Helteinen kesä on ollut kuumaa aikaa myös litiumioniakkujen kierrätyksen saralla. Fortumin ja BASF:n kesäkuisia julkistuksia ovat seuranneet Stena Recyclingin uutinen Ruotsiin rakennattavasta käsittelyprosessista, Solvey ja Veolia rakentavat oman laitoksen Ranskaan, korealainen SungEel Hitech Unkariin ja singaporelainen TES-Amm Hollantiin. Kun listalle lisätään vielä Saksaan suunniteltu Promobiuksen laitos ja olemassa oleva kapasiteetti, niin näyttää siltä, että sähköautojen ajovoima-akuille ja akkutehtaiden tuotantojätteille löytyy runsaasti innokkaita kierrättäjiä.

Stena Recycling investoi Ruotsiin

Kesäkuun 2021 lopussa Stena Recycling kertoi investoivansa 250 miljoonaa kruunua (noin 25 miljoonaa euroa) uuteen akkujen kierrätysprosessiin. Investointiin sisältyy täysin uusi laitos Halmstadiin, jossa sijaitsee Stena Nordic Recycling Center.

Yhtiön tiedotteen mukaan uuden prosessin myötä litiumioniakun materiaaleista pystytään kierrättämään 95 prosenttia. Rakennustyöt aloitetaan tämän vuoden syksyllä ja luvassa on ”yksi Euroopan edistyksellisimmistä akkujen kierrätyslaitoksista” lupaa Stena Recycling.

Stena Recycling Swedenin toimitusjohtaja Fredrik Petterssonin mukaan yhtiö haluaa olla edelläkävijä sähköautojen akkujen keräyksessä ja mekaanisessa käsittelyssä.

Ajovoima-akkuja kerätään Stena Recyclingin 90 toimipisteessa Ruotsissa sekä myöhemmin myös muista maista, joissa Stena Recycling toimii. Alkulajittelu tapahtuu näissä toimipisteissä, mutta valtaosa kierrätystyöstä tehdään Halmstadin uudessa kierrätyslaitoksessa, kertoo yhtiö tiedotteessaan.

Yhteistyö brittiläisen Johnson Mattheyn kanssa tuo yhden lisävaiheen prosessiin, kun Stena Recyclingin tuottamasta materiaalista jalostetaan akkuihin raaka-aineeksi kelpaavaa tavaraa. Kiertojen sulkeminen ja akkumateriaalien tuottaminen kierrätysmateriaaleista ovat Stena Recyclingin mukaan välttämättömyys, jotta voidaan päästään raaka-aineiden todelliseen kiertoon.

Toimitusjohtaja Pettersson myöntää, että monet kovat pelurit ovat kääntäneet katseensa litiumioniakkujen kierrätyksen suuntaan. Stena Recyclingin vahvuuksina hän näkee olemassa olevan infran ja asiakaskunnan sekä osaamisen ja kokemuksen. Nyt tehtävän investoinnin myötä Pettersson katsoo yhtiön ottavan askeleen kohti Euroopan kärkeä akkukierrätyksessä.

 

Kuva 1. Stena Recyclingin kierrätyskeskus Halmstadissa. (Kuva: Stena Recycling)

 

Korealainen SungEel Hitech avaa kierrätyslaitoksen Unkariin ja suunnittelee toista Puolaan

Euroopan kasvavat ladattavien autojen ja aikanaan niiden akkujen kierrätyksen markkinat houkuttelevat myös aasialaisia toimijoita EU-markkinoille.

Etelä-korealainen SungEel Hitech avasi heinäkuun alussa sähköautojen akkujen esikäsittelylaitoksen Unkariin, kiertoo Circular Energy Storage (CES) uutisessaan.

Laitoksen kapasiteetti on 50 000 tonnia akkupaketteja vuodessa, mikä vastaa noin 25 000 tonnia akkukennoja. Kyseessä on CES:n mukaan selkeästi Euroopan suurin laitos tähän menessä. Laitoksen odotetaan olevan täydessä vauhdissa elokuussa 2021.

