Presidentti Joe Bidenin satojen miljardien Inflation Reduction Act –”ilmastopaketti” on ollut varsinainen joululahja maan ilmastoväelle ja yrityksille. Yhdysvaltojen kauppakumppanit ovat sen sijaan olleet raivoissaan. USA:n ilmastolähettiläs John Kerry  kehottaa Euroopan unionia ja muita kumppanimaita pistämään omat ilmastopakettinsa kuntoon sen sijaan, että ruinataan pääsyä mukaan IRA-kerhoon. Muuten Eurooppa menettää investointeja ja ilmastotoimet hidastuvat.

Monet eurooppalaiset yritykset, kuten BWM, italialainen energiayhtiö Enel ja norjalainen akkuvalmistaja Freyr, valmistelevat jo uusia investointeja Yhdysvaltoihin, kertoo Financial Times artikkelissaan.

Lehden haastatteleman BusinessEuropen edustajan mukaan Yhdysvallat on luonut taloudelliset edellytykset investoinneille vihreisiin teknologioihin. Euroopan unionin sääntely on monimutkaisempaa ja energian hinta korkeampi, mikä on merkittävä kannuste lähteä Yhdysvaltoihin.

Tavoitteena vihreät investoinnit

Tarjoamalla yrityksille satojen miljardien tuet lähinnä verohelpotusten muodossa Bidenin hallinto pyrkii potkaisemaan käyntiin investointeja uusiin puhtaan energian teknologioihin.

IRA-paketti myös palkitsee yrityksiä, jotka käynnistävät toimintaa Yhdysvalloissa ja rakentavat toimitusketjunsa niin, että raaka-aineet tai komponentit  valmistetaan Yhdysvalloissa tai sen kumppanimaissa.

Tukien tavoitteena on nopeuttaa uusien teknologioiden saatavuutta ja tehdä niistä edullisempia. Samalla pyritään luomaan uusi ”vihreiden työpaikkojen” talous Yhdysvaltoihin ja vähentämään riippuvuutta Kiinasta, kirjoittaa Financial Times.

Poliitikkojen toiveena on, että julkiset tuet houkuttelevat merkittävät yksityiset investoinnit puhtaan energian teknologioille.

Herkkuja tarjolla yrityksille ja kotitalouksille

Inflation Reduction Act –”ilmastopaketti” tarjoaa tukia yrityksille ja kuluttajille. Vaikka valtaosa rahasta jaetaan USA:n verojärjestelmän kautta, tarjolla on myös tukia ja lainoja.

Konsulttiyritys McKinseyn mukaan valtaosa IRA-paketin rahoista on suunnattu yrityksille, joille on varattu noin 216 miljardin dollarin verohelpotukset.

Kuluttajille suunnatut verohelpotukset tähtäävät siihen, että puhtaammista tuotteista tulee suositumpia. Esimerkiksi sähkö- tai vetyauton ostajalle on tarjolla 7 500 dollarin tuki, kunhan henkilön verotettavat tulot ovat alle 150 000 dollaria.

Myös kotien energiaremontteihin ja energiatehokkaampien laitteiden hankintaan on tarjolla verohelpotuksia.

Kotitalouksille, jotka asentavat energiatehokkaita ilmapumppuja, parantavat talojen eristystä tai sähköistävät taloaan, on tarjolla kertaluontoiset 1 200 – 8 000 dollarin veronpalautukset, kertoo Financial Times artikkelissaan.

Yli 20 hanketta julkistettu

Sen jälkeen, kun IRA tuli voimaan, on Yhdysvalloissa julkistettu ainakin 20 uutta puhtaan energian tuotantolaitoshanketta tai laajennusta jo olemassa olevaan tuotantoon, kertoo American Clean Power Association.

Euroopan unioni on toivonut Yhdysvalloilta jonkinlaista IRA-vastaantuloa sähköautoihin ja akkuihin liittyen, mutta muuten Yhdysvaltain hallinnon pään ei uskota IRA-paketin suhteen kääntyvän.

EU yrittää rakentaa mallia, joka houkuttelisi vihreitä investointeja Eurooppaan.  Keinoina on mainittu vihreiden teknologioiden valtiontukisääntöjen löysentäminen, tuulipuistojen ja aurinkovoimaloiden luvituksen nopeuttaminen ja mahdollisesti myös rahan ohjaaminen investointeja tukemaan.

Euroopan komission virkamiesten mukaan EU on jo korvamerkinnyt valtavat määrät rahaa vihreisiin investointeihin. EU-jäsenmaiden tulee ohjata noin 37 prosenttia 800 miljardin euron NextGenerationEU-ohjelman elpymisrahoista vihreän siirtymän rahoitukseen.

EU:n tukiraha on työlästä ja hidasta

Eurooppalaiset yritysjohtajat valittavat, että EU:n rahoitusohjelmat ovat työläitä ja hitaita, kun niitä verrataan IRA-paketin tarjoamiin liittovaltion verohelpotuksiin.

Euroopan neuvoston puheenjohtaja Charles Michel on vaatinut, mutta EU-tukia on jaettava nopeammin ja niitä pitäisi pystyä ohjaamaan tehokkaammin uusien prioriteettien pohjalta.

Monet EU-virkamiehet haluaisivat ohjata myös uutta rahaa vihreän siirtymän teknologioihin vastauksena Yhdysvaltojen toimille, mutta useat keskeiset jäsenmaat, kuten Saksa ja Hollanti, vastustavat uuden rahan jakamista, kertoo Financial Times. Myös Suomi on asettunut tälle linjalle, kertoo Helsingin Sanomat artikkelissaan.

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

(Julkaistu 29.1.2023)

Lähteet:

  • How Biden’s climate law is charging US green spending and provoking Europe. Financial Times, 26 Jan 2023.
  • Vääntö valtiontuista kiihtyy – Suomi ei kannata tukien vapaata kylvämistä eikä uutta tukirahastoa. Helsingin Sanomat 21.4.2023.

Lisää aiheesta:

Miljardit vyöryvät USA:n akkuteollisuuteen Inflation Reduction Act –ilmastolain voimalla

 

USA:n ilmastopakettiin on haudattuna työsuhteisiin liittyviä vaatimuksia jotka hankaloittavat veroetujen hyödyntämistä yrityksissä

 

Yhdysvallat rehvastelee Bidenin ilmastotukipaketilla houkutellakseen eurooppalaisia teknologiayrityksiä

 

Euroopan vastaus USA:n ilmastopaketille – Net-Zero Industry Act

 

Made in Europe – Ranska piiskaa Eurooppaa uuteen vauhtiin

 

Komissaari Bretonin vastaus Yhdysvalloille: Clean Tech Act

 

European Battery Alliance iskee pöytään kovat vastalääkkeet IRA-paketille