Sähköautovalmistaja Tesla etsii Teksasista ja Louisianasta potentiaalisia sijoituspaikkoja litiumin jalostuslaitokselleen, uutisoi The Wall Street Journal.

Tesla on kertonut ilmoituksessaan Teksasin viranomaisille suunnittelevansa akkulaatuisen litiumhydroksidin tuotantolaitosta toimittamaan akkumateriaalia yhtiön akkutuotannolle. Laitokselta olisi tarkoitus olla yhteys Meksikonlahdelle. Mahdollisia sijoituspaikkoja ovat Teksas tai Louisiana.

 

Kuva 1. Teslan suunnittelema laitos sijaitsisi Teksasissa tai Louisianassa Meksikonlahden rannalla.

Rakennustyöt käyntiin Teksasissa vielä tämä vuoden aikana

Tesla kertoo arvioivansa edelleen hankkeen kannattavuutta, mutta yhden laitoksen rakennustyöt Teksasissa voisivat käynnistyä vielä vuoden 2022 viimeisen neljänneksen aikana, jolloin kaupallinen toiminta voisi alkaa vuoden 2024 lopulla, kertoo The Wall Street Journal.

Litiumin hinta on noussut rajusti viimeisen vuoden aikana sähköautojen akkujen kysynnän kasvun myötä. Litiumin tarjonta ei ole kuitenkaan kasvanut samassa suhteessa.

Musk pitänyt palopuheita litiumista

Teslan toimitusjohtaja Elon Musk sanoi aiemmin tänä vuonna, että akkujen raaka-aineiden saatavuusongelmat ovat nostaneet kustannuksia. Huhtikuussa sijoittajatapaamisessa Musk kannusti väkeä mukaan litiumin liiketoimintaan ja kertoi Teslan ryhtyvän toimenpiteisiin pullonkaulojen poistamiseksi.

Heinäkuussa 2022 Musk toisti kehotuksensa yrityksille lähteä mukaan litiumin liiketoimintaan:

”You cant’t lose. It’s a license to print money.” Elon Musk, July 2022

Myös muut yhtiöt sähköautojen toimitusketjussa ovat ryhtyneet toimenpiteisiin kasvattaakseen kapasiteettiaan. Teslalle akkuja toimittava Panasonic kertoi heinäkuussa rakentavansa neljän miljardin dollarin akkutehtaan Kansasiin. The Wall Street Journal kertoi elokuussa, että Panasonic etsii Oklahomasta sijoituspaikkaa toiselle tehtaalle.

Teslan hakemus Teksasin osavaltiolle pitää sisällään pyynnön viranomaisille taloudellisen vaikutusarvion tekemisestä. Hakemuksessaan Tesla kertoo, että mitään sopimuksia laitosten rakentamisesta tai lupia ei vielä ole, vaan kyse on vielä hyvin alkuvaiheen kehitystyöstä, kertoo The Wall Street Journal.

Teslalla vahvat siteet Teksasiin

Teslan hakemus vahvistaa entisestään Elon Muskin ja Teksasin yhteistyötä. Tesla siirsi viime vuonna pääkonttorinsa Teksasiin. Muskin SpaceX-yhtiöllä on toimipiste Etelä-Teksasissa, mukaan lukien laukaisualue lähellä Meksikonlahtea.

Tesla kertoo aikovansa käyttää ympäristöystävällisempää prosessia raakamalmin jalostamiseksi akkujen raaka-aineeksi.  Yhtiö aikoo kuljettaa jalostetun litiumhydroksidin  rekoilla tai rautateitse Teslan eri akkutehtaille.

Musk miettinyt litiumin jalostusta ainakin 10 vuotta

Benchmark Minerals Intelligencen toimitusjohtaja Simon Moores muistutti twiitissään 11.9.2022 Elon Muskin puhuneen viimeiset kymmenen vuotta, ja viimeiset kolme vuotta vakavissaan, oman litiumin jalostuksen aloittamisesta.

Moores pitää tätä luonnollisena kehityksenä, koska vuonna 2010 raaka-aineiden osuus litiumioniakkujen kustannuksista oli 20 – 30 prosentin luokkaa, vuonna 2020 luku oli jo 70 – 80 prosenttia.

Presidentti Bidenin hallinnon tuore Inflation Reduction Act –laki asettaa veroetujen ehdoksi, että ainakin 50 prosenttia sähköauton akusta on valmistettu Yhdysvalloissa.

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

(Julkaistu 12.9.2022)

Lähteet:

  • Tesla Looking Into Building Lithium Refinery. The Wall Street Journal, 9 Sep 2022.
  • Lithium Refining Is a ’License to Print Money’, Musk Says. Bloomberg, 21 July 2022.
  • Tesla may start mining lithium as Musk cites battery metals costs. Mining.com, 8 April 2022.

Lisää aiheesta:

Litiumin hintaa kauhisteleva Musk väläyttelee jälleen ajatusta Teslan omista kaivoksista

 

Transatlanttinen kauppakiista muhimassa

 

Inflation Reduction Act suosii Yhdysvaltain ja sen vapaakauppakumppaneiden akku- ja akkumineraaliteollisuutta

 

Kiinalainen Ganfeng Lithium ostaa argentinalaisen litiumin tuottajan Lithean lähes miljardilla dollarilla

 

Keliberin litiumhanke etenee kumppanin rahoituksen tukemana

 

Kiinalainen kaivosmiljardööri sijoittaa 300 miljoonaa dollaria litiumhankkeeseen Zimbabwessa