Aasian suurin puolijohteiden valmistaja Taiwan valmistautuu jälleen kerran vesipulaan. Kaksi vuotta sitten maa kärsi pahimmasta kuivuudesta sataan vuoteen, kertoo Financial Times artikkelissaan. Nyt yritykset ja julkinen sektori ovat ryhtyneet jo ennakkoon toimenpiteisiin tuotannon varmistamiseksi kuivuuden mahdollisesti iskiessä.
Puolijohteiden valmistus kuluttaa paljon vettä. Esimerkiksi maailman suurimman mikrosirujen sopimusvalmistajan TSMC:n tuotantolaitokset Southern Taiwan Science Park –teollisuuspuistossa kuluttaa 99.000 tonnia vettä päivässä, kertovat yhtiön tuoreimmat luvut. Ja kun puolijohteiden tuotantoteknologiat muuttuvat entistä kehittyneemmiksi, niiden vedenkulutus kasvaa.
Taiwanin saaren vedensaanti on erittäin riippuvaista kausittaisista sateista, jotka täyttävät sen vesivarannot. Ilmastonmuutoksen myötä sateisiin ei voi enää luottaa vanhaan malliin, kirjoittaa Financial Times artikkelissaan.
Kaupungit varautuvat ennakkoon
Tänä vuonna kaupungit ovat aloittaneet varautumisen vesipulaan jo ennakkoon.
Uuden syntymässä olevan puolijohdekeskittymän Kaohsiungin ja Tainanin, jossa TSMC:llä ja United Microelectronics Corp –yhtiöllä on puolijohdetuotantoa, ottivat vesiensäästötoimet käyttöön maaliskuussa 2023. Yhtenä toimena laskettiin vedenpainetta julkisessa vesijohtoverkostossa öisin.
Southern Taiwan Science Park –teollisuuspuisto on pyytänyt valmistajia vähentämään vedenkulutustaan 10 prosentilla. Kaohsiung aikoo seurata tätä esimerkkiä teollisuusalueellaan maaliskuun lopusta alkaen, kertoo Financial Times.
Näiden toimenpiteiden tavoitteena on välttää vuoden 2021 tilanne, jolloin kuivuus oli niin paha, että se häiritsi maan teollisuuden ja maatalouden tuotantoa.
TSMC ja muut puolijohdevalmistajat turvautuivat tankkiautoihin ja porasivat uusia kaivoja pitääkseen tehtaat käynnissä hetkellä, kun koko maailma odottivat Taiwanin auttavan ennennäkemättömän sirupulan hoitamisessa.
Taiwanin suojakilpi
Puolijohdetuotannon pitäminen käynnissä ei ole Taiwanille pelkästään taloudellinen kysymys. Maailman johtavana puolijohteiden tuottajana Taiwan on poliittisesti tärkeä kumppani monille maille – etenkin Yhdysvalloille. Jos Taiwanin sirutuotanto keskeytyisi, heikentäisi se maan ”puolijohdekilven” tehoa Kiinan painostuksen jatkuessa, pohtii Financial Times.
Vaikka muutkin asiat, kuten sähkö, tonttimaa ja osaaminen, ovat kriittisiä tekijöitä Taiwanin vahvan aseman säilyttämiselle globaalissa mikrosirujen toimitusketjussa, veden riittävyyden varmistaminen on yksi keskeisistä haasteita.
***
Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi
(Julkaistu 2.4.2023)
akku akkumateriaalit akkumetallit akkumineraalit Apple autoteollisuus chile CRMA CRM Act EU EU:n raaka-ainealoite Euroopan unioni European Battery Alliance geopolitiikka harvinaiset maametallit huoltovarmuus Inflation Reduction Act Intel investoinnit IRA Iso-Britannia Japani kaivosteollisuus kestomagneetit kierrätys Kiina Koboltti kriittiset materiaalit kriittiset mineraalit kriittiset raaka-aineet kupari litium Minerals Security Partnership MSP Nikkeli puolijohteet Rare Earths REE SQM sääntely Taiwan USA vihreä siirtymä Volkswagen Yhdysvallat
Lähteet:
- Taiwan braced for further water shortages in its chipmaking hubs. Financial Times, 30 March 2023.
- TSMC to hire 9,000 as water woes continue. Asia Times, 9 March 2021.
Lisää aiheesta: