Taiwan selvittää puolijohdeyhteistyön käynnistämistä kolmen Itä-Euroopan maan kanssa, kertoi taiwanilainen ministeri tällä viikolla.  Suunnitelmien pitäisi miellyttää Brysselin päättäjiä, jotka ovat toivoneet, että taiwanilaiset puolijohdeyritykset aloittaisivat tuotannon EU:n alueella, arvioi Reuters artikkelissaan.

Taiwan, joka on monien johtavien puolijohdeyritysten kuten Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC) kotipaikka, on ollut globaalin sirupulan keskiössä. TSMC on rakentamassa Arizonaan 12 miljardin dollarin puolijohteiden tuotantolaitosta. Euroopan unionin ponnisteluista huolimatta yhtiö ei ole antanut mitään lupauksia vastaavanlaisesta investoinnista Eurooppaan, muistuttaa Reuters.

Slovakia, Tsekki ja Liettua kiinnostuneita yhteistyöstä

Taiwanin National Development Councilin vetäjä Kung Ming-hsi kertoi toimittajille lokakuussa 2021 tehtyjen Slovakian, Tsekin ja Liettuan vierailujen jälkeen, että kaikki kolme maata olisivat kiinnostuneita keskustelemaan siruyhteistyöstä Taiwanin kanssa.

Taiwan aikoo perustaa työryhmät kaikkien kolmen maan kanssa selvittämään, miten maat voisivat tehdä yhteistyötä mikrosirujen alueella. Taiwan myöntää myös stipendejä teknistä koulutusta varten, kertoo Reuters artikkelissaan.

Taiwan on aktiivisesti osoittanut kiitollisuuttaan näille kolmelle maalle, jotka ovat lahjoittaneet koronarokotteita Taiwanille. Liettua ja Tsekki ovat myös poliittisesti tukeneet Taiwanin Kiinan painostuksen kasvaessa.

EU:lla tai jäsenmailla ei diplomaattisuhteita

Reuters muistuttaa artikkelissaan, että Euroopan unionilla tai sen jäsenmailla ei ole virallisia diplomaattisuhteita Taiwaniin, mutta Taiwanin hallinto on yrittänyt lämmitellä suhteita unioniin korostamalla yhteisiä vapauden ja demokratian arvoja.

Euroopan komissio on esittänyt lainsäädäntöä vauhdittamaan puolijohteiden tuotantoa Euroopassa. Tässä prosessissa Taiwanilla on luonnollisesti on tärkeä rooli.

Taiwanin Kung on todennut, että Euroopan olisi vaikea rakentaa yksinään puolijohdeteollisuutta. ”Siksi he haluavat tehdä yhteistyötä Taiwanin kanssa”, kertoi Kung Reutersille.

 

Toim.huom. Taiwan on herkkä aihe EU:n ja Kiina välisissä keskusteluissa. Tätä taustaa vasten on aika mielenkiintoista, että jotkut jäsenmaat käyvät omaan poliittista peliään rokotteiden avulla tai antamalla Taiwanille  muuta tukea. Taiwanin tilanne kiristyy todennäköisesti lisää, jos Yhdysvallat toteuttaa demokratia-seminaarinsa, johon on tarkoitus kutsua mukaan Taiwan, mutta ei Kiinaa.

(Julkaistu 26.11.2021)

Lähteet:

  • Taiwan looking at chip cooperation with Eastern European nations. Reuters, 25 Nov 2021.

Lisää aiheesta:

 

Kiinan media ilkkuu USA:n epäonnistumiselle Afganistanissa ja uhkailee, että Yhdysvallat epäonnistuu seuraavaksi Taiwanin kanssa

 

Tiukkaa spekulaatiota Taiwanista

 

Taiwanin sirujätti TSMC joutuu valitsemaan puolensa USA:n ja Kiinan teknologiasodassa

 

EU Chips Act: EU:n pitäisi luvata 20 miljardin euron tuet jos se haluaa lisää sirutuotantoa Eurooppaan, sanoo ranskalaisen puolijohdefirman pomo

 

Pula puolijohteista jatkuu ainakin pari vuotta, arvioi Okmeticin toimitusjohtaja Kai Seikku: “Omavaraisuus EU-alueella täydellistä fantasiaa”