SungEel Hitech on yksi maailman suurimmista litiumioniakkujen kierrättäjistä. Yhtiöllä on laitokset Etelä-Koreassa, Kiinassa, Malesiassa, Intiassa ja Unkarissa. Laitosten yhteenlaskettu kapasiteetti on kennotasolla noin 50 000 tonnia, joka vastaa noin 11 GWh akkukapasiteettia.

Unkarisssa Budapestin lähellä sijaitseva noin 10 000 tonnin vuosikapasiteetin laitos on keskittynyt puhtaasti akkutehtaiden tuotannon jätteisiin. Laitos sijaitsee lähellä Samsung SDI:n ja SK Innovationin tehtaita.

Uusi laitos, joka sijaitsee lähellä Slovakian rajaa, tulee keskittymään sähköautoista akkujen kierrätykseen. Alueella on useiden autonvalmistajien tuotantoa, esimerkkeinä CES listaa BWM:n, Audin ja Kian. Autotehtaiden tuotanto on kasvavassa määrin sähköautoja, joten jätettä syntyy tuotannossa, testauksessa ja tuotekehityksen toiminnoissa.

Kuva 2. SungEel Hitech on avannut uuden akkukierrätyslaitoksen Unkariin. (Kuva: Circular Energy Storage)

Korealaismedian mukaan Unkarin laitoksen kokonaisinvestointi on 26 miljoonan euron luokkaa. Laitoksessa pystytään purkamaan kierrätykseen päätyvien akkujen jäljellä olevat jännitteet, purkamaan akut ja lajittelemaan materiaalit ennen murskausta. Tämän jäljeen materiaali kuljetetaan Etelä-Koreaan, jossa se käsitellään hydrometallurgisessa prosessissa ja jalostetaan akkukemikaaleiksi (nikkeli-, koboltti- ja mangaanisulfaateiksi sekä litiumkarbonaatiksi tai –fosfaatiksi), jotka voidaan palauttaa akkuarvoketjuun.

SungEel suunnittelee myös toista uutta kierrätyslaitosta Puolaan, yhteishankkeena etelä-korealaisen katodivalmistajan POSCO:n kanssa, kertoo CES artikkelissaan. Tavoitteena on käsitellä kierrätysmateriaalia LG Energy Solutionsin tehtaalta Wrowclaw’ssa. Laitosta operoi Sungeel ja sen tulevaksi kapasiteetiksi arvioidaan 20 000 tonnia vuodessa. Hanke on herättänyt ympäristöväen vastustusta, kertoo CES.

Singaporelainen TES-Amm rakentaa akkukierrätyslaitoksen Rotterdamiin

Myös toinen iso aasialainen kierrätysalan toimija on tulossa Euroopan markkinoille. Singaporelainen sähkö- ja elektroniikkaromun iso kierrättäjä TES-Amm, joka on jo tehnyt merkittäviä investointeja elinkaarensa lopussa olevien litiumioniakkujen kierrrätykseen, on rakentamassa kierrätyslaitosta Rotterdamin satamaan, kertoo CES artikkelissaan.

Laitoksella lajitellaan, puretaan ja esikäsitellään akkuja 10 000 tonnin vuosivauhdilla. CES arvelee tilojen kuuluneen aiemmin suomalaiselle uRecycle-yritykselle, joka joutui selvitystilaan toukokuussa.

Noin 12 000 m2 laitoksella on jo lupa vastaanottaa, varastoida ja toimittaa eteenpäin litiumakkuja sekä käsitellä sähköautojen akkuja ja akkutuotannon jätettä, kertoo CES. Lisäksi laitos saa murskata alkaliparistoja. Laitoksella on mahdollisuus laajentua noin 40 000 m2. TES-Amm:n laitoksen pitäisi olla tuotannossa vuoden 2022 lopulla.

TES-Amm avasi hydrometallurgisen käsittelylaitoksensa Singaporessa aiemmin tänä vuonna. Laitos pystyy käsittelemään 14 tonnia akkujätettä päivässä, joka tarkoittaa vuositasolla noin 3 500 – 5 000 tonnia, laskeskelee CES.

