Taiwan on perustamassa puolijohdetyöryhmää Liettuaan ”kahden demokratian tiivistäessä yhteistyötään Kiinan taloudellisten ja poliittisten pakkokeinojen uhatessa”, kertoo taiwanilainen media. Liettua tuntuu yhdistävän sujuvasti Kiina- ja teollisuuspolitiikat.

Pieni 2,8 miljoonan asukkaan Liettua on Taiwan Newsin mukaan avoin talous, joka on riippuvainen  teollisuus- ja maataloustuotteiden viennistä. Se on yksi Euroopan unionin nopeimmin kasvavista talouksista, joka pyrkii korkeampaan omavaraisuuteen puolijohteissa ja kasvattamaan tuotantokapasiteettiaan.

Taiwanin Liettuan edustajan mukaan Liettua tähtää kriittiseen rooliin mikrosirujen toimitusketjussa alueella. Taiwanin rooli olisi käynnistää vuonna 2022 työryhmä siirtämään Baltian maalle osaamista, kouluttaa insinöörejä ja houkutella Liettuaan investointeja, kertoo Taiwan News uutisessaan.

”Taiwan tunnetaan maailmanlaajuisesti kehittyneestä puolijohteiden ekosysteemistään ja osaajaresursseistaan, nyt Taiwan on halukas jakamaan tätä kokemustaan Liettuan kanssa”, selittää Eric Huang (Taiwan’s first representative to Lithuania) Central News Agencyn (CNA) haastattelussa.

Aiesopimus allekirjoitettiin lokakuussa

Taiwanin delegaatio allekirjoitti lokakuun 2021 lopussa yhteistyösopimukset Enterprise Lithuania – ja Invest Lithuania –toimijoiden kanssa. Tavoitteena oli edistää yhteistyötä puolijohteiden ja bioteknologian kehittämisen alueella delegaation vierailun aikana Liettuassa, kertoo Taiwan News uutisessaan.

Taiwanin National Development Councilin vetäjä Kung Ming-hsi kertoi toimittajille lokakuussa 2021 tehtyjen Slovakian, Tsekin ja Liettuan vierailujen jälkeen, että kaikki kolme maata olisivat kiinnostuneita keskustelemaan siruyhteistyöstä Taiwanin kanssa.

Taiwan aikoo perustaa työryhmät kaikkien kolmen maan kanssa selvittämään, miten maat voisivat tehdä yhteistyötä mikrosirujen alueella. Taiwan myöntää myös stipendejä teknistä koulutusta varten, kertoi Reuters artikkelissaan.

Taiwan on aktiivisesti osoittanut kiitollisuuttaan näille kolmelle maalle, jotka ovat lahjoittaneet koronarokotteita Taiwanille. Liettua ja Tsekki ovat myös poliittisesti tukeneet Taiwanin Kiinan painostuksen kasvaessa.

Aluksi keskustellaan koulutusyhteistyöstä

Kun Taiwanin edustajalta kysyttiin, voisiko Taiwanin hallitus auttaa Liettuaa puolijohdetuotannon käynnistämisessä, edustaja kertoi heidän katsovan eri mahdollisuuksia: alkuun Taiwan tarjoaa koulutusohjelmia Liettualle vuoden 2022 aikana. Samaan aikaan katsotaan muuta teollista yhteistyötä.

Liettualla on myös annettavaa Taiwanin suuntaan: ”Hyödynnämme myös Liettuan globaalia osaamista laserteknologioissa, joten yhteistyö synnyttää varmasti win-win-hyötyjä”, lisäsi Taiwanin edustaja Huang.

Toim.huom. Tämä Liettuan, ja myös Tsekin ja Slovakian, tapa yhdistää Kiina-politiikkaa Taiwanin suhteiden muodossa puolijohdeteollisuuden lobbaamiseen maahan on aika mielenkiintoista. Varsinkin, kun soppaan lisätään vielä koronarokotteiden lahjoittaminen Taiwanille. Edellä kuvatusta alkuvaiheen yhteistyöstä on tietysti vielä pitkä matka tehdasinvestointeihin, mutta mielenkiintoinen signaali silti. Kaikki aasialaisten kanssa töitä tehneet tietävät, että he pitävät näyttävistä allekirjoitustilaisuuksista, joten yhteistyösopimukset Enterprise Lithuanian ja Invest Lithuanian kanssa ovat aika normaali juttu. Mutta Liettua on kyllä tosissaan puolijohdesuunnitelmiensa kanssa. Joulukuun puolivälissä pidetyssä EU:n Trade and Technology Working Group on Council Secure Supply Chain -tilaisuudessa Liettuan edustaja nosti esiin maan yhteistyön Taiwanin kanssa. Liettua näkisi mielellään, että heidän Taiwan-toimintansa saisi jonkinlaista EU-tason statusta.

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoja: jarkko.vesa(at)notinnovatedhere.fi

(Julkaistu 27.12.2021)

Lähteet:

  • Taiwan to set up semiconductor task force for Lithuania. Taiwan News, 25 Dec 2021.
  • Taiwanes experts plan to visit Lithiuania to assist in the evaluation and development of the semiconductor industry. CNA, 24 Dec 2021.
  • Taiwan looking at chip cooperation with Eastern European nations. Reuters, 25 Nov 2021.

 

Lisää aiheesta:

Taiwan selvittää siruyhteistyötä kolmen Itä-Euroopan maan kanssa

 

: