Maaliskuun 23. päivänä jättikokoinen konttialus Ever Given ajoi karille ja kääntyi poikittain Suezin kanavassa estäen liikenteen molempiin suuntiin. Kanavaviranomaisten mukaan 400 metriä pitkän aluksen haverin syynä oli hiekkamyrskystä johtunut huono näkyvyys.  Suezin tilanne vaikeuttaa jo valmiiksi koronakevään häiriöistä ja konttipulasta kärsiviä globaaleja toimitusketjuja. Euroopan satamiin on tiedossa melkoiset ruuhkat, kun Ever Given saadaan pelastettua ja kanavan liikenne taas käyntiin. Viikon uurastamisen jälkeen varhain maanantai-aamuna alus saatiin irti ja se kelluu taas, uutisoi Reuters. Noin 15 % maailman laivarahdista kulkee Suezin kanavan kautta.

Yli kolmesataa alusta on jumissa kanavan eri päissä, kertoo Visual Capitalista artikkelissaan.  Maaliskuun 29. päivänä määrä oli noussut jo 369 alukseen, kertoo Reuters. Jättialuksen irrotus on osoittautunut haastavaksi urakaksi. Suezin tilanne vaikuttaa öljy- ja maakaasukuljetusten ohella esimeriksi teollisuuden komponenttien ja autonosien kuljetuksiin, kertoo BBC uutisessaan.

Pelastusoperaatio edistyy

Reutersin mukaan laiva on saatu nyt irti ja se kelluu jälleen. Irrotusyritykset onnistuivat varhain maanantai-aamuna, kertoi Inchape Shipping Services. Laivaa on myös saatu käännettyä niin, että kanavassa on enemmän tilaa. Raakaöljyn hinta kääntyi laskuun, kun tietoa laivan irtoamisesta saatiin.

 

Kuva 1. Suezin kanava ja jättimäinen konttilaiva Ever Given pähkinänkuoressa. (Lähde: Visual Capitalist 2021)

Haverin vaikutukset

Suezin kanavan kaltaisen kriittisen kuljetusreitin liikenteen keskeytymisellä on väistämättä suuret vaikutukset. Lloyd’s Listin mukaan jokainen päivä, kun kanavan liikenne on poikki, vaikuttaa yli 9 miljardin dollarin arvoiseen tavarakauppaan. Noin 15 & maailman laivarahdista kulkeen Suezin kanavan kautta, kertoo Reuters.

Yli kaksisataa alusta on jumissa kanavan eri päissä, kertoo Visual Capitalista artikkelissaan.  Jättialuksen irrotus on osoittautunut haastavaksi urakaksi. Asiantuntijat varoittavatkin, että operaatio voi kestää viikkoja. Suezin tilanne vaikuttaa öljykuljetusten ohella esimeriksi teollisuuden komponenttien ja autonosien kuljetuksiin, kertoo BBC uutisessaan.

Euroopan viranomaiset ovat myös esittäneet huolensa haverin pidemmän aikavälin vaikutuksista sen jälkeen, kun liikenne saadaan taas käyntiin. Riskinä on, että Euroopan satamat ruuhkautuvat pahoin, kun massiivinen määrä laivoja pääsee vihdoin perille Eurooppaan. Tämä voi aiheuttaa lisää häiriöitä jo ennestään koronan jälkimainingeista ja konttipulasta kärsiville toimitusketjuille.

BBC:n mukaan osa kuljetusyrityksistä suunnittelevat arvokkaampien tuotteiden kuljettamista lentorahtina tai siirtymistä junakuljetuksiin. Haasteena on, että lentorahtitoiminta kärsii koronatilanteesta ja myös junakuljetuksissa Aasiasta Eurooppaan on ollut häiriöitä. Rahtihinnat olivat nousussa jo ennen Suezin onnettomuutta.

Myös kontteja jumissa

Iltalehden mukaan Suezilla seisovissa aluksissa on myös tyhjiä kontteja, joista on jo kuukausien ajan ollut pulaa maailmalla.

Maaliskuun alussa kerroimme tällä sivustolla konttipulan vaikutuksista Kiinan ja Euroopan välisiin kuljetuksiin. Tavaratoimitusten hurja kasvu Kiinasta länsimaihin yhdistettynä koronan satamissa aiheuttamiin häiriöihin on johtanut siihen, että kontit ovat nyt ihan väärissä paikoissa. Tämän seurauksena laivat jonottavat satamiin ja rahtikustannukset nousevat pilviin. Esimerkiksi 40-jalkaisen kontin kuljetuskustannukset Kiinasta Yhdysvaltoihin ovat yli nelinkertaistuneet viime vuodesta. Financial Timesin haastatteleman asiantuntijan mukaan mitään vastaavaa ei ole nähty ainakaan kahteen vuosikymmeneen. Tämä tilanne siis jo ennen Suezin kriisiä.

Kuva 2. Konttilaiva Ever Given on jumissa Suezin kanavan eteläpäässä. (Lähde: BBC)

 

(Julkaistu 28.3.2021, päivitetty 29.3.2021)

Lähteet:

  • Stranded Suez Canal ship re-floated, marine services firm says. Reuters, 29 March 2021.
  • Surge in Suez diversions despite salvage optimism. Lloyd’s List, 28 March 2021. https://lloydslist.maritimeintelligence.informa.com/
  • Näin Suezin kanavan tukos vaikuttaa sinun arkeesi. Iltalehti 28.3.2021. https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/ffad964d-0575-4444-b152-bfdc1843d9a7
  • Suez Canal: Critical Waterway Comes to a Halt. Visual Capitalist, 25 March 2021. https://www.visualcapitalist.com/suez-canal-critical-waterway-comes-to-halt/
  • Suez blockage is holding up to $9.6 bn of goods a day. BBC, 26 March 2021. https://www.bbc.com/news/business-56533250
  • Konttipula kampittaa tavarantoimituksia Kiinasta. Kriittisetmateriaalit.fi 1.3.2021.
  • China’s exporters hit by global shortage of shipping containers. Financial Times, 1 March 2021. (tilaajille)

 

Lisää aiheesta: