Vuoden 2021 ladatuin artikkeli The U.S. Army War Collage –sivustolla oli kahden amerikkalaistutkijan raportti, jossa Taiwanille suositellaan rajua pelotetta Kiinan mielenkiinnon vähentämiseksi saarta kohtaan: tutkijoiden mielestä Kiina joutuisi miettimään Taiwanin miehitystä kahdesti, jos Taiwan uhkaisi tuhota maan puolijohdeteollisuuden tuotantoinfrastruktuurin, jos Kiina hyökkäisi maahan. Tällä olisi huomattavat vaikutukset Kiinan talouteen, mikä vahvistaisi sotilaallista pelotetta. Kiina on reagoinut voimakkaasti raporttiin, kertoo Nikkei Asia artikkelissaan.
Yksi tutkijoiden keskeinen suositus Yhdysvalloille ja Taiwanille on malli, jossa uhataan Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. –yrityksen tuotantolaitosten tuhoamisella, jos Kiina tunkeutuu maahan. TSMC on maailman suurin siruvalmistaja ja Kiinan tärkein puolijohteiden toimittaja.
Haasteena luoda uskottava pelote
Tutkijoiden mukaan suurin haaste tällaisessa strategiassa on, miten luoda puolijohdeinfran tuhoamisesta niin uskottava pelote, että Kiina ottaa sen tosissaan. Yksi vaihtoehto olisi rakentaa automaattinen järjestelmä, joka laukeaa heti kun maahan tunkeutuminen on vahvistettu.
Nikkei Asia on poiminut amerikkalaistutkijoiden raportista huomion, että huolimatta valtavista panostuksista oman kotimaisen ”Made in China” -puolijohdeteollisuuden synnyttämiseksi, vain kuusi prosenttia Kiinassa käytettävistä puolijohteista tuotettiin vuonna 2020 kotimaassa. Amerikkalaistutkijoiden yhtenä taustaoletuksena siis on, että Taiwanin merkittävä puolijohdeteollisuus on yksi lisähoukutin Kiinalle.
Kuva 1. Yhdysvaltojen asettamat vientikiellot vaikeuttavat Kiina pyrkimyksiä päästä omavaraiseksi puolijohteissa. (Kuva: Kriittisetmateriaalit.fi 27.12.2022)
“Broken Nest: Deterring China from Invading Taiwan” –raportin ovat kirjoittaneet Jared McKinney, joka vetää Air Universityn Department of Strategy and Security Studies –yksikköä, sekä Peter Harris, joka työskentelee politiikantutkimuksen apulaisprofessorina Colorado State University –yliopistossa.
McKinney muistuttaa, että raportissa esitetyt näkemykset eivät välttämättä edusta Air Universityn tai U.S. Air Forcen näkemyksiä, kirjoittaa Nikkei Asia artikkelissaan.
Kiinalta voimakas reaktio raporttiin
Nikkei Asian mukaan Kiina on reagoinut voimakkaasti amerikkalaisten raporttiin. Joulukuun 23. päivänä Kiinan valtion Taiwan Affairs Office julkaisi artikkelin, jossa todettiin, että Manner-Kiinan pyrkimykset Taiwanin yhdistämiseen eivät todellakaan liity TSMC-yhtiöön.
Tutkimuksessa ehdotettu, keskustelua herättävä lähestymistapa lähtee sen hyväksymisestä, että perinteiset pelotteet, kuten amerikkalaisten sotalaivojen sijoittaminen Taiwanin läheisyyteen, eivät välttämättä riitä estämään Kiinaan ryhtymästä toimiin Taiwaninsalmella.
Kuva 2. Taiwaninsalmi erottaa Taiwanin saaren manner-Kiinasta. (Kuva: Wikipedia)
Kiinan kansanarmeijan tavoitteena on, että invaasio Taiwaniin pystyttäisiin tekemään onnistuneesti 14 tunnin kuluesssa sen alkamisesta, kertoi kiinalainen asiantuntija tutkijoille. Kiinan armeija arvioi, että Yhdysvalloilla ja Japanilla menee 24 tuntia tilanteeseen reagointiin, kertoo Nikkei Asia.
Jos tämä skenaario on lähellä totuutta, Kiinan hallitusta voisi kiehtoa ajatus hoitaa homma heti, kun se on vakuuttunut tarvittavien kyvykkyyksien löytymisestä, pohtivat McKinney ja Harris.
