Umicore vihki syyskuussa 2022 käyttöön hiilineutraalin sähköautojen akkujen katodiaktiivimateriaalien tuotantolaitoksen Puolan Nysassa. Uuden tuotantolaitoksen myötä Umicoresta tulee ensimmäinen yritys, jolla on itsellään kokonainen ja kestävä akkumateriaalien arvoketju, kehuu yhtiö tiedotteessaan.

Uusi tuotantolaitos toimittaa akkumateriaaleja Umicoren auto- ja akkukennoasiakkaille Eurooppaan. Laitos on merkittävä askel kohti Euroopan unionin tavoitetta omasta akkuekosysteemistä, joka on kestävä ja kilpailukykyinen myös globaalissa mittakaavassa.

“We’re very proud to open Europe’s very first gigafactory for cathode active materials. Umicore’s carbon neutral facility here in Nysa is a true enabler and accelerator of the e-mobility transformation across the European Union.” Mathias Miedreich, CEO of Umicore

Umicorella on akkuarvoketjun alkupää hienosti hallussa: yhtiöllä on Suomessa metallien jalostusta ja akkujen katodimateriaalien esiasteen (pCAM) tuotantoa sekä maailmanluokan tutkimus- ja kehitystoimintaa sekä akkujen kierrätyslaitos Belgiassa.

Nysan laitoksen tuotannon pitäisi saavuttaa 20 GWh taso vuoden 2023 loppuun mennessä ja 40 GWh taso vuonna 2024, kertoo yhtiö tiedotteessaan. Vuosikymmenen lopulla tuotanto voisi nousta jo 400 gigawattituntiin, joka riittäisi noin kolmen miljoonan sähköauton valmistukseen.

Akkumateriaalien arvoketjut kolmelle mantereelle

Umicoren tavoitteena on saavuttaa globaalisti yli 400 GWh kapasiteetti ja rakentaa kattavat akkumateriaalien arvoketjut kolmelle mantereelle.  Tämän tavoitteen mukaisesti yhtiö on suunnittelee prekursori- ja katodiaktiivimateriaalituotantolaitosta Kanadaan ja Aasian laitoksensa kapasiteetin nostamista.

Nysan sähköt on tarkoitus tuottaa lähellä sijaitsevien merituulivoimaloiden avulla. Tämä on linjassa Umicoren hiilineutraalin kasvun tavoitteiden kanssa.

Laitoksen rakennustyöt käynnistyivät vuonna 2019 ja tuotanto käynnistyi tämän vuoden heinäkuussa. Nysan laitos työllistää noin 240 henkeä. Määrän odotetaan nousevan 400 henkeen vuoden 2023 loppuu mennessä.

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

(Julkaistu 29.9.2022)

Lähteet:

  • Umicore inaugurates Europe’s first battery materials gigafactory. Umicore, 21 Sep 2022.
  • Umicore prepares to construct first-of-its-kind battery materials production plant in Canada. Umicore, 13 July 2022.

Lisää aiheesta:

Umicore ja Volkswagenin Groupin PowerCo-akkuyhtiö perustivat yhteisyrityksen akkumateriaalien tuotantoon

 

Umicore yksi potentiaalinen ostokohde LG Chemille

 

Umicore esitteli uuden sukupolven kierrätysratkaisun litiumioniakuille ja julkisti sopimuksen Ranskaan

 

Suomen Malmijalostuksen ja kiinalaisen CNGR Advanced Materialin pCAM-hanke Haminassa etenee