Visual Capitalist on tehnyt jälleen näyttävää työtä massiivisen datamäärän havainnollistamisessa. Tällä kertaa kohteena on maailman metallien ja mineraalien vuosituotanto.

Aina ei tule ajatelleeksi, miten “pieniä” metalleja ja mineraaleja monet uutisotsikoita hallitsevat materiaalit ovat. Seuraavassa muutama poiminta Visual Capitalistan pitkältä listalta, joka kannattaa ehdottomasti katsoa läpi, jos kriittiset metallit ja mineraalit kiinnostavat.

Platina ja palladium

Kuva 1. Tälläkin sivustolla usein otsikossa olleiden platinan ja palladiumin tuotantomäärät liikkuvat noin parinsadan tonnin tasolla vuodessa. (Lähde: Visual Capitalist)

Kullan ja muiden jalometallien tuotantomäärät ovat vuositasolla vaatimattomat, mikä selittää niiden korkeaa hintaa.

 

Kuva 2. Kullan ja muiden jalometallien vuosittaiset tuotantomäärät. (Lähde: Visual Capitalist)

Litium, koboltti ja harvinaiset maametallit

Platinaa ja palladiumia kertaluokkaa suurempia metalleja ja mineraaleja ovat esimerkiksi niobi, litium, volframi, koboltti ja harvinaiset maametallit, jotka kaikki löytyvät HVK:n Teknologiapoolin koordinoiman kriittisten materiaalit seurantaryhmän Top 10 –listalta.

Kuva 3. Suuruusluokassa 70 – 210 ktonnia löytyy monta kuumaa metallia ja mineraalia, kuten akkumetallit koboltti ja litium sekä harvinaiset maametallit. (Lähde: Visual Capitalist)

 

Perusmetallit

Visual Capitalist korostaa perusmetallien merkitystä globaalin infrastruktuurin näkökulmasta. Niiden kysyntä onkin hyvä indikaattori maailman talouden tilasta.

 

Kuva 4. Perusmetalleja (alumiini, kupari, sinkki, lyijy, nikkeli ja tin) tuotetaan vuositasolla paljon – jatkossakin niillä on tärkeä rooli vähähiilisen yhteiskunnan rakentamisessa. (Lähde: Visual Capitalist)

Perusmetallit, kuten kupari ja nikkeli, ovat tärkeässä roolissa siirryttäessä kohti uusiutuvaa energiaa. Liikenteen ja yhteiskunnan sähköistyminen tulee vaatimaan suunnattomat määrät perusmetalleja akuista aurinkokennoihin.

Rauta jyrää

Vertailun vuoksi on pakko nostaa esiin yksi jättiläisistä eli rautamalmi. Vaikka rauta on yleisin metalli maapallolla, todellisuudessa sitä esiintyy vain rautamalmina maankuoressa eikä sitä löydy puhtaana metallina. Rautamalmia louhitaan noin 50 maassa, mutta seitsemän maan ryhmä tuottaa 75% globaalista tuotannosta (lähde: Visual Capitalist).

Kuva 5. Visualisointi auttaa hahmottamaan, miten massiivisia määriä rautamalmia tuotetaan vuosittain. (Lähde: Visual Capitalist)

 

Lähde:

  • All the World’s Metals and Minerals in One Visualization. Visual Capitalist, 1 March, 2020.

 

Uusi menetelmä auttaa tunnistamaan Yhdysvaltojen valmistavan teollisuuden kannalta kriittisimmät mineraalit

 

Maailman suurin tuottaja ennustaa litiumin keskihinnan laskevan tänä vuonna 15%

 

Autojen katalysaattorien varkaudet jatkavat kasvuaan Britanniassa – taustalla palladiumin ja rodiumin raju hinnannousu

 

Glencorella vuoden 2019 lopussa varastossa Kongossa 12 797 tonnia kobolttia

 

Kiina ostaa Yhdysvalloilta harvinaisia maametalleja osana kauppasopimusta