Yhdysvaltain maavoimat (United States Army) suunnittelee rahoittavansa harvinaisten maametallien tuotantolaitoksen rakentamisen Yhdysvaltoihin, kertoo uutistoimisto Reuters. Taustalla on Washingtonin pyrkimys varmistaa asejärjestelmissä ja elektroniikassa käytettävien harvinaisten maametallien kotimainen tuotanto.

Mikäli hanke toteutuu, on kyseessä ensimmäinen kerta, kun Yhdysvaltain armeija sijoittaisi rahaa kaupallisen mittakaavan harvinaisten maametallien tuotantoon. Vastaavaa on nähty viimeksi toisen maailmansodan aikana, kun armeija rahoitti Manhattan-projektia ensimmäisen atomipommin rakentamiseksi, kertoo Reuters.

Taustalla presidentti Trumpin käsky

Nyt valmisteilla olevan hankkeen taustalla on presidentti Trumpin aiemmin tänä vuonna armeijalle antama käsky päivittää kriittisten materiaalien hankintaketjut. Presidentti varoitti, että riippuvuus muiden maiden tuotannosta strategisten mineraalien osalta voi vaarantaa Yhdysvaltain puolustuksen.

Kiina, joka jalostaa valtaosan maailman harvinaisista maametalleista, on uhannut pysäyttää näiden erikoismineraalien viennin Yhdysvaltoihin pyrkiessään vaikuttamaan käynnissä oleviin kauppaneuvotteluihin.

Harvinaisten maametallien asiantuntija arvioi Reutersin artikkelissa, että Yhdysvaltojen oma harvinaisten maametallien tuotanto tarvitsee paljon apua, jotta se pystyisi kilpailemaan kiinalaisen tuotannon kanssa.

Kuva 1. Kiina dominoi globaalisti harvinaisten maametallien tuotantoa. (kuva: USGS, Reuters)

Tarjousten jättöpäivä joulukuussa

Maavoimien hankinnoista vastaavat yksikkö pyysi marraskuussa 2019 tarjouksia pilottilaitoksesta, joka tuottaisi raskaita harvinaisia maametalleja. Tarjousten jättöpäivä on 16.12.2019.  Potentiaalisia tarjoajia ovat UCore, Texas Mineral Resources Corp sekä Lynas Corpin ja Blue Line Corpin yhteisyritys, kertovat Reutersin lähteet.

Yhdysvaltain maavoimat on valmis rahoittamaan kaksikolmasosaa tuotantolaitoksen kustannuksista. Tämän lisäksi maavoimat on luvannut rahoittaa yhden projektin kokonaan ja mahdollisesti muitakin. Tarjoajilta on pyydetty tarkat liiketoimintasuunnitelmat ja selvitys siitä, mistä ne aikovat hankkia harvinaisten maametallien raaka-aineen jalostettavaksi.

Lähteet:

  • Exclusive: U.S. Army will fund rare earths plant for weapons develoment. Reuters, 11 Dec 2019.
  • Trump Administration Announces Strategy to Strengthen America’s Economy, Defence. USGS, 4 June 2019.

Lisää aiheesta:

Kiina muistuttaa Yhdysvaltoja harvinaisten maametallien valta-asemastaan

 

Australia tarjoaa edullisia lainoja harvinaisten maametallien tuotannon vauhdittamiseksi – taustalla yhteistyösopimus Yhdysvaltojen kanssa

 

Kiina nostaa harvinaisten maametallien tuotantokiintiöt ennätystasolle kotimaan kysynnän kasvaessa

Kiinan ja Myanmarin raja avattu harvinaisten maametallien kaupalle

Innovaatiokriittisten materiaalien vahvasti keskittynyt globaali tuotanto herättää huolta