Kauan sitä on odotettu, mutta nyt näyttäisi Suomikin saavan oman akkukennotehtaansa. Suomen Malmijalostus ja norjalainen FREYER Battery ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen, jonka tavoitteena on perustaa Suomeen akkukennotehdas. Potentiaalisena tehtaan sijoituspaikkana on Vaasa.

Suomen Malmijalostuksen tavoitteena on luoda Suomeen vastuullinen akkuarvoketju, kertoo toimitusjohtaja Matti Hietanen yhtiön tiedotteessa. Arvoketjun alkupään eli prekursori- ja katodiaktiivimateriaalien osalta käynnissä on jo useita investointihankkeita, mutta akkukennotuotanto on tähän saakka ollut puuttuva lenkki Suomen muuten hienossa akkuarvoketjussa.

Kuva 1. Suomen akkuarvoketju täydentyy nyt yhdellä lenkillä, kun Suomeen saadaan myös akkukennotuotantoa. (Kuva: Suomen Malmijalostus)

Speed, scale & sustainability

Myös norjalaiset haluavat erottua kestävästi ja vastuullisesti tuotetuilla akuillaan. FREYERin perustaja ja hallituksen puheenjohtajana Torstein Dale Sjøtveit korostaa vähähiilisten akkumateriaalien hankintaa lähialueilta.

FREYER Battery on aloittamassa akkukennotuotannon Norjan Mo i Ranassa, johon yhtiö rakentaa pilottitehdas. Yhtiö listatui hiljattain New Yorkin pörssiin, joten rahaa norjalaisilla on kuin Roope Ankalla.

Julkistustilaisuudessa FREYER Batteryn edustaja korosti, että sähköautojen akkujen ohella erittäin tärkeä markkina akkuteollisuudelle tulee olemaan isot akkuvarastot, joita tarvitaan ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.  Yhtiö painotti myös, että Vaasan ohella Suomessa on runsaasti mielenkiintoista osaamista koko sähköistymisen alueella.

Norjalaisyhtiön kolmen ässän prinsiippi – Speed, Scale & Sustainability – kiteyttää hyvin yhtiön tavoitteet akkutuotannon suhteen: akkuteollisuudessa isot volyymit ovat tärkeä kilpailutekijä, joten FREYER Battery haluaa kasvaa nopeasti ja monella suunnalla. Siksi yhtiö haluaa laajentua nopeasti myös Norjan ulkopuolelle.

Vaasan kaupunki on varannut 90 hehtaarin tontin mahdollista kennotehdasta varten. Tämä tontti on Johnson Mattheyn aiemmin varaaman tontin vieressä, mihin yhtiö suunnittelee akkumateriaalitehdasta strategisessa yhteistyössä Suomen Malmijalostuksen kanssa.

Kuva 2. Euroopassa on käynnissä suuri määrä akkukennotehdashankkeita. (Kuva: CIC energiGUNE, July 2021)

 

Toim.huom. Pitkään sitä on metsästetty, mutta nyt kova työ palkitaan, kun Suomikin saa vihdoin oman akkukennotehdashankkeensa. Kennotehtaita pystytetään hurjaa vauhtia ympäri maailmaa vastaamaan kasvavaan sähköautojen ja niiden akkujen kysyntään. Kennotehtaan puuttuminen on ollut Suomen akkuarvoketjulle ja imagolle vähän kiusallista, koska kyllähän jokaisella itseään kunnioittavalla akkumaalla pitää olla myös kennotuotantoa. Kennotehtaan saaminen Suomeen oli myös yksi kansallisen akkustrategian tavoite. Jälleen kerran on todettava, että Suomen Malmijalostus on osoittaunut erinomaiseksi työkaluksi Suomen akkuarvoketjun kehittämisessä. Ilman sitä näyttäisi Suomen akkuscene aika paljon vaatimattomammalta. Erityisen hienoa on nähdä, että Vaasa on nyt saamassa akkukennotehtaan, jonka eteen kaupunki on tehnyt jo vuosia kovasti työtä. Olin itsekin mukana muutama vuosi sitten pari viikkoa Vaasan kaupunginjohtajan Tomas Häyryn delegaation matkassa Kiinassa ja seurasin, miten kovaa myyntityötä kaupunginjohtaja teki hankkeen eteen. Ehkä hieman yllättäen kumppani löytyikin melkein kotinurkilta. Norjalaiset ovat lähteneet vauhdikkaasti liikkeelle oman akkuarvoketjunsa rakentamisessa.

(Julkaistu 12.8.2021)

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoja: jarkko.vesa(at)notinnovatedhere.fi

Lähteet: 

  • Suomen Malmijalostus ja Freyer yhteistyöhon akkukennotuotannon perustamiseksi Suomeen. Suomen Malmijalostus 12.8.2021.
  • FREYER Battery valitsi Vaasan mahdollisen akkukennotehtaan sijaintipaikaksi Suomessa. Vaasan kaupunki 12.8.2021
  • FREYER Battery, Finnish Minerals Group and the City of Vaasa to Explore Industrial Scaling of Battery Cell Technology and Production in Finland. FREYER Battery, 12 August 2021.
  • Norjalainen pörssiyhtiö suunnittelee akkutehdasta Vaasaan – seuraa klo 10 alkavaa tiedotustilaisuutta tästä. YLE 12.8.2021.

 

Lisää aiheesta: