amerikkalaiset kotitaloudet ja yritykset ovat viime vuosina kärsineet kasvavassa määrin keskeisten tuotteiden – lääkkeistä ruokatarvikkeisiin ja mikrosiruihin – saatavuushäiriöistä, kertoo Valkoinen talo tiedotteessaan.

Vuoden 2020 aikana terveydenhuollossa koettu pula hengityssuojista koronaepidemian alkuvaiheessa oli Valkoisen talon mukaan anteeksiantamatonta. Autoteollisuuden viime aikoina kokema pula puolijohteista on pakottanut sulkemaan autotehtaita. Tiedotteen mukaan tämä on osoitus siitä, miten saatavuusongelmat iskevät myös amerikkalaisiin työntekijöihin.

Yhdysvaltoja ei saa enää yllättää housut kintuissa

Vaikka tulevien kriisien ennustaminen on vaikeaa, pitäisi Yhdysvalloilla olla kapasiteettia vastata nopeasti haasteisiin, painottaa Valkoinen talo. Yhdysvaltojen tulee varmistaa, että maa ei joudu enää ikinä kohtaamaan valmistautumattomana  tuotantohäiriöiden, kauppasotien, luonnonmullistusten tai ulkomaisten kilpailijoiden toimenpiteiden seurauksia.

Presidentti Bidenin käynnistämät toimet ovat tiedotteen mukaan jatkoa Bidenin kampanjassa annetuille lupauksille puuttuu toimitusketjujen haavoittuvuuksiin. Toimitusketjujen vahvistaminen on voi olla myös keino varmistaa, että hyvin palkatut työt säilyvät maan eri osissa.

Kansallinen turvallisuus ja kilpailukyky

Bidenin määräys käynnistää laajamittaisen selvityksen Yhdysvaltojen toimitusketjuista ja määrää valtion yksiköt tunnistamaan keinoja suojata maalle kriittisiä arvoketjuja kriittisten tuotteiden saatavuusongelmilta.

Presidentin määräys mahdollistaa myös Yhdysvaltojen kilpailukykyä ylläpitävät investoinnit ja vahvistavat maan kansallista turvallisuutta, linjaa Valkoisen talon tiedote.

Välitön 100 päivän arviointi käyntiin

Presidentin mahtikäsky käynnistää välittömästi 100 päivää kestävän, valtionhallinnon yksikön läpäisevän arvioinnin, jossa käydään läpi neljän keskeisen tuotteen toimitusketjujen haavoittuvuudet:

 1. Lääkeaineet. Viime vuosikymmenien aikana yli 70 prosenttia lääkkeiden vaikuttavien aineiden tuotannosta on siirtynyt pois Yhdysvalloista. Selvitykseen sisältyy myös käynnissä oleva työ, jolla pyritään varmistamaan koronan vastaisessa taistelussa tarvittavien tarvikkeiden saatavuus.
 2. Kriittiset mineraalit ovat välttämättömiä puolusteollisuudelle, high-tech-teollisuudelle sekä muille tuotteille. Listalla ovat sähkömoottoreissa ja generaattoreissa käytettävät harvinaiset maametallit sekä lentokoneissa käytettävä hiilikuitu. Määräyksen mukaan Yhdysvaltojen tulee varmistaa, että maa ei ole riippuvainen ulkomaisista lähteistä tai yksittäisistä heikoista lenkeistä, jos maahan tulee kansallinen hätätila.
 3. Puolijohteet. Yhdysvallat on perinteisesti ollut puolijohdealan kärkimaa. Valkoisen talon mukaan maa on kuitenkin vuosien varrella laiminlyönyt investoinnit puolijohteiden tuotantoon, mikä on nakertanut Yhdysvaltojen etumatkaa innovaatioissa. Muut maat ovat ottaneet Yhdysvalloista oppia ja lisänneet omia investointejaan.
 4. Tehokkaat akut (esimerkiksi sähköautojen akut). Kun Yhdysvallat on ryhtymässä jälleen toimenpiteisiin ilmastokriisiä vastaan, maa tiedostaa myös, että tämä kehitys johtaa uusien energiateknologioiden, kuten sähköautojen akkujen, kysynnän voimakkaaseen kasvuun. Tunnistamalla toimitusketjun haavoittuvuudet pystyy maa Valkoisen talon mukaan vastaamaan presidentin tavoitteeseen kiihdyttää Yhdysvaltojen edelläkävijyyttä puhtaan energian teknologioissa. Tiedotteessa muistutetaan, että vaikka Yhdysvallat on sähköautojen nettoviejä, maa ei ole edelläkävijä akkujen tuotantoon liittyvässä toimitusketjussa. Yhdysvalloilla olisi mahdollisuus hyödyntää tehokkaammin huomattavat litiumvarantonsa ja valmistusosaamisensa kotimaisen akkutuotannon kasvattamiseksi.

Tavoitteena on tunnistaa 100 päivän selvityksessä lyhyen aikavälin toimenpiteitä, joiden avulla Bidenin hallinto yhdessä kongressin kanssa voivat haavoittuvuuksia edellä listattujen kriittisten tuotteiden arvoketjussa.

(Julkaistu 28.2.2021)

Lähteet:

 • Fact Sheet: Securing America’s Critical Supply Chains. The White House. 24 Feb 2021.
 • Biden Team Pledges Aggressive Steps to Address Chip Shortage. Bloomberg, 11 Feb 2021.
 • Press Briefing by Press Secretary Jen Psaki, February 11, 2021. The White House.
 • Taiwanilaiset siruvalmistajat vakuuttavat selvittävänsä autoalan komponenttipulan. Kriittisetmateriaalit.fi 28.1.2021.
 • Taiwan chipmakers vow to tackle global auto component shortage. Nikkei Asia, 27 Jan 2021.
 • Sirupula iskee autoteollisuuteen. Kriittisetmateriaalit.fi 16.1.2021.
 • Trump’s China tech war backfires on automarkets as chips run short. Reuters, 15 Jan 2021.
 • Kiina haluaa valmistaa itse puolijohteet autoteollisuutensa tarpeisiin ja vähentää riippuvuutta lännestä. Kriittisetmateriaalit.fi 17.5.2020.

Lisää aiheesta: