Stuttgartissa hiljattain sattuneen sähköbussien suuren varikkopalon jäljet eivät johtaneet sylttytehtaalle, vaan todennäköisesti tuliterään, litiumpolymeeriakuilla varustettuun Mercedes-Benz eCitaro-sähköbussiin, kertoo Stuttgarter Zeitung artikkelissaan

Tapaus on herättänyt vilkasta keskustelua asiantuntijoiden parissa sosiaalisessa mediassa. Tulipaloa pidetään siksi yllättävänä, että uudessa eCitarossa käytetään uuden sukupolven polymeeripohjaista litiumakkua, jonka pitäisi olla varsin turvallinen.

Stuttgartin tapahtumien jälkeen myös muiden kaupunkien liikennelaitokset ovat ottaneet eCitaro-bussinsa pois liikenteessä. Stuttgartin palo on jo kolmas sähköbussipalo saksalaisilla bussivarikoilla.

Kuva 1. Stuttgartin laajasta sähköbussipalosta uutisoi Stuttgart Zeitung. (Kuva: dpa/Marijan Murat)

Daimlerin uusimmat eCitaro-sähköbussit käyttävät Lithium Metal Polymer (LMP) -akkuja, joita valmistaa Blue Solutions -niminen yritys. Kyseessä on niin sanottu kiinteäelektrolyyttinen akku (solid-state battery, SSB), jonka vahvuuksia ovat suhteellisen korkea energiatiheys ja pitkä käyttöikä. Huonona puolena on, että niiden käyttölämpötila on 50 – 80 celsius-astetta, mikä tarkoittaa, että akkua pitää joko lämmittää tai käyttää koko ajan, kertoo insideevs.com artikkelissaan. Artikkelin mukaan Mercedes-Benz on myynyt satoja Citaro-sähköbusseja.

Kuva 2. Uusimpiin Mercedes-Benzin eCitaro-sähköbusseihin on saatavilla solid-state-akut. (Kuva: Insideevs.com / Daimler)

(Julkaistu 11.10.2021)

Lähde: 

  • Der Schwarze Peter liegt nun bei Daimler. Stuttgarter Zeitung, 7 October 2021. (maksumuurin takana)
  • Björn Nyland Checks Out Solid-State Battery-Powered Mercedes eCitaro. Insideevs.com, 20 September 2021.
  • Daimler eCitaro G fitted with better battery. Electrive.com, 20 April 2021.

Lisää aiheesta:

 

Koboltti- ja nikkelivapaa LFP-akku porskuttaa vahvasti