Tina-markinoiden poikkeuksellisen tiukka tilanne jatkuu, uutisoi Reuters. Tinan nopeille toimituksille maksettava hintapreemio on täyttänyt metallinvälittäjien varastot, mutta tavaraa ei ole riittävästi rauhoittamaan markkinoita. Saatavuusongelmien taustalla kummittelee konttipula, joka häiritsee myös elektroniikkakomponenttien saatavuutta. Kiina on maailman suurin tinan tuottaja, mutta myös tinan suurin tuoja.

Tinan kolmen kuukauden hinta on noin 25 700 dollaria tonnilta, joka jo varsin lähellä helmikuussa nähtyä kymmenen vuoden huippuhintaa, joka oli 27 500 dollaria tonnilta.

Tina on Lontoon metallipörssin LME:n ykkösnousija, hinta on noussut vuoden alusta 23 prosenttia, kertoo Reuters.

Kuva 1. Tinaa käytetään piirikorttien juotoksissa. (Kuva: Jarkko Vesa)

Tinan saatavuus niukkaa

Tinan hintaa pitää ennätyskorkealla sen huono saatavuus Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Taustalla vaikuttaa tällä sivustolla jo aiemmin uutisoitu konttipula, jonka takia tinan kuljetukset Aasiasta jumittavat.

Amerikkalaisilla tinan käyttäjillä on odotettavissa lyhytaikaista helpotusta, sillä Yhdysvaltojen Defense Logistics Agency valmistautuu myymään tinaa varastostaan ensimmäisen kerran vuosikymmeneen, kertoo Reuters artikkelissaan. Mutta taustalla vaikuttava tinan suurempi saatavuushaaste ei näytä helpottavan lähiaikoina.

Kuva 2. USA:n Defense Logistics Agency aikoo myydä varastoistaan tinaa helpottaakseen markkinoiden tilannetta.

Turbulenssia raaka-ainepörssissä

London Metal Exchangessä (LME) tinalla on vauhti päällä. Preemiot ovat historiallisen korkeat, kun tilannetta verrataan tinan edellisiin hintaralleihin vuosina 2004 ja 2009, kertoo Reuters.

LME:n tinavarastot ovat nousseet 775 tonnista 1 835 tonniin, mutta varastotasot ovat historiallisen alhaalla. Lisäksi täydennykset varastoihin ovat tulleet perinteisesti Aasiasta. LME:n varasto Malesiassa on saanut tinaa 1 245 tonnia helmikuun alun jälkeen ja Singaporen varastot 200 tonnia.

Euroopassa ja Yhdysvalloissa ei metallinvälittäjällä ole tinaa varastossa lainkaan.

Toimitusketju tukossa

Reutersin mukaan LME:n varastotilanne kuvastaa hyvin tinan globaalin toimitusketjun tilannetta. Aasiassa tinaa on jonkin verran saatavilla, kiitos Malesiassa, Thaimaassa ja Indonesiassa  toimivien tuottajien, mutta tavara on jumissa johtuen häiriöistä konttien merikuljetusten markkinoilla.

Euroopassa on Reutersin mukaan vain yksi merkittävä tinan tuottaja ja Yhdysvalloissa ei yhtään.

Fastermarketsin preemio tinan hinnalle Rotterdamissa on 500 – 800 dollaria tonnilta LME:n hintaan verrattuna. Tämä on korkein preemio siitä lähtien, kun Fastmarkets alkoi hintapreemiota noteerata vuonna 2009.

Kaupankäynti on lähes olematonta, kun ne joilla tinaa on, pitävät siitä tiukasti kiinni.

Yhdysvallat myymässä varmuusvarastoissa olevaa tinaa

Yhdysvaltojen puolustusvoimien logistiikkalaitos Defense Logistics Agency (DLA)  on noteerannut tinamarkkinoiden vaikean tilanteen ja valmistautuu myymään metallia markkinoille ensimmäisen kerran vuosikymmeneen, kertoo Reuters.

DLA ryhtyi kasvattamaan tinan varmuusvarastoja 1960- ja 1970-luvuilla, kun huoli strategisten materiaalien riittävyydestä kasvoi Korean ja Vietnamin sotien myötä.

DLA laittoi myyntihousut jalkaan vuosituhannen vaihteen tienoilla. Edellinen merkittävä tinan myynti tapahtui vuonna 2007, jolloin tinan hinta oli myös korkealla. Toukokuussa 2008 hinta kävi 25 500 dollarissa tonnilta.

Nyt myynnissä oleva erä on vain 40 tonnia tinaa. Reuters arvioi, että DLA saattaa olla tällä pienellä erällä vain testaamassa markkinoita. Yhdysvaltojen geologisen laitoksen USGS:n tietojen mukaan DLA:n varastoissa on 4 015 tonnia tinaa.

Tinan metsästys jatkuu

Reutersin mukaan vielä on epäselvää, onko DLA:n myyntitarjous kertaluontoinen tapaus, vaan onko se pidemmän myyntikampanjan avaus. Oli niin tai näin, DLA:n tinan myynnit eivät globaali tinamarkkinaa juurikaan heiluttele, arvioi Reuters.

Sen sijaan maailman suurin tinan viejä Indonesia voisi markkinoihin vaikuttaa, mutta senkin vienti on tällä hetkellä jumissa.

Tinan vienti putosi viime vuonna 3 prosenttia 65 400 tonniin, kolmantena vuotena peräkkäin. Laivakuljetukset ovat pienentyneet edelleen tänä vuonna. Tammi-helmikuun kumulatiivinen vienti on laskenut 42 posenttia vuoden 202 tasosta ollen nyt 8 459 tonnia, kertoo Reuters.

Kiina on maailman suurin tinan tuottaja – mutta myös suurin tinan tuoja

Maailman suurin tinan tuottaja Kiina oli myös maailman suurin tinan tuoja viime vuonna. Yli 70 % jalostetusta tinasta tulee Kiinasta, Indonesiasta ja Malesiasta, noin 14 % tuotetaan Perussa, Boliviassa ja Brasiliassa. Tinan tuotannon ja jalostuksen keskittyminen maantieteellisesti rajatulle alueelle on tehnyt tinan toimitusketjusta  suhteellisen haavoittuvan eri maiden koronatoimenpiteille.

Useat merkittävimmistä tinajalosteiden tuottajista leikkasivat tuotantoaan tai pitivät taukoa tuotannossaan koronaepidemian takia keväällä 2020. Roskillin arvion mukaan jalostetun tinan tuotanto laski edellä mainituista syistä noin 5 % vuodesta 2019 vuoteen 2020.

Kuva 3. Tuttu kuvio raaka-ainemarkkinoilla: Kiina on ykkönen tinassakin. (Lähde: International Mining, 25.1.2018)

(Julkaistu 22.3.2021)

Lähteet:

Lisää aiheesta: