Kongon hallitus perusti marraskuussa 2019  uuden organisaation nimeltään Enterprise Generale du Cobalt (EGC) parantamaan artesaanityövoiman olosuhteita. Marraskuussa 2020 kerroimme Trafiguran tehneen viiden vuoden rahoitussopimuksen EGC:n kanssa, tavoitteena luoda valvottuja kaivosalueita, kauppapaikkoja ja logistiikkatoimintoja koboltin artesaanituotannolle Kongon demokraattisessa tasavallassa. Huhtikuun alussa julkistettu EGC-standardi auttaa artesaanikoboltin ostajia  varmistamaan, että pientuottajien koboltti on tuotettu vastuullisesti.

EGC julkistaa nyt virallisesti toimenpiteet, joiden tavoitteena on kaupallistaa vastuullisesti tuotettua artesaanikobolttia. EGC on myös julkistanut Responsible Sourcing Standards –ohjeistuksen, jossa määritellään toiminnalliset periaatteet, joita EGC edellyttää noudatettavan tukeakseen turvallisten ja tarkkaan valvottujen alueiden syntymisen koboltin artesaanituotannolle, kertoo Mining Review artikkelissaan.

Kuva 1. Tällaisilla työkaluilla kaivetaan käsin kobolttia Kongon artesaanikaivoksilla. (Kuva: WEF 2020)

 

Koboltin pienen mittakaavan ja artesaanituotanto (artisanal and small-scale mining, ASM) tarjoaa Kongossa toimeentulon miljoonille ihmisille. Se on myös maan talouden tärkeä kasvumoottori, kertoo Mining Review.

Kongon demokraattinen tasavalta tuottaa noin 63% maailman koboltista. Artesaani- ja muiden pienkaivosten osuus tästä on noin 20% (WEF:n arvion mukaan 15 – 30%).

Koboltin kysyntä vahvassa kasvussa

Koboltin kysyntä on kasvanut voimakkaasti sähköautojen ja uusien mobiiliverkkojen myötä. Uudet 5G-kännykät vaativat 20% enemmän kobolttia kuin vastaavat 4G-kännykät, kertoo Mining Review artikkelissaan.

Kaiken kaikkiaan koboltin kysynnän on ennustettu tuplaantuvan vuoden 2020 toteutuneesta 145 000 tonnista 290 000 tonniin vuoteen 2030 mennessä. Kongon suhteellisen osuuden maailman tuotannosta ennustetaan jopa kasvavan.

Kuva 2. Koboltin kaivostuotannosta valtaosa tulee Kongosta, vastaavasti Kiina jalostaa 65% maailman koboltista. (Lähde: CleanTeq, Benchmark Nickel Conference March 2021)

Ihmisoikeudet, turvallisuus ja ympäristö edellä

Koboltin valtavan potentiaalin myötä Kongon hallitus perusti EGC-yhtiön, joka tekee töitä yhdessä Kongon markkinoita valvovan Agency for Regulation and Control of Strategic Mineral Substance Markets (ARECOMS) –viraston kanssa. Tavoitteena on virallistaa artesaanikoboltin toimitusketju siten, että ihmisoikeudet,  turvallisuus ja ympäristöasiat ovat ykkösprioriteettina, listaa Mining Review artikkelissaan.

EGC Standard julkaistu

Nämä prinsiipit on kirjoitettu sisään myös EGC:n huhtikuun alussa julkaisemassa Responsible Sourcing Standardissa (”EGC Standard”).  EGC Standardin on laatinut EGC Technical Committee. Sen pohjana ovat globaalit parhaat käytännöt ja Kongon demokraattisen tasavallan lainsäädäntö. Standardi määrittelee artesaanituotannolle toiminnalliset vaatimukset. EGC on sitoutunut noudattamaan näitä käytäntöjä valvomillaan kaivoksilla.

EGC on sitotunut ostamaan kaiken Kongossa tuotetun artesaani- ja pienkaivosten tuottaman kobolttimalmin ennen kuin se lähtee jalostettavaksi. Noudattamalla EGC Standardin mukaisia vaatimuksia, koboltin ostajat ja kobolttituotannon rahoittajat voivat luottaa siihen, että EGC:n koboltti on tuotettu vastuullisesti, kertoo Mining Review artikkelissaan.

(Julkaistu 10.4.2021)

 

Lähteet:

  • New initiative to support artisanal cobalt mining in the DRC. Mining Review, 1 April 2021.
  • Congo Launches State Cobalt Company With Trafigura Financing. Bloomberg, 31 March 2021.
  • Trafigura rahoittaa koboltin artesaanituotannon hanketta Kongossa. Kriittisetmateriaalit.fi 30.11.2020.
  • Making Mining Safe and Fair: Artisanal Cobalt Extrantion in the Democratic Republic of the Congo. World Economic Forum, September 2020.
  • Congo creates state monopoly for artisanal cobalt. Reuters, 31 Jan 2020.

 

Lisää aiheesta:

 

 

 

 

Making Mining Safe and Fair: Artisanal Cobalt Extranction in the Democratic Republic of the Congo. World Economic Forum, September 2020.