Kaivos- ja metalliyhtiö Terrafame kertoi heinäkuussa 2021 käynnistävänsä uuden akkukemikaalitehtaansa tuotetoimitukset asiakkaille. Tehtaan ylösajo alkoi kesäkuun lopulla. Kun tuotanto on täydessä vauhdissa, pitäisi tehtaan tuottaa raaka-aineita miljoonaan sähköautoon vuodessa.

Jo loppuvuoden 2021 aikana merkittävä osa yhtiön perustuotannosta jalostetaan akkukemikaaleiksi, jos suunnitellun ylösajo-ohjelman mukaan mennään, kertoo Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen Tekniikkatalouden artikkelissa.

Terrafame maailman suurimpia nikkelisulfaatin valmistajia

Akkukemikaalitehtaaseen on investoitu noin 240 miljoonaa. Korona viivästytti jonkin verran rakennustöitä, mutta Lukkaroisen mukaan projekti on edennyt kokonaisuutena erittäin hyvin.

Terrafamen akkukemikaalitehdas pystyy tuottamaan nikkelisulftaattia noin miljoonaan sähköautoon vuodessa, kun täysi tuotanto saavutetaan. Kyseessä on merkittävä tuotantomäärä, sillä esimerkiksi vuoden 2021 alkupuoliskolla maailmassa myytiin noin kaksi miljoonaa sähköautoa, uutisoi T&T. Laitos on yksi suurimpia nikkelisulfaatin valmistajia maailmassa.

Kuva 1. Terrafamen akkukemikaalien tuotannon käynnistymisen ajoitus on erinomainen sähköautojen myynnin kasvaessa vauhdilla globaalisti. (Lähde: Terrafame / RhoMotion)

Lukkaroisen mukaan yhtiön uusien tuotteiden myyntihinta on merkittävästi korkeampi kuin aiemman puolituotteen, joka on ollut nikkelin, sinkin ja koboltin sekasulfidi. Toimitusjohtaja uskoo, että jalostusasteen nostaminen tuleee näkymään merkittävästi yhtiön liikevaihdossa ja kannattavuudessa siinä vaiheessa, kuin akkukemikaalitehdas pyörii täydellä höyryllä.

Kuva 2. Akkukemioiden kehitys menee Terrafamen kannalta hyvää suuntaan nikkelin suhteellisen osuuden kasvaessa. (Lähde: Terrafame / RhoMotion)

Akkukemikaalituotannon myötä Terrafamen toiminta kerrannaisvaikutuksineen tuottaa lähes 20 prosenttia Kainuun bruttokansatuotteesta. Yhtiö työllistää suoraan ja välillisesti Suomessa kaiken kaikkiaan yli 5 500 ihmistä. Uusi liiketoiminta tulee näkymään pian selvästi myös Suomen vientiluvissa, lupasi hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia kesäkuussa 2021.

(Julkaistu 3.8.2021, päivitetty 4.8.2021)

Lähteet:

  • Terrafamen sulfaattitehdas käynnistää toimitukset – Raaka-aineita miljoonaan sähköautoon vuodessa. Tekniikkatalous, 30.7.2021.
  • Terrafamen H1/2021 liikevaihto olil 185,0 miljoonaa euroa – akkukemikaalitehtaan ylösajo alkoi. Terrafame, 29.7.2021.
  • Liiketoimintakatsaus tammi-kesäkuu 2021. Terrafame 29.7.2021.
  • Terrafamen akkukemikaalitehtaan tuotannon ylösajo on käynnistynyt. Terrafame Oy, 28.6.2021.

 

Lisää aiheesta: