Auto- ja elektroniikkateollisuutta kuritetaan nyt isolla kädellä. Puolijohde– ja konttipulan lisäksi myös kännyköiden ja tietokoneiden näytöistä on pulaa, kun räjähdys tuhosi LCD-TFT-näyttöjen valmistukseen käytettäviä lasisubstraatteja valmistavan tehtaan Etelä-Koreassa – samaan aikaan kun koronan takia kotona viihtyvät ihmiset rohmuavat isoja televisioita. Lisää päänvaivaa aiheuttavat myös Teksasin pakkasten aiheuttamien sähkökatkosten tuoman viiveen tuotantoon sekä pula piikiekoista.
Räjähdys etelä-korealaisen AGC Fine Technon tehtaalla tapahtui tammi-helmikuun vaihteessa, kun tehtaalla vaihdettiin sulaton vanhoja putkia uusiin, uutisoi The Korea Herald. Tehtaan omistaa iso japanilainen näyttölasin valmistaja AGC Inc., joka tunnettiin aiemmin nimellä Asahi Glass Co. Yhtiö valmistaa lasisubstraattia TFT-LCD-näyttöihin ja toimittaa niitä kiinalaisille näyttövalmistajille.
Markkinatutkimuslaitos TrendForce arvioi helmikuun alussa, että räjähdys vaikuttaisi vain noin yhteen prosenttiin näyttöpaneelien lasisubstraatin maailmanmarkkinoista. TrendForce arvioi myös, että räjähdys nostaisi näyttöpaneelien hintoja. Viime viikkoina tilanne on eskaloitunut.
Kuva 1. TFT-LCD-näytön rakenne. (Lähde: Innolux)
Räjähdys sattui pahaan aikaan
Vaikka korealaisen tehtaan räjähdys on vain yksittäistapaus, sattui se huonoon aikaan. Toimialaa seuraavien asiantuntijoiden mukaan suuret näyttölasin valmistajat Corning Inc. ja Nippon Electric Glass (NEG) Co. yrittävät juuri toipua toimitusketjun ongelmista, kuten koronaepidemian aiheuttamista logistiikan häiriöistä, samaan aikaan kun näyttöjen kysyntä laukkaa villinä koronan ajettua ihmiset koteihinsa, kertoo The Korea Herald.
Sekä Corning että NEG olivat ennakoineet pääsevänsä normaaliin toimitusrytmiin vuoden ensimmäisen neljänneksen lopulla, mutta AGC:n lasisubstraattitehtaan räjähdys toi TrendForcen mukaan yhtälöön monta uutta muuttujaa, kertoo The Korea Herald artikkelissaan.
TrendForce oli arvioinut, että TV-paneeleiden hinnat jatkaisivat nousua vuoden 2021 ensimmäisen kvartaalin lopulle, mutta kääntyisivät sitten lievään laskuun.
TV-näyttöjen hinnat ovat nousseet tasaisesti viime kuukaudet ja hinnannousu jatkuu edelleen. Etelä-korealaisen AGC:n tehtaan räjähdyksen myötä TrendForce uskoo näyttölasin saatavuuden jatkuvan niukkana loppukesään 2021 saakka.
Näyttövalmistajat eivät lisää tuotantoaan varmistaakseen kannattavuutensa
Maaliskuussa näyttöpaneelien valmistajat TCL ja Innolux kertoivat, että yhtiöt odottavat LCD-näyttöjen saatavuuden olevan haastavaa vuoden 2021 loppuun asti, uutisoi The Elec.
Vaikka komponentteja olisi saatavilla, suurten näyttövalmistajien ei uskota nostavan tuotantomääriään varmistaakseen kannattavuutensa. Markkinatutkimuslaitos Omdia uskoaa, että näyttöpaneelien valmistajat pyrkivät saamaan hinnat samalle tasolle kuin vuoden 2017 ensimmäisellä puolikkaalle, jolloin hinnat olivat korkeimmillaan, kertoo The Elec artikkelissaan.
Kuva 2. Omdian mukaan pulaa on myös 8 tuuman piikiekoista. (Lähde: Omdia, Feb 2021)
Teksasin pakkasten aiheuttamat sähkökatkokset iskivät Samsungin sirutuotantoon
Eivätkä surkeat sattumukset pääty tähän: myös Teksasin pitkä sähkökatkos heijastuu elektroniikkakomponenttien markkinoille. Samsungin Austinin mikropiiritehtaan pitkä seisokki Teksasin pakkasten (aika poikkeuksellinen tilanne tämäkin) aiheuttamien sähkökatkosten takia uhkaa aiheuttaa häiriöitä Samsungin ja Applen älypuhelinten valmistukselle, uutisoi The Elec.
Samsungin Austinin tehdas valmistaa prosessoreita Samsungin huippumalleihin Amerikan markkinoille. Tehdas valmistaa myös näytönohjaimen mikropiirejä OLED-näytöille, joita Apple käyttää iPhone-puhelimissaan. Austinin tehtaan kapasiteetti on 20 000 piikiekkoa (wafer) kuukaudessa, kertoo The Olec.
Toim. huom. Huonot uutiset näyttävät helposti kasautuvan ja eskaloituvan. Koronakevät 2020 heijastuu edelleen monella tavalla elektroniikkakomponenttien markkinoilla, kun asioiden välillä on yllättäviä takaisinkytkentöjä, kuten systeemidynamiikan maailmassa usein korostetaan. Nyt kannattaa käydä ostamassa halvalla se iso uusi telkkari kotiin, kohta niiden hinnat nousevat. Samoin kannattaa pitää hyvää huolta läppäristä tai kännykästä, uusien toimitusajat voivat venyä komponenttipulan takia todella pitkiksi.
(Julkaistu 16.3.2021)
Lähteet:
- Austin chip plant halt spells trouble for Samsung and Apple phones. The Elec, 9 March 2021.
- TCL and Innolux expect tight LCD supply throug 2021. The Elec, 8 March 2021.
- The chip shortage impact on the IC market in 2021 and beyond. Omdia.
- Panel prices to stay high after explosion at S. Korean plant: report. The Korea Herald, 4 Feb 2021.
- Kuivuus piinaa Taiwanin puolijohdeteollisuutta. Kriittisetmateriaalit.fi 11.3.2021.
- Konttipula kampittaa tavarantoimituksia Kiinasta. Kriittisetmateriaalit.fi 1.3.2021.
Lisää aiheesta: