Maailman suurin elektroniikan sopimusvalmistaja, taiwanilainen Hon Hai Precision Industry Co. on saanut Wuhanin viranomaisilta luvan käynnistää tuotantolaitoksensa alueella, kertoo Focus Taiwan -lehti uutisessaan. Hon Hai tunnetaan länsimaissa paremmin yhtiön markkinointinimellä Foxconn.

Lehden käsiinsä saaneen dokumentin mukaan ensimmäiset työntekijät ovat jo palanneet tehtaille, joita on siivottu ahkerasti virusten välttämiseksi. Hon Hai –yhtiö ei vahvista eikä kiistä tietoa, että se olisi saanut luvan käynnistää tuotantoaan.  Yhtiö sanoi Focus Taiwan –lehdelle, että yhtiö ei kommentoi yksittäisten tehtaiden avaamista koskevia uutisia.

Massiiviset sulkutoimenpiteet Kiinassa

Koronaviruksen takia Kiinan viranomaiset ovat sulkeneet yli 50 kaupunkia, joiden asukkaiden liikkumista on rajoitettu. Kaupungit ovat myös ohjeistaneet teollisuuslaitoksia lykkäämään tehtaiden avaamista kiinalaisen uuden vuoden juhlan jälkeen. Kun Kiinassa viranomaiset “suosittelevat” jotain, sitä myös noudatetaan – toisin kuin Euroopassa näyttää olevan tilanne.

Vaikka elektroniikan sopimusvalmistaja Hon Hai on käynnistänyt tuotantoaa monilla isoilla tehtaillaan, kuten Shenzhenissä ja Zhengzhoussa, tehtaat koronaepidemian ydinalueella Wuhanissa ovat pysyneet kiinni. Mikäli lehden käsiinsä saama kirje pitää paikkansa, on tuotanto käynnistymässä myös Wuhanissa.

Koronaepidemia helpottamassa Wuhanissa?

Focus Taiwan –lehden mukaan koronaepidemia näyttää olevan helpottamassa Wuhanissa. Keskiviikkona 18.3. Wuhanin viranomaiset raportoivat jo toisena päivänä peräkkäin vain yhden uuden tartunnan. Epidemian ollessa huipussaan helmikuun puolivälissä uusia tartuntoja tuli jopa tuhansia päivässä.

Kiinan terveysministeriön mukaan koko maassa raportoitiin 18.3. vain 13 uutta tapausta. YLE:n uutisten mukaan Kiina kertoi sunnuntaina 22.3. kuudesta kuolemantapauksesta ja 46:sta uudesta koronatartunnasta. Kuolemantapauksista neljä on Hubein maakunnassa. Lauantaina 21.3. Kiina kertoi kolmannesta peräkkäisestä päivästä ilman uusia paikallisia  koronavirustartuntoja, uutisoi YLE Reutersin tietojen pohjalta.

Yksi Taiwanin suurimmista suurimmista investoijista Kiinaan

Hon Hai työllistää Kiinassa yli miljoona ihmistä. Yhtiö on yksi Taiwanin suurimmista investoijista Kiinaan. Hon Hai valmistaa tuotteita maailman johtaville teknologiayrityksille, kuten Apple, Amazon, Google, HP, Dell ja Huawei.

Wuhaniin töihin palaavien työntekijöiden tulee hakea lupaa palata alueelle. He joutuvat myös karanteeniin ennen kuin pääsevät palaamaan töihin tuotantolinjoille.

Focus Taiwan –lehden mukaan Hon Hai –yhtiön perustaja Terry Gou kertoi toimittajille viime viikolla, että tuotantolaitosten uudelleenkäynnistys kiinalaisen uuden vuoden pyhien jälkeisen katkon jälkeen on edellä aikataulua. Gou kertoi, että tehtaiden sulkemisen aiheuttamien tuotannon viivästymisen takia yhtiö pyytää työntekijöitä tekemään seuraavat kuukaudet ylityötä, jotta menetetty tuotanto saadaan kurottua umpeen.

Kiinalaismedian mukaan Hon Hain tehtaiden tuotannosta Henanissa oli saatu palautettua yli 80 prosenttia 6.3.2020 mennessä. Vastaavasti Shanxin tehtaalla tuotanto käy jo täydellä kapasiteetilla Hon Hain älypuhelinten kokoopanolinjalla, kertoo kiinalaismedian raportti.

 

Kuva 1. Foxconnin tuotelinjat. (kuva: Foxconn)

 

Kuva 2. Foxconnin valmistaa Kiinassa  kuluttaja- ja yritystuotteita sekä komponentteja. (Kuva: Foxconn

 

(Julkaistu 22.3.2020)

Lähteet:

  • Hon Hai obtains greenlight to reopen factories in Wuhan. Focus Taiwan, 18 March 2020.
  • Uusimmat tiedot koronaviruksesta. YLE, 22.3.2020.

Lisää aiheesta:

 

Länsimaiset yritykset tuntevat koronaviruksen vaikutukset niin Kiinassa kuin Euroopassa

 

Korona ja globaalit arvoketjut: ”maailma on riippuvaisempi Kiinasta kuin Kiina maailmasta”

 

Kiinan konttisatamat ovat vihdoin pääsemässä purkamaan koronaviruksen aiheuttamia ruuhkia

 

Koronavirus iskee Kiinan kemianteollisuuteen rajummin kuin SARS aikanaan

 

Applelta tulosvaroitus – koronavirus iskee teknologiatuotantoon

 

Kuka hoitaa koneet ja laitteet, jos epidemia kaataa huoltomiehet?

 

Kiinan koboltti- ja litium-markkinoilla hiljaista koronaviruksen viivästyttäessä tuotannon uudellenkäynnistystä juhlapyhien jälkeen