Trafigura on tehnyt viiden vuoden rahoitussopimuksen EGC:n (Enteprise Générale du Cobalt) kanssa, tavoitteena luoda valvottuja kaivosalueita, kauppapaikkoja ja logistiikkatoimintoja koboltin artesaanituotannolle Kongon demokraattisessa tasavallassa. WEF:n mukaan 15- 30 % Kongon koboltista tulee artesaani- ja muilta pienkaivoksilta, joissa kobolttia kaivetaan käsin ja usein lapsityövoimalla.
Joulukuussa 2019 kerrottiin, että Kongon demokraattinen tasavalta oli perustamassa uutta valtio-omisteista yhtiötä hoitamaan artesaanityövoimalla tuotetun koboltin kaupankäyntiä. Kongon kansantasavalta myönsi uudelle valtio-omisteiselle yhtiölle yksinoikeuden ostaa ja markkinoida kaiken koboltin, jota ei ole tuotettu teollisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa käsin, usein lapsityövoimalla, kaivettua kobolttia. World Economic Forumin mukaan 15- 30 % Kongon koboltista tulee tällaisilta artesaani- ja muilta pienkaivoksilta. Tavoitteena oli myös pystyä vaikuttamaan paremmin tämän ”artesaani-koboltin” hintakehitykseen, kertoi Reuters artikkelissaan tammikuussa 2020.
Marraskuussa 2019 annettu säädös synnytti valtion omistamalle kaivosyhtiölle Gecaminesille uuden tytäryhtiön EGC:n (Enteprise Générale du Cobalt), jolla on yksinoikeus kaikkiin käsin kaivettuihin ”strategisiin mineraaleihin”, kuten kobolttiin.
Kuva 1. Tällaisilla työkaluilla kaivetaan käsin kobolttia Kongon artesaanikaivoksilla. (Kuva: WEF 2020)
Rahoitusneuvottelut käynnistyivät keväällä 2020
Helmikuussa 2020 Kongon kaivosministeri kertoi EGC:n etsivän yksityistä kumppania rahoittamaan hanketta. Markkinatutkimuslaitos Roskillin mukaan EGC:n sidosryhmät kävivät keskusteluja useiden potentaalisten kansainvälisten kumppaneiden kanssa, joilla oli intressi pitää artesaanituotanto vakaana. Kevään koronaepidemia viivästytti näitä neuvotteluja.
Roskill arvioi, että kansainvälinen kumppanuus oli todennäköinen vaihtoehto kahdesta syystä: ensinnäkin kv-kumppani voisi tarjota rahoitusta EGC:lle. Toiseksi kansainvälinen kumppani voisi tarjota pääsyn koboltin jalostukseen Kongossa. Vaihtoehtoisena suunnitelmana on käyttää Gécaminesin kapasiteettia koboltin käsittelyyn, mikä vaatisi pääomaruiskeen.
Tätä taustaa vasten Trafigura on Roskillin näkemyksen mukaan ihanteellinen kumppani EGC:lle. Vaikka Trafiguran tarjoaman rahoituksen määrästä ei ole tarkkaa tietoa, sen sitoumus tukea EGC:tä viiden vuoden ajan on merkittävä. Trafiguralle on myös tärkeää, että artesaanituotanto kehittyy suotuisasti Kongossa. Yhtiö on mukana usean toimijan yhteisessä Mutoshin pilottihankkeessa Luabalan provinssissa.
Kuva 1. Mutoshin artesaanikaivos koboltille. (Kuva: WEF 2020)
Trafigura rahoittaa kuuden valvotun alueen perustamista
Genevessä toimiva raaka-aineiden välittäjä Trafigura aikoo rahoittaa enimmillään kuuden valvotun alueen perustamista. Näillä alueilla koboltin artesaanituottajat pääsevät Trafiguran ja EGC:n sopimuksen mukaisesti kaivamaan kuparia ja kobolttia turvallisemmissa olosuhteissa kuin muualla Kongossa, kertoo Financial Times uutisessaan.
Financial Timesin haastatteleman Trafiguran vastuullisuusjohtajan mukaan auto- ja akkuvalmistajien suhtautuminen Kongon kobolttituotantoon on muuttunut. Useat teollisuusryhmittymät ovat Trafiguran mukaan valmiita hankkimaan kobolttia Kongosta, jos työolosuhteisiin liittyvät ongelmat ratkaistaan. Toisaalta esimerkiksi Volkswagen ilmoitti marraskuussa 2020, että yhtiö ei hyväksy artesaanityövoimalla tuotetun koboltin käyttöä.
Jalotuslaitos rakenteilla Mutoshin pilottialueelle
Mutoshin pilottialueen toimiluvan omistaa kaivosyhtiö Chemaf. Toimilupa kattaa useita kupari- ja kobolttiesiintymiä. Mutoshin lähellä on Roskillin mukaan paljon artesaanituotantoa, alueella on myös koboltin ostopisteitä.
Varmistaakseen koboltin varman ja turvallisen kuljetuksen markkinoille, sekä parantaakseen artesaanityöntekijöiden asemaa, Chemaf ja sen kumppanit, kuten Trafigura, COMIAKOL ja PACT, käynnistivät vuoden 2018 alussa artesaanituotannon pilottiprojektin, joka mahdollistaa osittain koneellisen, pienen mittakaavan kaivostoiminnan Mutoshin alueella. Chemaf on rakentamassa alueelle liuotuslaitoksen, joka kykenee tuottamaan 16.000 tonnia kobolttihydroksidia vuodessa.
Trafigura keräsi vuonna 2019 markkinoilta 450 miljoonaa dollaria Mutoshin hankkeen kehittämiseen, kertoo Financial Times.
(Julkaistu 29.11.2020, päivitetty 30.11.2020)
Lähteet:
- Cobalt: Trafigura to finance DRC artisanal project with EGC. Roskill, 27 Nov 2020.
- Trafigura signs cobalt trading agreement with DRC. Mining Technology, 24 Nov 2020.
- Trafigura signs cobalt deal with DRC. Financial Times, 23 Nov 2020.
- Making Mining Safe and Fair: Artisanal Cobalt Extrantion in the Democratic Republic of the Congo. World Economic Forum, September 2020.
- Mutoshi Pilot Project. Trafigura.
- Congo creates state monopoly for artisanal cobalt. Reuters, 31 Jan 2020.
- Apple and Google named in US lawsuit over Congolese child cobalt mining deaths. The Guardian, 16 Dec 2019.
Lisää aiheesta:
Making Mining Safe and Fair: Artisanal Cobalt Extranction in the Democratic Republic of the Congo. World Economic Forum, September 2020.