Puolijohdeosaajat turvaan
Samalla kuin varmistettaisiin, että mikrosirujen tuotantolaittteet eivät päätyisi Kiinan käsiin, Yhdysvallat liittolaisineen voisivat myös laatia suunnitelman, miten Taiwanissa työskentelevät puolijohdealan huippuammattilaiset siirrettäisiin turvaa ja heille myönnettäisiin turvapaikka.
Raportin kirjoittajat ymmärtävät, että tällainen ”poltetun maan taktiikka” ei kuulosta taiwanilaisten korvaan kovin houkuttelevalta vaihtoehdolta. Tutkijoiden mukaan tämä olisi kuitenkin Taiwanin kansalle huomattavasti parempi vaihtoehto kuin se, että Yhdysvallat lähtisi mukaan täysimittaisiin sotatoimiin Taiwanin saarelle, sen yllä ja ympärillä.
Taloudellinen vaikutus lisäisi pelotteen voimaa
Tutkimuksen toinen kirjoittaja Jared McKinney selitti Nikkei Asialle, että esitetty suunnitelma tuo taloudelliset tekijät mukaan vahvistamaan pelotetta. Se tarjoaisi myös vaihtoehdon suurimittaiselle sodankäynnille 8 000 kilometria Hawaijista länteen, joka olisi Yhdysvalloille hankala asetelma.
“If the U.S. and Taiwan wish to deter China from invading, then they should look for means of doing so that do not rely on the threat of U.S. military reprisals. Relying exclusively on military threats is becoming less credible and thus more dangerous.“ (Peter Harris, raportin toinen kirjoittaja)
Tutkimus suosittelee myös toimenpiteitä, joiden avulla Kiina vakuutetaan siitä, että nykyinen tilanne on selkeästi parempi vaihtoehto.
“Washington must restate in unambiguous terms the status of Taiwan is undetermined, that the United States has no plans to support independent statehood for Taiwan, and it will not seek to shift the status quo using gray-zone tactics that violate the spirit of Sino-American rapprochement”, kirjoittavat McKinney ja Harris raportissaan.
Jared M. McKinney & Peter Harris, “Broken Nest: Deterring China from Invading Taiwan”. Parameters 51, no 4 (2021): 23-36.
Toim.huom. Kriittiset materiaalit -sivusto on seurannut puolijohde-teeman alla Taiwanin tilannetta jos pitkään. Vaikka McKinneyn ja Harrisin raportti edustaa tutkijoiden omaa ajattelua – ja vielä sielä villimmästä päästä – niin tämäkin raportti osoittaa, että Taiwanin tilannetta pohditaan monella suunnalla ja monelta kantilta. Valitettavasti suurvaltapoliittinen tilanne näyttää olevan sellainen, että myös ikäviä skenaarioita on hyvä pohtia. Suomalaisyritysten jatkuvuudenhallinnan kannalta Taiwanin “poltetun maan taktiikka” olisi katastrofaalinen, koska Taiwan on niin merkittävä puolijohteiden tuotannollinen keskittymä. Tuotteiden elinkaaren pidentäminen ja elektroniikkakomponenttien uudelleenkäyttö saisi ihan uutta potkua, jos tällainen skenaario toteutuisi. Teknologiayrityksille voisikin olla mielenkiintoinen harjoitus arvioida, mitä tuollainen komponenttien uudelleenkäyttö tarkoittaisi käytännössä: kuinka paljon elektroniikkakomponentteja saataisiin talteen, kuka voisi niitä testata ja kunnostaa. Tämähän olisi myös kiertotalouden hengen mukaista toimintaa – eihän toimivia komponentteja kannattaisi murskata kierrätykseen.
Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoja: jarkko.vesa(at)notinnovatedhere.fi
(Julkaistu 10.1.2022)
Lähteet:
- Taiwan should destroy chip infrastructure if China invades: paper. Nikkei Asia, 5 Jan 2022.
- Jared M. McKinney & Peter Harris, “Broken Nest: Deterring China from Invading Taiwan,” Parameters 51, no. 4 (2021): 23-36,
- The US is delaying China’s dreams of a domestic supply chain. Quartz, 13 Dec 2021.
- Taiwan says security talks with Japan focused on TSMC investment. Nikkei Asia, 27 August 2021.
- China mobilizes civilian ferries for Taiwan invasion drills. Nikkei Asia, 25 August 2021.
- Taiwan Isn’t Afghanistan, Whatever Beijing Says. Foreign Policy, 23 August 2021.
Lisää aiheesta:
Yhdysvallat kampittaa Kiinan unelmia mikrosirujen omavaraisuudesta
Yhdysvallat huolissaan Kiinaan kasvavasta kiinnostuksesta Taiwania kohtaan