Washington yrittää saada elektroniikkakomponenttien globaalille toimitusketjulle kriittisen puolijohdevalmistaja TSMC:n lähemmäs omaa vaikutuspiiriään, kirjoittaa The Financial Times artikkelissaan. Perinteisesti taiwanilaiset ovat pyrkineet pysymään neutraaleina ja myymään teknologiaansa kaikille halukkaille. Yhdysvaltojen ja Kiinan valtataistelun myötä Taiwanin siruvalmistajat joutuvat miettimään myydäkö tuotteitaan Yhdysvaltojen markkinoille, jotka ovat tällä hetkellä suurin markkina, vai Kiinalle, jonka markkinat kasvavat hurjaa vauhtia vahvan vientiteollisuudeen ja kotimaisen kysynnän myötä. Kiinan talouskasvu vuoden 2021 ensimmäisellä kvartaalilla nousi ennätyslukuihin.

Paineet maailman suurimmalle mikrosirujen sopimusvalmistajalle, taiwanilaiselle TSMC:lle valita puolensa USA:n ja Kiinan kilpailussa globaalista teknologiajohtajuudesta. Tämä voi olla hankala asetelma yritykselle, josta on tullut kriittinen osa puolijohteiden globaalia toimitusketjua, arvioi The Financial Times.

Sirupula nosti taiwanilaisyrityksen parrasvaloihin

Harva puolijohdealan ulkopuolinen oli kuullutkaan Taiwan Semiconductor Manufacturing Companysta ennen globaalia mikrosirujen saatavuusongelmaa. Nyt yhtiötä syytetään mikrosirujen toimittamisesta välikäsien kautta Kiinan armeijalle. Tämä on sotkenut TSMC:n entistä syvemmälle Yhdysvaltojen kampanjaan, jonka tavoitteena on estää korkean teknologian komponenttien päätyminen Kiinan käsiin, kertoo The Financial Times.

Tilanne pakottaa TSMC:n ja muutkin taiwanilaiset siruvalmistajat valitsemaan, suuntautuvatko ne Yhdysvaltojen suurille markkinoille vai nopeammin kasvaville Kiinan markkinoille.

Kuva 1. Globaali pula mikrosiruista on kasvattanut poliittista painetta johtavia taiwanilaisia puolijohdevalmistajia kohtaan.

 

Taiwan kiistaa väitteet

The Financial Timesin mukaan Taiwan kiisti 14. huhtikuuta väitteet, että TSMC ja taiwanilainen mikropiirien suunnittelija Alchip tukisivat Kiinan armeijan sirukehitystä. Taiwanin talousministeri kertoi toimittajille, että taiwanilaiset yritykset noudattavat Yhdysvaltojen, Taiwanin omia ja monenkeskisiä sääntöjä toimittaessaan mikrosiruja maailmalle.

Washington Postin uutisen mukaan kiinalainen supertietokoneiden valmistaja Phytium on käyttänyt TSMC:n valmistamia suorittimia laitteistoihin, joilla Kiinan kansanarmeija testaa yliääniohjuksia. TSMC on tärkeä toimittaja myös Yhdysvaltojen asevoimille.

Kiinalaiset supertietokoneet kieltolistalle

Yhdysvaltojen puolustusministeriö laittoi Phytiumin ja kuusi muuta kiinalaista supertietokoneyritystä vientikieltolistalle, kertoi The Financial Times 8. huhtikuuta 2021.

Amerikkalaiset yritykset eivät saa toimittaa embargo-listan yrityksille suoraan tuotteitaan ilman erillistä lisenssiä. Säännöt eivät koske Yhdysvaltojen ulkopuolisia yrityksiä, mutta TSMC ja toinen taiwanilainen mikrosirujen valmistaja ovat molemmat oma-aloitteisesti keskeyttäneet komponenttiensa myynnin Phytiumille, kertoo The Financial Times.

Yhdysvallat painostaa Taiwania

The Financial Timesin haastatteleman Aasia-asiantuntijan mukaan Yhdysvallat painostaa Taiwania ja TSMC:tä sitoutumaan omaan arvoketjuunsa. Washington haluaa myös haastaa TSMC:n perinteisen neutraalin roolin yrityksenä, joka toimittaa puolijohteita kaikille halukkaille.

Yhdysvaltojen osuus TSMC:n viime vuoden myynnistä oli yli 60 prosenttia, Kiinan osuus oli vain parikymmentä prosenttia. Kiina edustaa kuitenkin maailman nopeiten kasvavaa markkinaa puolijohteille, joten Kiina on TSMC:lle houkutteleva mahdollisuus. The Financial Timesin haastettelema konsultti muistuttaa myös, että kiinalaiset valmistavat edistyksellistä kulutuselektroniikkaa, joka tarjoaa TSMC:lle valtavan kasvupotentiaalin.

Kuva 2. Taiwan on maailman toiseksi suurin puolijohdevalmistaja, mutta Kiinalla on hurjat kansalliset suunnitelmat kasvattaa omaa tuotantoaan. (kuva: Asia Nikkei)

Kiinan talouskasvu ennätysvauhdissa

Kiinan talous on toipunut hienosti vuoden 2020 koronakeväästä. Tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä Kiinan talous kasvoi ennätysmäiset 18,3 prosenttia, kertoi The Financial Times 16. huhtikuuta. Kyseessä on historian kovin kasvu yhdellä kvartaalilla. Lehden mukaan tämä osoittaa, että Kiinan on toipunut hienosti koronaepidemian vaikutuksista.

Koronan leviäminen edelleen muualla maailmassa tuo kuitenkin Kiinan talouteen epävarmuutta, kertoo Kiinan tilastokeskus tiedotteessaan.

Kiinan teollisuustuotannon kasvu on kovassa vauhdissa. Kasvua oli 24,5 prosenttia ja vienti vetää vahvasti. Myös kotitalouksien kulutus on korkealla tasolla, kertoo The Financial Times.

Ei ihme, että Kiinan markkina vetää taiwanilaisia siruvalmistajia puoleensa, vaikka Yhdysvallat ovat tällä hetkellä suurin yksittäinen markkina taiwanilaisille puolijohteille.

 

(Julkaistu 16.4.2021)

Lähteet:

Lisää aiheesta: