Belgialainen kierrätys- ja materiaalialan yritys Umicore ja saksalainen autojätti Volkswagen AG kertoivat tänään suunnitelmastaan perustaa yhteisyritys rakentamaan prekursori- ja katodimateriaalien tuotantoa Eurooppaan. Tavoitteena on valmistaa akkukemikaaleja Volkswagen AG:n akkukennotuotannon tarpeisiin Euroopassa. Hanke on merkittävä askel Euroopan siirtymässä kohti puhtaampaa liikkumista, kertoo Umicore tiedotteessaan.
Yhteisyritys on yhtiöiden mukaan ensimmäinen lajissaan Euroopan automarkkinoilla. Yhteistyö auttaa Euroopan unionin kunnianhimoisten Green Deal –tavoitteiden saavuttamisesta, kuten akkujen vastuullisen toimitusketjun luominen Eurooppaan. Tänään julkistettu hanke on myös vahva signaali käynnissä olevasta innovatiivisten akkuteknologioiden ja –kyvykkyyksien edistämisestä Euroopassa, todetaan Umicoren tiedotteessa.
Akkukemikaaleja 2,2 miljoonaan sähköautoon vuoteen 2030 mennessä
Hankkeen tavoitteena on kasvattaa vaiheittain yhteisyrityksen prekursori- ja katodimateriaalien tuotantokapasiteettia.
Tuotannon on tarkoitus käynnistyä vuonna 2025, jolloin tuotantokapasiteetti olisi 20 GWh Volkswagenin Salzgitterin tehtaan tarpeisiin. Kapasiteetti olisi sitten tarkoitus kasvattaa 160 GWh:iin vuosikymmenen loppuun mennessä. Tämä vastaisi noin 2,2 miljoonan täyssähköauton vuosittaista tuotantokapasiteettia.
Yhteisyrityksen rakentamisen rinnalla Umicore jatkaa omien teknologia- ja tuotantokyvykkyyksiensä kehittämistä palvellakseen muita asiakkaita ja markkina-alueita, kertoo yhtiö tiedotteessaan.
Kiertotaloutta ja vastuullisuutta
Volkswagenin edustajan mukaan yhtiö toteuttaa akkustrategiaansa määrätietoisesti ja nopealla aikataululla. Volkswagen haluaa, että yhtiön ”unified cell” edustaa alusta asti parasta mahdollista suorituskykyä, kustannusrakennetta ja vastuullisuutta.
Liittoutumalla Umicoren kanssa Volkswagen uskoo pystyvänsä luomaan state-of-the-art-tason toimitusketjun Eurooppaan. Yhtiöillä on yhteneväinen näkemys raaka-aineiden vastuullisesta hankinnasta ja kiertotaloudesta (”closed-loop thinking”), kerrotaan tiedotteessa.
Isot volyymit tuovat varmuutta ja kustannustehokkuutta
Yhteisyrityksen merkittävä mittakaava varmistaa innovatiivisten, vastuullisesti tuotettujen ja räätälöityjen katodimateriaalien varman ja kustannustehokkaan saatavuuden Volkswagenin kunnianhimoisen unified cell –strategian pohjaksi.
Umicorelle yhteistyö tarjoaa varman pääsyn mukaan Euroopan katodimateriaalien kysynnän virtaan. Tätä kautta yhtiö saa huomattavaa mittakaavaetua. Yhteistyö tarkoittaa myös huomattavaa loikkaa Umicoren strategialle, jonka tavoitteena on tehdä yhtiöstä puhtaiden akkumateriaalien globaali johtaja, hehkuttaa yhtiö tiedotteessaan.
Yhteisyrityksen puitteissa Umicore ja Volkswagen AG tekevät yhteistyötä raaka-aineiden kestävän ja vastuullisen hankinnan puolesta. Tiedotteen mukaan tämä on yksi Umicoren erityisistä osaamisalueista. Molemmat osapuolet ovat kiinnostuneita laajentamaan toimintaa myöhemmässä vaiheessa myös akkumetallien jalostamiseen ja akkujen kierrätykseen.
Seuraavassa vaiheessa osapuolet viimeistelevät lopulliset sopimukset. Yhtiöt odottavat myös kilpailu- ym. viranomaisten hyväksyntää hankkeelle.
Volkswagen AG julkisti tänään myös kaksi muuta yhteistyösopimusta toisen 24M Technologies -yhtiön ja toisen Vulcan Energy Resources Ltd. -yhtiön kanssa, kertoo Nasdaq tiedotteessaan. MIT:n huippuyliopiston spin-off-yhtiön 24M:n kanssa Volkswagen aikoo kehitttää kennotehtaansa tuotantoprosesseja. Vulcan Energy Resources Ltd. puolestaan toimittaa Saksassa tuotettua “CO2-vapaata” litiumia. Vulcan on sitoutunut toimittamaan litiumhydroksidia viiden vuoden sopimuksella vuodesta 2026 eteenpäin.
Toim.huom. Benchmark Mineral Intelligencen toimitusjohtaja Simon Moores teki Twitterissä pikaisia laskutoimituksia, paljonko tuo Umicoren ja Volkswagenin mainitsema 160 GWh akkuja vuodessa tarkoittaisi akkumateriaalien näkökulmasta: jos oletuksena olisi vaikka NCM 811 -akut, tarkoittaisi 160 GWh Mooresin mukaan 135 kt nikkeliä, 20 kt kobolttia, 20 t mangaania ja 150 kt litiumia. Ei ihme, että asiantuntijat ennustavat lähivuosille akkuraaka-aineiden pulaa, joka nyt nähdyn puolijohdepulan tapaan vaikeuttaa sähköautojen saatavuutta.
Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoja: jarkko.vesa(at)notinnovatedhere.fi
(Julkaistu 8.12.2021)
Lähteet:
- Umicore and Volkswagen AG to create European EV battery materials Joint Venture. Umicore, 8 Dec 2021.
- Volkswagen Signs Three Partherships For Battery Technology Industrialization. Nasdaq, 8 Dec 2021. https://www.nasdaq.com/articles/volkswagen-signs-three-partnerships-for-battery-technology-industrialization
Lisää aiheesta:
Volkswagen muuttuu autonvalmistajasta ”litiumioniakkutalouden yritykseksi”
Suomen Malmijalostuksen ja Beijing Easpringin CAM-tehdashanke etenee suunnitelmien mukaisesti
Suomen Malmijalostus neuvottelee kiinalaisyhtiön kanssa akkukemikaalitehtaan rakentamisesta Suomeen
Roskill Cathode and precursor materials – Outlook to 2030, 1st Edition