Afrikka on nostanut viime aikoina profiiliaan kriittisten materiaalien globaalissa pelissä. Ugandassa toimiva Ionic Rare Earths (IonicRE) kertoo Makuutun alueen harvinaisten maametallien hankkeen mineraalivarantojen arvion huomattavasta kasvusta. Tiedotteen mukaan arvio varannoista on kasvanut 210 %. IonicRE omistaa 51 % Makuutun hankkeesta, uutisoi Mining Review Africa.

Uusi arvio varannoista nostaa Makuutun maailman suurimpien ioniadsorboituneen saven esiintymistä. Savi on tärkein keskiraskaiden ja raskaiden harvinaisten maametallien lähde. REE-tuotannossa käytetään ioniadsorboitunutta savea, jota löytyy paljon Kiinasta.

Ioniadsorboitunutta savea Ugandasta

Saven REE-pitoisuudet ovat hyvin alhaisia, vain 0,1-0,3 %. Ioniadsorboitunut aines on syntynyt, kun rapautumisen yhteydessä harvinaiset maametallit ovat uuttuneet ja tarttuneet löysästi saveen. Savet ovat kuitenkin hyvin pehmeitä, joten niitä on helppo louhia tai voidaan käyttää in situ-liuotusmenetelmää. Saviesiintymät sisältävät yleensä joko muskoviittia sisältävää graniittia tai doveriittia [Ca(RE)(CO3)2F]. Doveriitti on erityisen tärkeä mineraali, sillä se sisältää arvokkaita raskaita harvinaisia maametalleja.(Lucas et al. 2014, Käyhkö 2016)

Yhtiön mukaan päivitetyn arvion myötä Makuutu nousee yhdeksi maailman suurimmista ioniadsorboituneen saven esiintymistä,  ja sellaisena se nousee globaalistikin strategiseksi raskaiden harvinaisten maametallien (HREO) lähteeksi, kertoo Mining Review Africa artikkelissaan.

Kuva 1. Makuutun REE-hanke Ugandassa. (Kuva: Ionic Rare Earths, joulukuu 2020)

Monatsiittia Madagascarilta

Harvinaisten maametallien raaka-aineena käytetään myös monatsiititia. Se on punaruskea fosfaattimineraali, joka sisältää toriumia ja harvinaisia maametalleja.

Kiina on maailman suurin monatsiitin tuoja. Tärkeimpiä tuontimaita ovat Malesia, Thaimaa, Vietnam, Nigeria, Brasilia, Madagascar ja Australia. Vuosien 2018 – 2020 aikana monatsiitin vuosittaiset tuontimäärät tuplaantuivat. Suurin tuoja oli Madagaskar, jonka osuus tuonnista oli yli puolet.

 

Kuva 2. Afrikasta löytyy lähes kaikkea mitä akuissa ja sähköautoissa tarvitaan. (Kuva: Nechan Naicker, Megamillion, Benchmark’s Africa Day 4.2.2021)

(Julkaistu 8.3.2021)

Lähteet:

  • Uganda secures its place in the global rare earth market. Mining Review Africa, 5 March 2021.
  • Africa First: Afrikka haluaa osansa akkubuumista. Kriittisetmateriaalit.fi, 8.2.2021
  • Benchmark’s Africa Day, 4 Feb 2021. Webinaari, Benchmark Mineral Intelligence.
  • Kiina aloittaa uuden luvun harvinaisten maametallien historiassa. Kriittisetmateriaalit.fi, 1.2.2021.
  • Rare earths: China’s new rare earth regulations strive for better industry management. Roskill, 18 Jan 2021.
  • Tomi Käyhkö (2016). REE-mineraalien rikastusmenetelmät. Kandidaatintyö, Oulun yliopisto, tammikuu 2016. http://jultika.oulu.fi/files/nbnfioulu-201603171325.pdf
  • Lucas J, Lucas P, Le Mercier T, Rollat A, Davenport W / Rare earths: science, technology, production and use (2014) / Amsterdam, Elsevier / ISBN: 9780444627445

 

Lisää aiheesta: