Yhteistyö Kiinan kanssa eurooppalaisen akkuteollisuuden rakentamisessa on EU-maille kimurantti kysymys. EU pyrkii rakentamaan omaa teollisuutta ja pienentämään riippuvuutta kiinalaisista akuista ja akkumateriaaleista. Toisaalta kiinalaisilta löytyy paljon kokemusta, osaamista ja rahaa akkuteollisuuden hankkeisiin. Tätä taustaa vasten Suomen Malmijalostuksen uutinen yhteistyöneuvotteluista kiinalaisyhtiön kanssa on varsin merkittävä. Suomen akkuklusterin kannalta aasialaisen osaamisen saaminen maahan olisi tietysti arvokasta.

Suomen Malmijalostuksen tiedotteen mukaan yhtiö käy neuvotteluja CNGR:n kanssa Suomeen perustettavasta prekursoritehtaasta. Osapuolet toteuttavat yhdessä hanketta koskevan lopullisen kannattavuusselvityksen (Definitive Feasibility Study, DFS).

Prekursori on katodimateriaalin esiaste. Katodimateriaali määrittää akun tärkeimmät ominaisuudet, kuten energiasisällön ja turvallisuuden. Akkukennot valmistetaan anodista, katodista, elektrolyytistä sekä separaattorista. (Lähde: Talouselämä)

Kiinalainen teknologiayhtiö

CNGR on Shenzhenin pörssissä listattu kiinalainen teknologiayhtiö, joka toimii materiaali- ja energiasektoreilla. Yhtiö tuottaa prekursorimateriaaleja asiakkailleen maailmanlaajuisesti kahdessa tuotantolaitoksessaan Guizhoun ja Hunanin maakunnissa Kiinassa, kertoo SMJ tiedotteessaan. Lisäksi yhtiö on hiljattain ilmoittanut suunnittelevansa uutta tuotantolaitosinvestointia Guangzinin maakuntaan.

Kuva 1.CNGR on kiinalainen teknologiayhtiö, joka toimii materiaali- ja energiasektoreilla. (Kuva: CNGR)

Osaamista Kiinasta

Suomen Malmijalostuksen toimitusjohtajan Matti Hietasen mukaan yhtiö on etsinyt strategia kumppaneita kotimaisen akkuarvoketjun kehittämiseen.  Yhteistyöneuvottelut CNGR:n kanssa ovat edenneet niin pitkälle, että yhtiöt valmistelevat yhdessä Haminaan mahdollisesti rakennettavan prekursoritehtaan teknis-taloudellista kannattavuusselvitystä.

CNGR tarjoaisi Hietasen mukaan kumppanina vahvaa teknologista ja teollista prekursorituotannon osaamista. Suomen Malmijalostus toisi yhteistyöhön eurooppalaisen liikentoimintaympäristön asiantuntemusta.

”Meidän fokuksemme ei ole tällä hetkellä kennotehtaissa, vaan sitä edeltävissä prekursori- ja katoditehtaissa”, kertoi Suomen Malmijalostuksen toimitusjohtaja Matti Hietanen Talouselämän haastattelussa aiemmin tällä viikolla.

Kuva 2. Markkinatutkimuslaitos Roskillin mukaan Kiina tuottaa yli 80 % maailman katodimateriaalin esiasteesta eli prekursorista. CNGR on yksi suurista pCAM-tuottajista. (Kuva: Roskill, 24.2.2021)

Selvitys vuoden 2021 alkupuolella

Aikataulu on tiukka, sillä lopullinen kannattavuusselvitys valmistuu arviolta vuoden 2021 ensimmäisellä puoliskolla. Samaan aikaan valmistuu myös käynnissä oleva ympäristövaikutusten arviointi (YVA).

Jos Suomen Malmijalostus ja CNGR päättävät perustaa perustaa yhteisyrityksen prekursoritehtaan rakentamista ja toimintaa varten, tehtaan rakentamisen voidaan odottaa alkavan vuonna 2022, kerrotaan tiedotteessa.

Suomen Malminjalostuksen akkutoimialasta vastaava johtaja Vesa Koivisto arvioi aikaisemmin, että tehdasinvestoinnit ovat arvoltaan 200-300 miljoonaa euroa per laitos, kertoo Tekniikka&Talous uutisessaan.

Valtion eritystehtäväyhtiö

Suomen Malmijalostus Oy (englanniksi Finnish Minerals Group) on valtion kokonaan omistama erityistehtäväyhtiö, joka kehittää Suomen kaivos- ja akkutoimialaa. Yhtiön omistajaohjaaja on työ- ja elinkeinoministeriö. (Lähde: Wikipedia)

Yhtiön perustehtävänä on maksimoida suomalaisten mineraalien arvo vastuullisesti. Yhtiö työ aktiivista ja osaavaa pääomaa teknologisesti edistykselliselle kaivossektorille ja haluaa luoda Suomeen integroidun sähköautoakkujen arvoketjun.

Suomen Kuvalehden artikkelissa nostetaan esille suunnitellun prekursoritehtaan prosessivesien juoksutus Itämereen. Lehden mukaan tämä suunnitelma voi aiheuttaa valitustulvan hankkeesta.

Toim. huom. Kriittisetmateriaalit.fi-sivusto on viime vuodet seurannut Kiinan investointeja kriittisten materiaalien arvoketjuihin eri puolilla maailmaa. Nyt julkistetettu yhteistyöhanke on tässä kontekstissa mielenkiintoinen uutinen. Lisämaustetta uutiseen tuo se, että Suomen Malmijalostus on Suomen valtion erityistehtäväyhtiö, joten myös valtio on tätä kautta mukana hankeessa ainakin taustalla. Saksalainen BASF rakentaa parhaillaan omaa prekursoritehdastaan Harjavaltaan. 

(Julkaistu 25.2.2021, päivitetty 2.3.2021)

Lähteet:

  • Haminaan kaavaillaan akkutehdasta, mutta hankkeen ympärillä leijuu paljon kysymysmerkkejä. Suomen Kuvalehti, 2.3.2021. (tilaajille)
  • Suomen Malmijalostus neuvottelee prekursoritehtaan perustamisesta CNGR Advanced Material –yhtiön kanssa. Suomen Malmijalostus 25.2.2021.
  • Kiinalainen raha kiinnostui Suomen akkualasta – CNGR lyöttäytyy Haminan prekursoritehtaan investointiin. Tekniikka&Talous, 25.2.2021.
  • Suomi pyrkii suureksi akkumateriaalien valmistajaksi – Valttikortti ovat kallioperän mineraalivarannot, mutta riittääkö se, kun suuret maat tukevat omiaan? Talouselämä 23.2.2021.
  • Finnish Battery Chemicals: Akkumateriaalitehtaan vaikutukset luontoon merkityksettömiä, vähäisiä tai kohtalaisia – vaikutuksia meritaimeneen voidaan rajoittaa. Tekniikka&Talous, 17.2.2021. (tilaajille)
  • Finnish Battery Chemicalsin akkumateriaalihanke kahteen erilliseen YVA-menettelyyn. Suomen Malmijalostus Oy 19.10.2020.

Lisää aiheesta:

Roskill Cathode and precursor materials – Outlook to 2030, 1st Edition