Yhdysvaltojen aloitteesta käynnistynyt Minerals Security Partnership (MSP) –yhteistyöhanke julkistettiin tällä viikolla Torontossa PDAC-kaivoskonferenssissa. Suomi on yksi mukaan kutsutuista maista, uutisoi Reuters.

MSP-yhteistyön tavoitteena on turvata puhtaan energian ja muiden teknologioiden kannalta kriittisten mineraalien saatavuutta, kun niiden kysyntä kasvaa globaalisti, kerrotaan Yhdysvaltain hallituksen 15. kesäkuuta julkistamassa tiedotteessa.

Nikkelin, litiumin ja koboltin kysynnän on ennustettu kasvavan merkittävästi tulevien vuosikymmenien aikana.

Valtava määrä mineraaleja tarvitaan Yhdysvaltain ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi, muistuttaa USA:n apulaisulkoministeri Jose Fernandez, joka on ollut MSP-hankkeen keulahahmo.

Pelkästään litiumia tarvitaan kuusinkertainen määrä vuoteen 2050 mennessä tämän päivään kulutukseen verrattuna, jos ilmastotavoitteet halutaan saavuttaa, kertoo Fernandez Reutersille.

Näitä mineraaleja tarvitaan akkuihin, sähköautoihin, tuulivoimaloihin ja aurinkopaneeleihin, mutta niitä käytetään laajasti myös tietokoneissa ja erilaisia kotitalouden laitteissa.

Minerals Security Partners -konsortio

Minerals Security Partnership –yhteistyön tavoitteena on edistää julkisen ja yksityisen sektorin investointeja strategisesti tärkeisiin kohteisiin, joissa sitoutudaan tiukkoihin ympäristö- ja vastuullisuustavoitteisiin, kerrotaan Yhdysvaltain valtionhallinnon tiedotteessa.

Yhdysvallat on tehnyt yhteistyötä Kanadan kanssa vahvistaakseen paikallisia tuotantoketjuja vastapainoksi Kiinan dominoinnille raaka-ainemarkkinoilla.

Kanada näkee kriittisissä mineraaleissa maalle merkittävän taloudellisen mahdollisuuden, jos homma hoidetaan fiksusti, arvioi Kanadan luonnonvarojen ministeri Jonathan Wilkinson Reutersille.  Hän oli puhumassa Torontossa järjestetyssä Prospectors & Developers Association of Canada (PDAC) –konferenssissa tällä viikolla.

Kanadan ja USA:n lisäksi MSP-konsortiossa ovat mukana Australia, Suomi, Ranska, Saksa, Etelä-Korea, Ruotsi, Iso-Britannia ja Euroopan komissio. Suomessa MSP-yhteistyötä on valmisteltu työ- ja elinkeinoministeriön, ulkoministeriön, Business Finlandin ja GTK:n yhteistyönä.

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

(Julkaistu 15.6.2022)

Lähteet:

  • U.S. and partners enter pact to secure critical minerals like lithium. Reuters, 15 June 2022.
  • Minerals Security Partnership. Media Note, June 14, 2022. U.S. Department of State.

Lisää aiheesta:

Yhdysvaltain ulkoministeri Blinken haluaa vähentää maansa riippuvuutta Kiinan kriittisistä mineraaleista

 

Presidentti Bidenin hallinto ottaa käyttöön Defense Production Act –asetuksen edistääkseen akkumetallien kotimaista tuotantoa

 

Kuinka Yhdysvallat luovutti Kiinalle harvinaisten maametallien monopolinsa. Ja miten Washington voisi saada sen takaisin.