Euroopan komissio julkistaa tällä viikolla uuden, kriittisiin raaka-aineisiin keskittyvän teollisuusallianssin, uutisoi EURACTIV. Yhteenliittymän tavoitteena on rakentaa aukoton eurooppalainen toimitusketju raaka-aineille, joita pidetään välttämättöminä EU:n digi- ja ympäristöohjelmille.

EURACTIVE kertoo, että teollisuuden uusi yhteenliittymä julkistetaan 3. syyskuuta. Allianssin toiminta käynnistyy myöhemmin tässä kuussa osana toimintasuunnitelmaa, jonka tavoitteena on varmistaa EU:n kriittisten raaka-aineiden saanti.

Mallia akuista

Mallia uudelle teollisuusvetoiselle ryhmälle on otettu European Battery Alliance –yhteenliittymästä, joka kokosi yhteen yli 200 yritystä, valtiota ja tutkimuslaitosta sähköautojen akkujen valmistuksen ympärille.

Perustettava allianssi keskittyy metalleihin ja harvinaisiin maametalleihin, joita käytetään sähkö- ja elektroniikkalaitteissa, kertoi EURACTIVen haastattelema komission virkamies.

EU:n akkuhankkeiden kärkimies Maros Sefcovicin mukaan tarkoitus on matkia European Battery Alliancea. Komissio haluaa luoda samanlaisen teollisuusvetoisen yhteistyöalustan raaka-aineille.

Päästötön tulevaisuus tarvitsee raaka-aineita

Sefcovic painottaa, että näitä kriittisiä materiaaleja tarvitaan muuallakin kuin akuissa. Ne ovat yhteiskunnan tulevaisuuden kannalta kriittisiä: kyse on tuulimyllyistä, aurinkokennoista, elektroniikasta ja roboteista, listasi Sefcovic lehdistötilaisuudessa 27. elokuuta, uutisoi EURACTIV.

European Battery Alliance on nostanut esille eurooppalaisen teollisuuden keskinäisen riippuvuuden raaka-aineista. Northvoltin toimitusjohtaja Peter Carlsson on todennut, että eurooppalaisilla yrityksillä on haasteita varmistaa kriittisten raaka-aineiden saanti akkuteollisuuden tarpeisiin

Carlsson kertoo, että Northvolt on edelleen hyvin riippuvainen Euroopan ulkopuolisista toimittajista niin raaka-aineiden, akkukomponenttien kuin laajempien akkujärjestelmien suhteen. Carlsson korostaa tarvetta vahvistaa edelleen eurooppalaista akkuekosysteemiä.

EU:n kriittisten raaka-aineiden listan päivitys tulossa

Sefcovic valmistelee toimintasuunnitelmaa kriittisille raaka-aineille yhdessä sisämarkkinakomissaari Thierry Bretonin kanssa.

Yksi osa suunnitelmaa on päivitetty lista EU:n kannalta kriittisistä raaka-aineista. Lista pohjautuu Euroopan komission tekemään tutkimukseen siitä, kuinka paljon Eurooppa tulee tarvitsemaan kriittisiä raaka-aineita vuonna 2030 ja vuonna 2050.

EU:n kriittisten raaka-aineiden lista päivitettiin viimeksi vuonna 2017. Nyt julkistettava versio on jo neljäs kriittisten raaka-aineiden listaus. Myös Yhdysvallat on laatinut vastaavan listan.  Listalle valitaan raaka-aineita, jotka ovat erittäin kriittisiä Euroopan taloudelle tai joihin liittyy suuria saatavuusriskejä.

 

Kuva 1. EU:n kriittisten raaka-aineiden lista vuodelta 2017. (Lähde: Euroopan komissio)

Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin koordinoima kriittisten materiaalien seurantaryhmä on laatinut Suomen teollisuuden kannalta kymmenen kriittisen/arvokkaan raaka-aineen listan.

Litium nousee listalle

Viime vuosien kuuman akkubuumin aikana on usein hämmästelty, miksi litium ei ole mukana EU:n kriittisten raaka-aineiden listalla. EURACTIVEn mukaan tilanne on korjaantumassa tulevalla uudella kriittisten raaka-aineiden listalla. Vaikka litiumista ei sinällään ole pulaa, on se kriittinen akkujen raaka-aine.

Muita uusia tulokkaita listalle ovat EURACTIVEn saamien tietojen mukaan bauxiitti, strontium ja titaani.

(Julkaistu 2.9.2020)

Lähteet:

  • EU to launch raw materials industry alliance. EURACTIV, 1 Sep 2020.

Lisää aiheesta:

 

Euroopan uhkapeli akkujen kanssa

 

Suomi – tuo eurooppalaisen akkutuotannon Shangri-La

 

Sähköautot ohittavat tuulivoimalat NdFeB-magneettien suurimpana käyttökohteena

 

Sähköautot rohmuavat kestomagneetteja ja harvinaisia maametalleja

 

Innovaatiokriittisten materiaalien vahvasti keskittynyt globaali tuotanto herättää huolta

 

Tesla varoittaa akkumineraalien pulasta