 

Kuva 3. TES-Amm avasi keväällä uuden hydrometallurgisen käsittelylaitoksen Singaporessa. (Kuva: TES-Amm / CES)

Euroopasta tulevat akut kerätään ja esikäsitellään Recupylin entisellä laitoksella Grenoblessa. CES arvelee, että uuden laitoksen myötä tämäkin työ siirtyy Rotterdamiin ja sieltä materiaalit jatkavat matkaansa Singaporeen.

TES-Amm on lähtenyt tosissaan mukaan tekemällä investointeja läpi koko litiumioniakkujen arvoketjun. Yhtiö osti kierrätysteknologiayritys Green Lionin sekä energiavarastoja rakentavan Circunomicsin. Ostoslistalla oli myös konkurssiin päätynyt brittiläinen kännyköitä kunnostava Redeem.

Solvay ja Veolia rakentavat demolaitosta Ranskaan

Aasialaisten yritysten vastapainoksi listalta löytyy vielä ranskalaisyritysten hanke, jossa Solvey ja Veolia kertoivat heinäkuussa 2021 aloittavansa pilottilaitoksen rakentamisen.

Pilottilaitoksen tarkoituksena on demonstroida yhtiöiden kehittämää hydrometallurgista prosessia. Solveyn tiedotteen mukaan Solveyn, Veolian ja Renault’n yhteisessä tutkimushankkeessa on osoitettu, että Solvayn hydrometallurginen prosessi pystyy puhdistamaan koboltin, litiumin ja nikkelin Veolian tuottaman, murskatuista akkukennoista syntyvän mustan massan pohjalta. Seuraava vaihe on varmentaa ja optimoida prosessia esiteollisessa ympäristössä.

Laitoksen tarkempi sijoituspaikka on vielä auki.

Toim.huom. Melkoinen investointibuumi päällä litiumioniakkujen ja niiden tuotantojätteiden kierrätykseen. Päivän lähtöhinta laitokselle näyttää liikkuvan tuolla 20 – 25 miljoonan euron välillä. Ja kaikki näyttävät rakentavan Euroopan edistyksellisintä ja kapasiteetiltaan suurinta laitosta. Akkujen valmistuksen hiilijalanjäljen näkökulmasta aasialaisten toimijoiden malli, jossa eurooppalaisessa laitoksessa esikäsitelty musta massa kuljetetaan Aasian käsiteltäväksi hydrometallurgisesti, tuntuu aika raskaalta, kun laskelmaan lisätään merikuljetusten aiheuttamat päästöt. EU:n uuden akkudirektiivin myötä akkuvalmistajille tulee tiukat velvoitteet raportoida akkujen hiilijalanjälki. Toivottavasti eurooppalaiset toimijat saavat tästä vähän kilpailuetua tai ainakin tasoitusta tiukkaan kilpailuun aasialaisten valmistajien kanssa – kuten EU:n tiukan akkudirektiivin tavoitteena on alusta asti ollutkin: teollisuuspolitiikka ja ympäristöpolitiikka kulkevat kauniisti käsi kädessä.

(Julkaistu 26.7.2021)

Lähteet:

  • Stena Recycling invests heavily in new battery recycling plant. Stena Recycling, 30 June 2021.
  • Sweden welcomes new battery recycling plant. Recycling International, 7 July 2021.
  • Sungeel Hitech opens Europe’s largest EV battery recycling plant in Hungary. Circular Energy Storage, 7 July 2021.
  • TES-Amm to establish battery recycling plant in Rotterdam. Circular Energy Storage, 6 July 2021.
  • Solvay and its partner Veolia set up demo plant for recycling battery metals. Solvay, 5 July 2021.
  • Solvay and Veolia to build demo scale lithium-ion battery recycling plant in France. Circular Energy Storage, 6 July 2021.
  • BASF to build new battery recycling prototype plant in Schwarzheide, Germany. BASF, 29 June 2021.
  • Fortum ostaa arvokkaiden akkumetallien kierrätykseen erikoistuneet Crisolteqin. Fortum, 16.1.2020.

 

Lisää aiheesta: