Tulossa olevat olympialaiset ovat innostaneet japanilaiset kierrättämään elektroniikkaromua, kertoo Recycling International. Japani on asettanut tavoitteeksi kerätä kierrätysmetallia viiteentuhanteen kulta-, hopea- ja pronssimitaliin vuoden 2020 kisoissa. Järjestäjät vastaanottivat ensimmäisen erän talteenotettuja arvometalleja viime kuussa.

 

Kuva: Japani on saanut talteen 2.700 kg pronssia sähkö- ja elektroniikkaromusta Tokiossa

vuonna 2020 järjestettävien olympialaisten mitaleja varten. Myös  Kansainvälisen olympiakomitean (KOK)

puheenjohtaja Thomas Bach lahjoitti käytetyn matkapuhelimensa keräykseen erityisessä keräyskampanjassa.

 

Pronssimitalien osalta tavoite on jo saavutettu, mutta kultaa on saatu kerättyä vasta 16,5 kg elektroniikkaromun kierrättäjiltä. Määrä vastaa 55% osuutta tarvittavasta kultamäärästä.

Hopeaa on saatu kerättyä 1.800 kg, joka vastaa 44 prosenttia tavoitteesta. KOK:n puheenjohtaja Bach on vakuuttunut, että puuttuvat jalometallit saadaan kerättyä maaliskuuhun 2019 mennessä. Japanilaisten kierrätysintoa lisäsi se, että muutamat tunnetut urheilijat lahjoittivat käytettyä elektroniikkaansa keräykseen.

Japanin maanlaajuinen käytetyn elektroniikan keräys käynnistettiin huhtikuussa 2017. Hanketta tukevat matkapuhelinoperaattori NTT DoCoMo sekä Japanin ympäristöministeriö ja Tokion kaupunginhallinto.

 

Kommentti:

Millainen kampanja saisi suomalaiset innostumaan tuomaan vanhat kännykänsä kierätykseen? Viimeksi tällaista toimeliaisuutta on nähty varmaankin sodan aikana, kun sotatarviketeollisuus tarvitsi metalleja maan puolustamiseen. Lastensairaala rakennettiin jo. Mikä voisi olla seuraava kohde, jota suomalaiset pitävät niin tärkeänä, että olisivat valmiit kaivamaan vanhat Nokian kapulansa piironginlaatikosta? Vai voisiko motiivina olla taistelu ilmastonlämpenemistä vastaan – elektroniikkaromun kierrättäminen säästää raaka-aineita, energiaa, vettä ja CO2-päästöjä? Myös Suomen huoltovarmuuden kannalta olisi tärkeä pitää kriittiset materiaalit kierrätyksen avulla kierrossa. 

 

Lisätietoa Tokion hankkeesta: