Etelä-korealainen LG Chem etsii ulkomailta ostokohteita. Yksi potentiaalinen ostokohde on belgialainen materiaali- ja kierrätysjätti Umicore, uutisoi Bloomberg. Asiaa lähellä olevien tahojen mukaan LG Chem haluaa laajentaa akkumateriaalien liiketoimintaansa ulkomailla.

Etelä-korealainen kemianjätti on kartoittanut potentiaalisia ostokohteita ja yksi niistä on Umicore, kertoo Bloomberg nimettöminä pysyvien lähteiden tietojen pohjalta.

Umicoren kurssi nousi 17 prosenttia 4. toukokuuta Brysselin pörssissä. Kyseessä on suurin päiväkohtainen nousu sitten vuoden 1999.  Kurssinousu oli 10 prosenttia kaupankäynnin päättyessä, mikä antaa yhtiön valuaatioksi 10,3 miljardia euroa.

Kuva 1. Umicoren kurssi nousi rajusti 3. toukokuuta. (Lähde: ADVFN Financial News)

Yritysostojen arviointi vasta alkumetreillä

Bloombergin mukaan LG Chem on vielä hyvin aikaisessa vaiheessa potentiaalisten ostokohteiden kartoittamisessa eikä ole varmuutta, lähteekö yhtiö käynnistämään yritysostoja minkään potentiaalisen tahon kanssa.

LG Chem ei ole vielä virallisesti lähestynyt Umicorea. Jos korealaisyhtiö haluaisi ostaa Umicoren, pitäisi sen tehdä tarjous, jonka hinta on merkittävästi korkeampi kuin Umicoren nykyinen pörssikurssi, muistuttaa Bloomberg artikkelissaan.

LG Chem ja Umicore eivät halunneet kommentoida

Bloombergin mukaan sekä LG Chemin että Umicoren edustajat eivät halunneet kommentoida asiaa.

Akkujen raaka-aineisiin liittyvien yrityskauppojen markkinat ovat lämpenemässä. Huhtikuussa Standard Industries kertoi hankkineensa osuuden suomalaisillekin tutusta, melkein Vaasaan akkukemikaalitehtaan rakentaneesta Johnson Matthey Plc –yhtiöstä. Johnson Matthey valmistaa polttokennojen materiaaleja.

Toimitussopimuksia pukkaa

Etelä-korealaiset yhtiöt ovat kilvan julkistaneet massiivisia investointisuunnitelmia pienentääkseen hiilijalanjälkeään ja edistääkseen kestävää kasvua.

LG Chemillä on käynnissä 7,9 miljardin dollarin investointiohjelma, jonka puitteissa yhtiö laajentaa akkumateriaalien tuotantolinjojaan, mukaan lukien katodimateriaalit ja separaattorit, tukeakseen kovaa vauhtia kasvavaa sähköautojen kysyntää.

Umicore erikoistunut katodimateriaaleihin, kuten nikkeliin ja kobolttiin, jo 1990-luvun lopulta. Yhtiön suurin osakkeenomistaja on Lambert SA, jonka osuus yhtiön osakkeista on 16 prosenttia, kertoo Bloomberg.

Hiljattain Umicore allekirjoitti monivuotisen sopimuksen katodimateriaalien toimittamisesta Mercedes-Benz Groupin rahoittaman akkuhankkeen kanssa. Yhtiön teki vuoden 2021 lopulla samanlaisen sopimukset Volkswagen AG:n kanssa. Ennen koronaepidemiaa Umicore teki usean vuoden sopimuksen toimituksista LG Chemin tehtaille Puolassa, Etelä-Koreassa ja Kiinassa.

LG Chem vei akkuja valmistavan LG Energy Solution –yhtiön pörssiin. Yhtiö keräsi tammikuussa 2022 toteutetussa annissa 10,8 miljardia dollaria. Bloombergin mukaan kyseessä on Etelä-Korean historian suurin osakemyynti.

LG Energy on laajentamassa Yhdysvaltojen toimintojaan amerikkalaisten autovalmistajien muuttaessa mallistojaan sähköisiksi.

Kuva 2. LG Chem on yksi maailman johtavista akkukennojen valmistajista

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

(Julkaistu 7.5.2022)

Lähteet: 

  • LG Chem Studies Acquisition Targets Including Umicore. Bloomberg, 5 May 2022.

Lisää aiheesta:

 

Korealainen akkujätti LG Chem tähtää maailman viiden suurimman kemianalan yrityksen joukkoon

 

Umicore esitteli uuden sukupolven kierrätysratkaisun litiumioniakuille ja julkisti sopimuksen Ranskaan

 

Umicore ja Volkswagen perustavat Eurooppaan yhteisyrityksen tuottamaan akkukemikaaleja

 

LG Chem ja LG Energy Solution tekemässä 50 MUSD strategista investointia Li-Cycleen

 

Etelä-Korealainen LG haluaa vähentää riippuvuuttaan Kiinasta akkumateriaaleissa