Tesla on tehnyt sopimuksen sveitsiläisen kaivosyhtiö Glencoren kanssa koboltin hankkimisesta Shanghain ja Berliinin uusien tehtaidensa tarpeisiin. Vastuullisuusraportissaan Tesla puhuu avoimesti vastuullisen ja eettisen tuotannon tärkeydestä Kongon koboltintuotannossa.
Sopimus, joka lisää Teslan riippuvuutta Kongon koboltista, on piristysruiske Glencoren kobolttibisnekselle, joka on kärsinyt hinnanlaskusta parin viime vuoden aikana, arvioi Financial Times artikkelissaan. Koboltin hinta on nyt noin 30.000 dollarin luokkaa tonnilta.
Tesla kertoi hiljaittain, että koboltin hankkiminen Kongosta ei ole ongelma, koska siellä voidaan varmistaa, että koboltti tulee kaivoksista, jotka toimivat sosiaalisesti ja ympäristöllisesti vastuullisesti. Vuoden 2019 lopulla Tesla haastettiin oikeuteen Yhdysvalloissa lapsityövoiman sallimisen takia koboltin tuotannossa Kongossa.
Tammikuussa 2020 The Guardian –lehti nosti artikkelissaan esille liikenteen sähköistymisen ja Kongon koboltin ongelmallisen suhteen. Lehden mukaan Kongon kansantasavallan kaivosalueella Kolwezissa työskentelee jopa 150.000 ihmistä, jotka kaivavat kobolttia käsin.
Tesla varmistaa raaka-aineen saantia
Tesla pyrkii varmistamaan raaka-aineiden saannin laajentaessaan tuotantoaan Kiinaan ja Eurooppaan. Muut autovalmistajat, kuten Volkswagen, luottavat siihen, että akkuvalmistajat varmistavat koboltin saannin, analysoi Financial Times.
Yli 60 % maailman koboltista tuotetaan Kongossa, jossa jopa viidesosa koboltista kaivetaan käsin, usein lapsityövoimalla, muistuttaa Financial Times. Kongon valtio on pyrkinyt valvomaan käsin kaivetun koboltin kauppaa.
Teslan sopimus Glencoren kanssa on enimmillään 6.000 tonnia vuodessa. Ostamalla kobolttia Glencorelta Tesla pystyy hallitsemaan toimitusketjua kaivokselta Kongossa aina akkumateriaalitehtaalle Kiinaan.
Kesäkuussa 2020 julkistetun Teslan vuoden 2019 vastuullisuusraportin mukaan yhtiö on nähnyt paljon vaivaa eliminoidakseen lapsityövoiman riskin. Yhtiö ymmärtää, että vastuullinen ja eettinen kaivostoiminta on tärkeä osa paikallisten yhteisöjen taloudellista ja sosiaalista hyvinvointia.
Positiivisia askeleita
Financial Timesin haastatteleman OECD:n edustajan mukaan Teslan avaukset ovat positiivinen askel kohti kupari- ja kobolttiteollisuuden reaaliteetti tunnustamista.
Teslan mukaan akkukennojen toimittajien tulee hankkia raaka-aineet toimittajilta, jotka toimivat Responsible Minerals Initiativen linjausten mukaisesti. RMI tuottaa standardeja vastuulliseen hankintaan. Glencore on toinen RMI:n sertifioimista kaivosyhtiöistä Kongossa.
(Päivitetty 26.6.2020)
Lähteet:
- Tesla to buy cobalt from Glencore for new car plants. Financial Times, 16 June 2020.
- Cutting battery industry’s reliance on cobalt will be an uphill task. The Guardian, 5 Jan 2020.
- Tech giants sued over child deaths in DRC cobalt mining. Financial Times, 16 Dec 2019.
Lisää aiheesta:
Glencorella vuoden 2019 lopussa varastossa Kongossa 12 797 tonnia kobolttia
Kongo perustaa kansallisen monopoliyhtiön hallitsemaan käsin kaivetun koboltin myyntiä