EU:n ja Yhdysvaltojen kauppasuhteet ovat kuumentumassa. Syynä on Yhdysvaltojen uusi Inflation Reduction Act (IRA), joka suosii amerikkalaisia autonvalmistajia, uutisoi EU:n käänteitä Brysselissä tiiviisti seuraava POLITICO.

EU:n kauppakomissaari Valdis Dombrovskis tapasi tällä viikolla yhdysvaltalaisen kollegansa Katherine Tain tavoitteena välttää uusi transatlanttinen kauppasota. Luvassa oli tiukat keskustelut, ennusti POLITICO artikkelissaan.

Kissa pöydälle

Yhdysvaltain uusi Inflation Reduction Act –laki lupaa verohelpotuksia sähköautojen hankintaan – kunhan ne on valmistettu Pohjois-Amerikassa.

Tällaiset ”osta amerikkalaista” –kampanjat ovat maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöjen vastaisia, mutta tämä ei ole ennenkään ollut Washingtonille mikään este, pohtii POLITICO.

EU haluaa viestittää Yhdysvalloille, että näin ei pitäisi ystäviä kohdella. Komissaari voisi neuvotteluissa myös muistuttaa, että EU-mailla on sähköauto- ja akkutukia, jotka ovat isosti auttaneet amerikkalaisia yrityksiä, kuten Teslaa.

EU pistää hanttiin

Sähköautojen veroedut ovat osa presidentti Bidenin vero-, ilmasto- ja terveydenhoidon pakettia, joka kulkee Inflation Reduction Actin nimellä. Laki hyväksyttiin kongressissa elokuussa.

Euroopan komissio on todennut Yhdysvaltojen uuden paketin olevan ”new and significant transatlantic trade barrier by the U.S.”. Bryssel harkitsee kuulemma kaikki keinoa iskeä takaisin, kertoo POLITICO.

Euroopan komissiota ärsyttää myös se, että Yhdysvallat ei nostanut IRA-asiaa esille transatlanttisen kauppa- ja investointikumppanuusohjelman (Trade and Technology Council, TTC) keskusteluissa.

Kärsivällisyys loppumassa

Kun EU ja Yhdysvallat löysivät sovun Yhdysvaltojen laittomista hiilitulleista, hyväksyi EU vastahakoisesti sopimuksen, jonka se katsoi olevan vastoin maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöjä.

EU:n puolella oli hyvää tahtoa  ja ymmärrystä, että Bidenilla oli niukasti liikkumavaraa kotimaan  politiikassa Yhdysvaltain vaalien alla.

Tällä Bidenille ei anneta näin paljon periksi, sanovat EU:n virkamiehet ja diplomaatit.

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

(Julkaistu 2.9.2022)

Lähteet:

  • Transatlantic Trade Trouble. POLITICO, 1 Sep 2022.

Lisää aiheesta:

USA:n Inflation Reduction Act voi olla hyvä juttu akkuvalmistajille mutta huono juttu Euroopalle

 

Inflation Reduction Act suosii Yhdysvaltain ja sen vapaakauppakumppaneiden akku- ja akkumineraaliteollisuutta

 

EU varoittaa että USA:n verohelpotukset sähköauton ostajille rikkovat globaaleja kauppasääntöjä