Terrafame kertoi kesäkuun lopussa, että yhtiön uuden akkukemikaalitehtaan ylösajo on käynnistynyt. Kyseessä on tärkeä merkkipaalu yhtiön toiminnassa. Terrafame teki päätöksen akkukemikaalitehtaan 240 miljoonan euron investoinnista vuonna 2018. Viime vuodet ovat olleen rankkoja yhtiölle, mutta nyt sitkeä työ palkitaan. Terrafamen hallituksen puheejohtaja Lauri Ratia lupaa, että uuden akkukemikaalitehtaan tuotanto näkyy pian myös koko maan vientiluvuissa. Ajoituksellisesti akkukemikaalitehtaan käynnistys näyttäisi osuvan nappiin, kun katsoo millä vauhdilla uusia akkutehtaita julkistetaan Euroopassa ja muualla maailmalla.

Terrafamen akkukemikaalitehdas on valmistuessaan kapasiteetiltaan yksi maailman suurimmista akkukemikaalien tuotantolinjoista, kertoo yhtiö tiedotteessaan. Terrafamen hallituksen puheenjohtajan Lauri Ratian mukaan päätös lähteä viemään yhtiötä eteenpäin metallien jaostusketjussa raaka-aineista akkukemikaalien valmistajaksi oli kaukonäköinen. Nyt tehtaan käynnistyessä yhtiö voi olla tyytyväinen hankkeen ajoituksesta, kun huoli ilmastonmuutoksesta ja liikenteen hiilidioksidipäästöistä kasvattaa sähköautojen kysyntää voimakkaasti, toteaa Ratia.

 

Kuva 1. Esimerkkejä mineraalien kulutuksesta eräissä puhtaan energian teknologioissa. (Lähde: IEA 2021)

 

Terrafamen kuuden toimintavuoden aikana epäileväisiä tuomaita on riittänyt. Varsinkin alkuvaiheessa yhtiön tulevaisuutta ja menestysmahdollisuuksia kyseenalaistettiin. Yhtiön kehittäminen on Ratian mukaan vaatinut aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta systemaattisella toiminnalla tuotanto on saatu pyörimään ja ympäristöasiat hyvin hallintaan. Samaan aikaan tuotannon vakiinnuttamisen kanssa Terrafame on rakentanut yhden maailman suurimmista akkukemikaalien tuotantolijoista, muistuttaa Ratia.

 

Kuva 2. Pitkä, mutta kivinen tie. Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia kertoi Kauppalehden Menestyjät 2018 -tilaisuudessa 11.12.2018 Finlandia-talolla, miten Sotkamon kaivos saatiin uuteen nousuun. (kuva: Jarkko Vesa)

Terrafame osa suomalaista kemianteollisuutta

Akkukemikaalien tuotannon käynnistymisen myötä Terrafamen toiminnan ydin laajenee kaivostoiminnata osaksi suomalaista kemianteollisuutta. Akkukemikaalitehtaalla on suuri merkitys koko Suomelle, joka tavoittelee akkuarvoketjuun liittyvästä teollisesta toiminnasta merkittävää uutta veturia koko kansantaloudelle.

Akkukemikaalituotannon myötä Terrafamen toiminta kerrannaisvaikutuksineen tuottaa lähes 20 prosenttia Kainuun bruttokansatuotteesta. Yhtiö työllistää suoraan ja välillisesti Suomessa kaiken kaikkiaan yli 5 500 ihmistä. Uusi liiketoiminta näkyy pian selvästi myös Suomen vientiluvissa, lupaa hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia.

Vastuullisesti tuotettuja akkumineraaleja pienellä hiilijalanjäljellä

Terrafame Oy:n toimitusjohtajan Joni Lukkaroisen mukaan yhtiö tarjoaa sähköautojen hankintaketjuun vastuullisesti louhittuja ja jalostettuja akkumineraaleja.

Akkumineraalien jalanjäljen ja vastuullisuuden merkitys tulevat Lukkaroisen mukaan korostumaan huomattavasti tulevaisuudessa. Terrafamen tuotanto erottuu tässä asiassa edukseen: yhtiöllä on maailman nikkelintuottajista pienin hiilijalanjälki. Yhtiön tuottaman nikkelisulfaatin hiilijalanjälki on yli 60 prosenttia pienempi kuin nikkelisulfaatin valmistuksessa keskimäärin, kertoo toimitusjohtaja Lukkaroinen yhtiön tiedotteessa.

 

Kuva 3. Sähköautojen akkujen tuotanto tulee kasvattamaan merkittävästi akkumineraalien kysyntää. (Lähde: BloombergNEF)

 

(Julkaistu 1.7.2021, päivitetty 2.7.2021)

Lähteet:

  • Terrafamen kestävän kehityksen katsaus julkaistu. Terrafame Oy 2.7.2021.
  • Uutisanalyysi: Sipilän ”ihme” voi toimia- Terrafame lupaa tulosta, joka lämmittäisi valtion ja singaporelaisen omistajan kassaa. Suomen Kuvalehti 29.6.2021.
  • Terrafamen akkukemikaalitehtaan tuotannon ylösajo on käynnistynyt. Terrafame Oy, 28.6.2021.
  • Terrafame teki myönteisen tuloksen – nikkelin hintakäänne auttaa. Kauppalehti, 26.4.2019.
  • Terrafamen upea turnaround. Kriittisetmateriaalit.fi, joulukuu 2018.

 

Lisää aiheesta: